YLE Uutiset: Poliisi perää nettirikollisten ilmiantamista 25.7.2011
Norjan tapahtumat ovat lisänneet merkittävästi nettikeskustelua aiheesta Suomessa. Poliisi onkin tehostanut verkkotiedusteluaan Norjan tapahtumien vuoksi. Esimerkiksi maahanmuuttokriittinen Hommaforum päätettiin sulkea väliaikaisesti viikonloppuna.
Netin keskustelupalstat ovat kuhisseet Norjan tapahtumien jälkeen. Esimerkiksi maahanmuuttokriittisellä Hommaforumilla kävijämäärä on viikonlopun aikana miltei nelinkertaistunut normaaliin nähden. Hommaforum suljettiin väliaikaisesti sunnuntaina, mutta sivuston ylläpitäjien mukaan sulkeminen ei johtunut suuresta kävijämäärästä.
- Lauantai-iltana tehty päätös, että pidetään sunnuntai rauhallisena ja hiljaisena sunnuntaina ja hiljennytään päivän ajaksi miettimään, mitä juuri äsken Norjassa tapahtui, Homma ry:n puheenjohtaja Matias Turkkila kertoo.
Vilkkaan keskustelun lisäksi sivustolle on ilmestynyt iskujen jälkeen paljon asiattomiakin viestejä. Monet keskustelijat uskoivat pitkään iskuilla olevan yhteyksiä ääri-islamisteihin – siitäkin huolimatta, että todennäköinen syyllinen oli jo löydytty.
- Ihmisten oli selvästi hyvin vaikea päästää irti siitä ensimmäisestä mielikuvastaan. Hiukan ihmetellen sitä seurasin itsekin, kun oli jo varsin selvää tietoa, että nyt on jostain aivan muusta kyse, niin silti osa ihmisistä halusi kuitenkin pitää siitä ensimmäisestä mielikuvastaan kiinni. Mutta ei mielipiteitä noin vain muuteta, kun ne ovat sinne iskostuneet, Turkkila toteaa.
Poliisi tehostanut valvontaa
Suomen poliisi on tehostanut verkkotiedusteluaan Norjan tapahtumien vuoksi. Poliisilla ei ole kuitenkaan tapaukseen liittyen tiettyjä sivustoja, joita se seuraa. Epäilyttäviin keskusteluhin tai sivuihin puututaan lähinnä kansalaisten ilmoitusten perusteella. Ilmoituksen voi tehdä poliisille nimettömänä.
Rikoskomisario Jussi Hyysalo keskusrikospoliisista muistuttaa, että netin valtavan tietomäärän takia kansalaisten vastuu nettivalvonnassa korostuu.
- Kun kadulla ihminen näkee, että jotain pahoinpidellään, hän soittaa yleiseen hätänumeroon. Internetissä kansalaisella tulisi periaatteessa olla samanlainen vastuu. Jos näkee, että jossain on tapahtumassa rikos, niin kyllä siitä tulisi ilmoittaa poliisille ihan kansalaisvelvollisuutena.
Hyysalon mukaan Norjan tapauksen todennäköinen tekijä ei ole saanut suomalaisissa nettikeskusteluissa erityistä laajaa ihailua. Vaikka olisikin, poliisi ei puutu kyseisiin kirjoituksiin.
- Kannustavien viestien kirjoitteluhan on sananvapautta, johon poliisi ei voi puuttua eikä pidäkään voida puuttua. Jos siellä sitten varsinaisesti siirrytään rikoksen puolelle, esimerkiksi ehdotetaan jotain rikoksen toteuttamista, niin sitten mennään jo poliisitoiminnan puolelle.
Hyvä hetki viranomaisyhteistyölle
Vaikka poliisi on tehostanut toimintaa netissä Norjan tapahtumien vuoksi, ainakaan Hommaforumiin ja Homma ry:hyn ei olla oltu yhteydessä poliisin taholta. Homma ry:n puheenjohtajan mielestä nyt olisi hyvä hetki viranomaisyhteistyölle. Tuore lakimuutos on tiukentanut ylläpitäjien vastuuta keskustelupalstojen sisällöstä, mutta Turkkilan mielestä laissa on harmaata aluetta, joka vaati selventämistä.
- Uuden lain voimaantultua sivuston ylläpitäjä saattaa joutua yhtälaiseen vastuuseen kuin kirjoittaja, mikäli kyseenalaista materiaalia ei poisteta. Olemme juristiemme kanssa käyneet läpi lakimuutosta ja lopputulema on se, että on kovin harmaata aluetta tässä uuden lainsäädännön piirissä.
Rikoskomisario Jussi Hyysalo painottaa eri viranomaisten ja tahojen välisen yhteistyön merkitystä erityisesti internetissä.
- Internetissä tämä yhteistyö on korostetussa roolissa ja se on yksi tärkeimmistä työkaluista. Meidän pitää vaihtaa tietoa ja olla yhteistyössä sellaisten tahojen kanssa, joilla voi olla halua ja tietoa auttaa poliisia.