keskiviikko 2. marraskuuta 2011

SVT: Arjen rasismi on lisääntynyt Suomessa

SVT: Arjen rasismi on lisääntynyt Suomessa 2.11.2011

Maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustetaan Suomessa yhä avoimemmin. Helsingissä järjestetyssä seminaarissa todettiin, että asenneilmapiiri on koventunut ja maahanmuuttajat kokevat arjessaan suvaitsemattomuutta entistä enemmän. Vihapuheet kohdistuvat myös maahanmuuttajataustaisiin lapsiin ja nuoriin.

Suomessa on edelleenkin verraten vähän maahanmuuttajia. Ruotsista käsin katsottuna heitä ei ole lähes ollenkaan. Tutkijan mukaan ennakkoluuloja, suvaitsemattomuutta ja rasismia on sitäkin enemmän. Arkikokemusten ja tutkimustiedon mukaan lapset ja nuoret kohtaavat yhä enemmän rasismia. Suomessa syntynyttä 17-vuotiasta Asha Mohamedia haukuttiin peruskoulussa.

- Kyllä se pahalta tuntui. Tuli sellainen tunne, että olen jollakin lailla erilainen ja en sopeudu tai kuulu tähän yhteiskuntaan, Asha Mohamed kertoo.

Enää Asha Mohamed ei ole huutelujen kohteeksi joutunut, mutta usea ystävä on. Myös ihmisoikeusliitossa koventunut ilmapiiri on huomattu.

- Julkisuudessa vihapuheet ja rasismi ovat jatkuvasti olleet esillä. Itse kuitenkin vastikään yllättyin kun sain ihonvärin perusteella haukkuja. Hämmästyin sitä, että Helsingin keskustassa voin tällaista tapahtua, päivittelee ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed.

Viime kevään eduskuntavaalit tarjosivat kärkkään maahanmuuttokeskustelun. Nykyään maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustetaan yhä avoimemmin ja näkyvä maahanmuuttokriittisyys on aiempaa hyväksytympää.

- Opettajat ovat kertoneet, että tämä nykyinen tilanne vie maton alta siltä rasismin vastaiselta työltä mitä kouluissa on tehty. Tiettyjä termejä ja solvauksia ei saa koulussa käyttää mutta kun kansanedustajat niitä julkisuudessa käyttävät, niin kyllähän se oikeuttaa niiden sanojen käytön. Opettajat ovat aika kädettömiä sen tilanteen edessä, että missä menee rajat ja mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, pohtii tutkija Anne-Mari Souto.