Kaleva: Supo: Suomi voisi olla iskujen tukipaikka 27.7.2011
Suojelupoliisi lähtee yhteistyöhön Europolin kanssa selvittämään, ovatko ääriliikkeet todellinen uhka EU:ssa. Eri maiden tietoja on tarkoitus verrata ensi kerran jo tänään keskiviikkona Haagissa Hollannissa, kertoo apulaispäällikkö Olli Kolstela.
Juuri laittomien ääriliikkeiden, äärioikeistolaisten ja -vasemmistolaisten tai vain yhtä asiaa ajavien seuranta kuuluu Supon ydintehtäviin. "Suomessa aktiivisia henkilöitä on muutamia", Kolstela kertoo.
Ääriliikkeet, jotka käyttävät väkivaltaisia keinoja, ovat terroristisia ryhmiä.
"Viime aikoina niitä ei ole havaittu."
Kolstelan mukaan suomalaisryhmät ovat pieniä eikä edes Oulun keskustassa vaalien alla luotiliiveissä tappeluun joutuneen kansallisen vastarintaliikkeen edustajilla ole havaittu radikaalimpaa toimintaa.
Surmaaja taas ei tiettävästi ylläpitänyt yhteyksiä Suomeen. Yhteydenpidoksi ei luokitella tämän 1 500-sivuiseen manifestiin poimimia henkilöitä.
Kolstela painottaa, että Supon pääseurantakohteena on Suomessa yhä islamistinen terrorismi ja islamistiset ääriliikkeet.
Viimeisin, epäonnistunut islamistitaustainen autoisku tehtiin Tukholmassa joulukuussa 2010. "Jos Euroopassa katsotaan uhkatilannetta, nämä iskut ovat vääjäämättä tulossa pohjoiseen."
Lue lisää keskiviikon Kalevasta!
_________________________________________________
Uusi Suomi: Lehti: Islamistinen terrorismi Supon ykköskohde
Suojelupoliisin apulaispäällikkö Olli Kolstela painottaa, että Norjan iskujen jälkeenkin Supon pääseurantakohteena on Suomessa yhä islamistinen terrorismi ja islamilaiset ääriliikkeet.
– Jos Euroopassa katsotaan uhkatilannetta, nämä iskut ovat vääjäämättä tulossa pohjoiseen, Kolstela sanoo sanomalehti Kalevalle viitaten muun muassa viime joulukuussa Tukholmassa tehtyyn itsemurhaiskuun.
Norjan iskujen pääepäillyllä ja ne tunnustaneella Anders Breivikillä ei tiettävästi ollut yhteydenpitoa Suomeen.
Äärioikeistolaiset tai -vasemmistolaiset liikkeet sekä yhden asian ääriliikkeet ovat nekin Supon seurannassa.
– Suomessa aktiivisia henkilöitä on muutamia, Kolstela toteaa.
Terroristisiksi liikkeiksi ne määritellään, jos ne käyttävät väkivaltaa. Kolstelan mukaan tällaisia ryhmiä ei viime aikoina ole havaittu. Suojelupoliisi ryhtyy yhdessä Euroopan poliisiviranomaisen Europolin kanssa selvittämään, ovatko ääriliikkeet EU:ssa todellinen uhka.