sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Etelä-Suomen Sanomat: Soini voisi joskus käydä netissä

Etelä-Suomen Sanomat: Soini voisi joskus käydä netissä 31.7.2011

Suomessa ja koko Euroopassa on herätty Norjan veritekojen seurauksena laajaan keskusteluun muukalaisvihasta, ääriliikkeistä ja myös sananvapauden rajoista. Norjan joukkomurhaaja levitti vihan ideologiaansa internetissä, jonka lukemattomilla keskustelupalstoilla on etenkin viime päivinä voinut usein törmätä vihapuheen tunnusmerkit täyttävään kirjoitteluun.

Huomiota on herättänyt muun muassa Hommaforum-sivusto, jota ylläpitää puoluepoliittisesti sitoutumaton mutta tunnetusti perussuomalaisille myötäsukainen Homma ry. Foorumin maahanmuuttokriittisyydestä kumpuavan keskustelun sisältöä leimaa pahimmillaan silkka rasismi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin on odotettu selkeästi irtisanoutuvan vihapuheista ja muun muassa Hommaforumin ylilyönneistä.

Soini sanoi kuitenkin Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, ettei edes seuraa nettifoorumeita eikä vastedeskään aio ryhtyä "palstapoliisiksi tai päivittäjäksi". Sitä ei kukaan häneltä vaadi, mutta nettikirjoittelun maailmaan tutustuminen voisi olla hyödyllistä sellaisellekin oppositiojohtajalle, joka johtaa esimerkillään, kuten Soini sanoo. Vihapuheiden sivuuttaminen antaa vääränlaisen viestin.

Luku sinänsä ovat eräät perussuomalaisten kansanedustajat, esimerkiksi Jussi Halla-aho ja James Hirvisaari, joille kummallekin Hommaforum on ollut tärkeä yhteinen nimittäjä, ja heidän maahanmuuttokriittiset tekstinsä eri yhteyksissä internetissä. Soini ei ryhtynyt näitäkään kirjoituksia kommentoimaan, saati että olisi ottanut niistä vastuuta.

Halla-ahon tapaus on Soinille epäilemättä erityisen kiusallinen. Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja esiintyy islaminvastaisen Gates of Vienna -blogisivuston kirjeenvaihtajana. Norjan joukkomurhat tunnustanut mies liitti omaan manifestiinsa laajasti tämän sivun aineistoa ja viittasi ohimennen myös Halla-ahoon.
James Hirvisaari jakaa ajatuksiaan Uuden Suomen blogisivustolla. Norjan verilöylyn hän on yksiselitteisesti tuominnut "helvetillisenä pahantekona". Hän pyrkii kuitenkin ymmärtämään tapauksen taustoja ja uskoo, että epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka on "vahvasti osasyyllinen" tekoon. "Tyypillä kilahti, kun tuli mitta täyteen", Hirvisaari kirjoittaa varsinaista blogitekstiään seuraavan keskustelun yhteydessä. "Me emme tarvitse monikulttuurisuutta yhtään mihinkään", Hirvisaari myös toteaa.

Puheenjohtaja Soini ei kommentoi.

Eräät poliitikot ovat jo vaatineet netin keskustelupalstoille tiukempaa sääntelyä, kuten pelkästään omalla nimellään kirjoittamista. Tämä olisi käytännössä mahdoton toteuttaa, se rajoittaisi sananvapautta ja olisi myös tekijänoikeuslain vastainen.

Jokaisen kirjoittajan tulisi kuitenkin pitää mielessään, että kaikkeen vapauteen, myös sananvapauteen, liittyy vastuu. Tämä koskee niitä, jotka esiintyvät netissä ja muussa mediassa omalla nimellään, samoin kuin niitä, jotka kirjoittavat nimimerkin suojasta.