sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Verkkouutiset: Mäkinen: Vihan lietsontaa ei saa sietää

Verkkouutiset: Tapani Mäkinen: Vihan lietsontaa ei saa sietää 24.7.2011

Itävaltalais-englantilainen filosofi Karl Popper nostaa ensimmäiseksi asiaksi suvaitsevaisuuden, kun hän täsmentää etiikkansa tärkeimpiä periaatteita pääteoksessaan Avoin yhteiskunta ja sen viholliset.

Toisen ihmisen moraalipäätösten kunnioittamisella on rajansa. Sitä eivät ansaitse suvaitsemattomat tai suvaitsemattomuuden julistajat. Tuolla rajalla ryhdytään liian helposti flirttailemaan kansallismielisten tuntojen tai uskonnollisten ääriliikkeiden noustessa.

Kriittisyys maahanmuuton sääntöihin voi lähestyä ulkomaalaisvastaisuutta, avioliitto- tai adoptiolakien kriittinen pohdinta saattaa rakentaa tilaa homovastaisuudelle. Näistä asioista on tietenkin voitava keskustella, mutta rajojen ylitykseen ei saa suhtautua ymmärryksellä.

Helsingissä runsas vuosi sitten tapahtunut hyökkäys seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustanutta Pride-kulkuetta kohtaan oli Norjan joukkomurhan kanssa samansukuinen ilmiö. Vaikka Helsingissä ei tullut kuolonuhreja, niin kyseessä oli väkivallan käyttö omien arvotavoitteiden saavuttamiseksi, ihan niin kuin Oslossakin näyttää olleen.

Suomessa rasismikin on arkipäiväistynyt. Sitä ei yksinkertaisesti saa sietää. Puuttumisen kynnyksen on oltava matalalla.

Poliitikoilla ja muilla mielipidejohtajilla on tässä asiassa suuri vastuu. Presidentti Martti Ahtisaari oli erittäin oikeassa vaatiessaan Länsi-Savo ja Itä-Savo -lehtien haastattelussa, että hyvien ja suvaitsevien ihmisten on rohkaistava mielensä ja vastustettava äänekkäästi suvaitsemattomuutta ja ääriliikkeitä, niin poliittisia, isänmaallisia kuin uskonnollisiakin.

Kyse ei ole yhtään enemmästä tai vähemmästä kuin demokratian puolustamisesta, sillä meidän demokratiamme elää vain vahvoihin arvoihin pohjautuen.