maanantai 25. heinäkuuta 2011

Iltalehti: Äärisuuntaukset viimein torjuttava

Iltalehti, pääkirjoitus: Äärisuuntaukset viimein torjuttava 25.7.2011

Ennakko- ja epäluulot eivät saa hallita yhteiskuntaa.

Kaikkialla Pohjoismaissa surtiin viikonvaihteessa käsittämättömiä veritekoja Norjassa. Nyt on syytä pohtia johtopäätöksiä.

Jo tapahtumakulut herättävät kysymyksiä. Vähättelikö turvallisuuspalvelu äärioikeiston uhkaa? Miksi verkossa kiihkoilleella Anders Behring Breivikillä oli lupa rynnäkkökivääriin? Miksi poliisilta kului tunti saapumiseen Oslon lähistön saarelle, vaikka edeltäneen pommi-iskun olisi luullut nostaneen valmiutta?

Ensisijaista on kuitenkin analysoida tapahtumien syitä.

Jo Myyrmanin, Jokelan ja Kauhajoen surmat järkyttivät. Niillä oli kuitenkin lähinnä yksilöpsykologinen tausta. Oslon ja Utöyan iskut olivat sen sijaan selkeästi poliittisia.

Hirmutyöt eivät johtuneet 32-vuotiaan, hyvin koulutetun diplomaatinpojan syrjäytymisestä. Hän oli populistisen edistyspuolueen aktiiveja, kunnes sen linja tuntui hänestä miedolta. Vahvasti kristillinen Breivik vihasi islamia, maahanmuuttajia ja monikulttuurisuutta. Vastaaviin asenteisiin törmää suomalaisessa verkkokeskustelussa - ja jopa politiikassa.

Norjassa on merenkulkijakansan kansainvälisyys yhdistynyt vahvaan kansallistuntoon sekä vuonojen ja tunturilaaksojen paikallispatriotismiin. Samaan aikaan on vallinnut vahva uskonnollisuus ja sosiaalidemokraattinen hegemonia. Öljymaalla ei ole taloudellisia ongelmia eikä syviä historiallisia traumoja.

Äärioikeistolla on Norjassa kylläkin perinteitä. Vidkun Quislingin puolueen vaalikannatus oli heikko, mutta sitä tuki jopa nobelisti Knut Hamsun. Suomen IKL:n lailla puolue yhdisti uskonnollisuuden ja natsismin ihailun.

Eri maiden "maahanmuuttokriittiset" puolueet eroavat toisistaan - kuten erosivat 1930-luvun ääriliikkeet. Perussuomalaiset korostavat, ettei heillä ole veljesryhmiä. Puolueen juuret ovat osin maalaisliitossa. Ei silti ole ihan sattuma, että Jussi Halla-ahon nimi vilahti Breivikin "manifestissa".

Nobelistipresidentti Martti Ahtisaari vaati Savon lehdissä vastustamaan ääriliikkeitä äänekkäästi - toisin kuin tähän asti. Ennakko- ja epäluulot eivät saa hallita yhteiskunnallista keskustelua.

Kuten Norjan pääministeri Jens Stoltenberg tuoreeltaan sanoi, terrori ei saa johtaa pohjoismaisten vapauksien tukahtumiseen. Yksittäisten sekopäiden hirmutekoja ei voi täysin estää. Yhteiskunnan turvallisuutta on silti vahvistettava muun muassa seuraamalla tarkemmin äärinäkemyksiä verkossa.