maanantai 25. heinäkuuta 2011

Jussi Saramo: Homma

Jussi Saramo: Homma 25.7.2011

En ole juurikaan jaksanut lukea perussuomalaisten helsinkiläisen kansanedustajan Jussi Halla-ahon mukana kuuluisaksi tullutta hommaforum -nettikeskustelua. Netissä myös homman ulkopuolella lisääntynyt rasistinen vihapuhe on toki huolestuttanut. Olen halunnut uskoa, että kyseessä on lopulta pieni joukko ihmisiä.

Norjan demarinuorten leirille hyökännyt Anders Breivik oli aktiivinen homman norjalaisella vastineella. Nopea vertailu Breivikin ja Suomen hommaforumin kirjoituksiin paljastaa, että ne ovat lähes yksi yhteen käytettyjä uussanoja myöten. Myös viholliskuva on sama - maahanmuuttajat sekä vasemmistolaiset poliitikot, jotka ”haalivat islamilaisia maahanmuuttajia”.

Vasemmistolaisena poliitikkona on hämmentävää huomata, kuinka niin suuri joukko ihmisiä niin fanaattisesti vastustaa jotain, jota ei ole olemassa. Etenkin Suomessa, jossa eduskunta on ollut oikeistoenemmistöinen vuosikymmeniä, tämä viholliskuva tuntuu jopa koomiselta.

Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa harjoittaneessa Norjassa ja Suomessa tuntuu erikoiselta, että joku poliittinen taho olisi ”haalinut maahanmuuttajia”. Käsittääkseni sitä ovat tehneet lähinnä jotkut yritykset koulutettua työvoimaa saadakseen.

Vasemmistossa taas on aina suhtauduttu muita kriittisemmin uskontoja hyväksikäyttäviin tahoihin. Toisaalta tutkimusten mukaan maahanmuuttajat alkavat äänestää usein vasta toisessa polvessa, eivätkä silloinkaan muita enempää vasemmistoa. Halla-ahon ja Breivikin väite siitä, että vasemmisto haalisi itselleen äänestäjiä, on järjetön.

Hommaforum on ainakin tällä hetkellä suljettu ja nettikirjoittajat Halla-ahoa myöten ovat sanoutuneet irti Breivikin teoista, vaikka kaikille luulisi olevan selvää, että Norjan ampumisiin syyllinen on Anders Behring Breivik, ei Jussi Halla-aho tai muut nettikeskustelijat.

Silti näiden vihanlietsojien olisi nyt syytä kollektiivisesti katsoa peiliin. Rasismille on aina ollut kasvualustaa, olivat syytettyinä sitten juutalaiset, ruotsinsuomalaiset, suomenruotsalaiset tai somalipakolaiset. Päivästä toiseen jatkuva ihmisryhmän demonisointi ja vihanlietsonta johtaa sairaiden ajatusten lisäksi joillain yksilöillä myös sairaisiin tekoihin. Breivikia näyttää ajaneen tarve päästä oman viiteryhmänsä sankariksi säälittävine manifesteineen ja univormukuvineen.

Mikä lopulta erottaa islamilaiset terroristit äärioikeistolaisista terroristeista? Mediassa toisteltiin, kuinka on hyvä, että kyseessä oli äärioikeistolainen yksittäistapaus eikä islamilainen terroristi. Kuitenkin kyse on ihan samasta - uskoa hyväksikäyttävistä vihanlietsojista. Samalla tapaa islamilaiset terroristit ovat vihassaan sokaistuneita yksittäistapauksia kuin Brevik. Samalla tapaa vihaa lietsovilla tahoilla on kollektiivinen vastuu.

Sekä äärioikeistolaiset että islamilaiset terroristit ovat onnistuneet luomaan pelon ilmapiiriä. Suomalaisessa irc-galleriassa nuori äärioikeistolainen kirjoittaa vasemmistonuorille seuraavasti:

”Ajatelkaa, että te natsismia/kansallis-sosialismia vastustavat nuoret tökitte koko ajan ampiaspesää kepillä. Nyt näette Norjassa sen kääntyneen vasemmisto-ihmisiä vastaan. Tarpeeksi kauan kun tökkii ampiaispesää kepillä saa ansionsa mukaan. En hyväksy ampumisia ja se on minusta väärin, mutta ajatelkaa, että käytte sotaa edelleen meitä vastaan. Yksi Kansallis-sosialisti/äärioikeistolainen pystyi tappamaan yli 90 vasemmistolaista.

Ajatelkaa jatkossa, että kenen kanssa soditte, ettei samanlaista verilöylyä tapahtuisi uudelleen. On vastoin ideologiaamme ja aatettamme massamurhata kommareita. Se oli väärin ja toivotaan, ettemme joutuisi kokemaan samaa uudelleen. Minä toivon, että voimme voittaa sotamme korkeintaan nyrkein, eikä asein ja räjähtein. Puhun nyt yli 600 tuntemani skinheadin puolesta.”