tiistai 26. heinäkuuta 2011

YLE: Oikeustieteen tohtori: Vihapuheiden kirjoittajat myös vastuussa tragedioista

YLE Uutiset: Oikeustieteen tohtori: Vihapuheiden kirjoittajat myös vastuussa tragedioista 26.7.2011
YLE Areena: Ykkösen aamu-tv: Netin vihapuheiden vaikutus (video, 11:17)

Internetissä olevilla vihapuheilla voi olla yhteyksiä myös yksittäisiin tekoihin, kertoo Ylen Aamu-tv:n vieraana ollut oikeustieteen tohtori Ilari Hannula. Hänen mukaansa vihapuheita kirjoittavat ovat myös osittain vastuussa Norjan kaltaisiin tapahtumiin. Vastuu ei kuitenkaan ole aina rikosoikeudellista.

- On tapauksia, joissa on voitu tuomita vihapuheen tekijä osallisuutena siihen rikokseen, jos yhteys vain voidaan todentaa. se ei ole aina helppoa, Ilari Hannula sanoo.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros luonnehti Aamu-tv:ssä, että vihapuhe on vihan ilmaisua, joka kansallisiin ryhmiin, etsineen taustaan, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai uskontoon liittyen yllyttää syrjintään, vihamielisyyteen tai väkivaltaan näihin ryhmiin kuuluvia ihmisiä kohtaan.

Vaikka teksti olisi sävyltään loukkaavaa, ei se aina ylitä rikosoikeudellista kynnystä.

- Meillä on netissä hirveästi kirjoittelua, jota voidaan pitää eettisesti kyseenalaisena. Sananvapaus kuitenkin mahdollistaa kritiikkiä, vähän kärjekkäitäkin puheenvuoroja, Hannula sanoo.

- Sananvapauteen ilman muuta kuuluu vastuu ja velvollisuus myöskin siitä, mitä puhutaan. Tässä elää sitkeä väärinkäsitys, että sananvapaus on täysin rajoittamaton ihmisoikeus. Näin ei ole, Kouros sanoo.

Kouros muistuttaakin kirjoittajia moraalisesta vastuusta. Hänen mielestään jopa laatumedioiden ylläpitämillä keskustelupalstoilla esiintyy tekstejä, joista lukijoiden olisi syytä arvioida niiden sävyä, viestiä sekä sitä, mitä ne aiheuttavat yhteiskunnassa.

Vihapuheiden vähentämiseksi yhteiskunnan tulisi Ilari Hannulan mukaan pyrkiä vaikuttamaan koventuneeseen ilmapiiriin esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen kautta.

- Meidät pitäisi kasvattaa ihmisiksi. Siihen vaaditaan koko yhteiskuntaa, Hannula sanoo.

Kristiina Kouros muistuttaa, että kaikkia asioita ei pystytä ratkaisemaan lainsäädännöllä. Hän olisi kuitenkin valmis pohtimaan nimettömänä kirjoittelun perusteita eri keskustelupalstoilla.

__________________________________________

Iltalehti: Yle: Nettikirjoittaja voidaan tuomita osallisena toisen tekemään rikokseen

Internetiin kirjoitetulla ja siellä leviävällä vihapuheella saattoi olla suurikin vaikutus Norjan tragediaan, kertoo Ylen Aamu-tv. Aiheesta keskustelivat tänä aamuna oikeustieteen tohtori Ilari Hannula ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros.

- On olemassa tutkimustietoa, jonka perusteella näillä vihapuheilla voi olla yhteyksiä myös yksittäisiin tekoihin. On myös tapauksia, joissa on voitu tuomita vihapuheen tekijä osallisuutena siihen rikokseen, jos se yhteys vain voidaan todentaa. Se ei aina ole helppoa, Hannula sanoi.

Aateveljet vaikuttivat

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik oli kirjoittanut manifestin, jossa hän mainitsi nimeltä useita aateveljiään. Kristiina Kouroksen mukaan heillä on voinut olla suuri vaikutus Breivikin tekoihin.

- Itse katson aika selväksi, että tällaisella on ollut ehkä suurikin merkitys. Jos ei suoraan niihin tekoihin, niin hänen ajattelumaailmaansa ja ajatusten muodostumiseen ja vahvistumiseen.

Hannula ja Kouros muistuttivat, että vastuu on myös vihakirjoitusten kirjoittajilla.

- Voidaan tietenkin katsoa, että vastuu on heillä. Onko se rikosoikeudellinen vastuu, on sitten jo hankalampi kysymys. Vastuu on kaikilla, jotka vihapuheita netissä kirjoittelevat, Hannula sanoi.

Vastuuta

Kouros myös muistutti, että vastoin yleistä luuloa sananvapaus ei ole täysin rajoittamaton ihmisoikeus.

- Näin ei ole. Sananvapauteen ilman muuta kuuluu myös vastuu ja velvollisuus siitä, mitä puhutaan. Jos on välttämätöntä, sananvapautta voidaan ihan laillisesti rajoittaa.

Lähetyksessä myös käsiteltiin viime aikoina internetiin tulleita kirjoituksia. Yhden kirjoituksen mukaan muslimien tapa ilmaista mielipiteensä on itsemurhapommi, koska heidän lukutaitonsa on mitä on. Hannulan mukaan tällaiset viestit liikkuvat jo rikosoikeudellisen vastuun rajoilla.

- Siinä selvästi muslimeja ikään kuin mollattiin, joten ollaan jo lähellä rikosoikeudellista vastuuta. Sehän on kiihottamista kansanryhmää vastaan, jos jotain kansanryhmää loukataan tai panetellaan.