keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

HBL: Flyttkarusell kan försvåra integrationspolitiken

HBL: Flyttkarusell kan försvåra integrationspolitiken 20.7.2011

Migrationsministerposten är ett minne blott och Inrikesministeriets integrationsenhet slås nu sönder. Tjänstemännen ska föra sina flyttlådor till Näringsministeriet i stället för att förverkliga den nya integrationslagen.

I det nya regeringsprogrammet heter det att regeringen i syfte att förbättra den sociala samhörigheten intensifierar arbetet för att motarbeta rasism, intolerans och främlingsfientlighet.

Det råder ändå delade meningar om vad som i praktiken görs för att underlätta arbetet med att integrera invandrare och flyktingar.

Det är Inrikesministeriets integrationsenhet som haft huvudansvaret för att omsätta regeringens integrationspolitik i praktiken. När Finlands första migrationsminister Astrid Thors (SFP) för fyra år sedan utsågs var målet att få en bättre samordning av integrationsfrågorna. Enheten förstärktes därför steg för steg under den förra regeringsperioden.

För ett drygt år sedan sa SDP:s dåvarande gruppordförande Eero Heinäluoma i en intervju för Hbl att migrationsministerposten är onödig och kan avskaffas. Det var därför ingen stor överraskning att

Socialdemokraterna i regeringsförhandlingarna krävde att posten slopas, däremot nog att det här var så viktigt för partiet.

Trots att ministerposterna inte skulle diskuteras i de olika arbetsgrupperna under regeringsförhandlingarna lär SDP ha försökt ta upp portföljens vara eller inte vara i gruppen som avhandlade invandrarfrågor.

Avgörandet hänsköts ändå till ledningsgruppen.

Frågan var inte viktig för Samlingspartiet och Socialdemokraterna fick som känt igenom sitt krav. Migrationsministerportföljen avskaffades och innehållet fördelades mellan flera ministrar. Thomas Bergman (SFP), som fungerade som Thors specialmedarbetare, pekar på konsekvenser av beslutet som han ser som olyckliga.

– Migrationsfrågorna sågs som en helhet när de sorterade under en och samma minister. Det var bra med tanke på samordning och planering.

Decimerad skara

Särskilt olyckligt tycker Bergman det är att integrationsenheten splittras och därmed försvagas. En stor del av tjänstemännen ska nämligen flytta till näringsministeriet under arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP). Kvar blir en starkt decimerad skara under inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

– Integrationsfrågorna har slängts hit och dit mellan olika ministerier. Det är synd att man behandlar enheten så. Jag hade hoppats att tjänstemännen skulle få arbetsro.

Arbetsro behövs enligt Bergman nu mer än annars eftersom den nya integrationslagen träder i kraft i september.

– De tjänstemän som borde koncentrera sig på implementeringen av den nya integrationslagen måste i stället förbereda sig på att flytta. Det här är inte bra förvaltningskultur, säger Bergman.

Kari Rajamäki (SDP), inrikesminister 2003-2007, är av diametralt mottsatt uppfattning.

– Inrikesministeriet har inte kompetens att sköta integrationsfrågor. De sköts bättre av andra. Borgarregeringen gjorde ett misstag när man flyttade de här frågorna från Social- och hälsovårdsministeriet till Inrikesministeriet.

Hur så?

– När jag var inrikesminister var ministeriet en helhet med ansvar för den inre säkerheten. I helheten var bekämpning av illegal invandring en viktig del. När man splittrade helheten med att tillsätta en migrationsminister vid sidan av polisministern försvagades ministeriet och det ledde också till sämre integrationspolitik.

FAKTA:

* Inrikesministerns huvuduppgift är att ansvara för den inre säkerheten.
* Astrid Thors blev Finlands första migrationsminister 2007.
* Tidigare hörde migrationsfrågorna i huvudsak till inrikesministern.
* I den nya regeringen har man avskaffat posten och delat upp migrationsfrågorna mellan Inrikesministeriet och Näringsministeriet.