keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Demari: Puuttumattomuus on vastuuttomuutta

Demari, pääkirjoitus: Puuttumattomuus on vastuuttomuutta 27.7.2011

Suomen poliitikoilta on kuultu fiksuja lausuntoja Norjan tapahtumien jälkeen. Poliittiset päättäjät ovat korostaneet sitä, että järkyttäviin terroritekoihin on suhtauduttava äärimmäisen vakavasti. Samalla tulee välttää hätiköityjä päätelmiä ja päätöksiä.

Suojelupoliisi päätyi eilen siihen, ettei arviota terrorismin uhasta Suomessa tarvitse muuttaa. Ehkä heikkoja signaaleja on silti syytä seurata valppaammin.

Kaikkien eduskuntapuolueiden johdon edustajat sanoutuivat Hufvudstadsbladetin haastattelussa (26.7.) irti maahanmuuttajiin ja muihin vähemmistöihin kohdistuvasta vihapuheesta, johon Norjan joukkosurmaajakin syyllistyi verkkokeskusteluissa ennen kuin toteutti kylmäverisesti terrori-iskunsa. Vihapuheeseen halutaan nollatoleranssi. Käytännössä sen toteuttaminen ei ole helppoa, koska sananvapauden ja vihapuheen raja on häilyvä. Ainakin selvästi laittomaan nettiuhkailuun on joka tapauksessa puututtava tiukasti. Viranomaisten keskinäinen tietojenvaihto täytyy saada saumattomaksi. Kansalaisetkin voivat osoittaa yhteiskuntavastuuta ilmoittamalla verkossa huomaamistaan laittomuuksista poliisille. Verkkosivustojen ylläpitäjät voivat niin ikään tiukentaa putsauslinjaansa.

Suomalaispoliitikot tunnistavat myös sen suuren vastuun, joka puolueiden johtajilla on yhteiskunnallisesta keskusteluilmapiiristä. Asioissa voidaan ottaa yhteen rajustikin, mutta henkilöitä tai kansanryhmiä ei saa loukata. Ihmisryhmien vastakkainasettelut ovat myös vaarallisia. Puolueen puheenjohtajan tehtävänä on pitää omat joukot aisoissa.

Sisäministeri Päivi Räsänen (krist.) on aivan oikein korostanut, että yhteiskunnallinen tyytymättömyys on saatava kanavoitumaan poliittisesti. Eduskuntavaaleissa näin tapahtuikin, kun perussuomalaiset sai murskavoiton. Samalla eduskuntaan rantautuivat jyrkkä kielenkäyttö ja syrjintään viittaavat lausumat. Niiden samanhenkisyyttä massamurhaajan manifestin kanssa ei voi tyystin sivuuttaa. Perussuomalaisten tuomitseva lausunto Norjan tapahtumista olisi hälventänyt yhteyttä, mutta sellaista ei ole nähty. Lomaileva Timo Soini ei ole antanut edes kommentteja.