torstai 17. maaliskuuta 2011

HS: Romaneille avataan neuvontapiste Helsinkiin

Helsingin Sanomat: Romaneille avataan neuvontapiste Helsinkiin 17.3.2011

Diakonissalaitos avaa Helsingin Pääskylänrinteessä maalis-huhtikuun taitteessa neuvontapisteen, joka palvelee lähinnä Romanian romaneja, mutta myös muuta ns. liikkuvaa väkeä. Liikkuvalla väestönosalla tarkoitetaan kaikkia niitä EU-kansalaisia, jotka tulevat Suomeen Euroopan unionin vapaan liikkuvuuden periaatteen turvin.

– Neuvontapisteessä kaksi meidän työntekijää opastaa ihmisiä siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii. Mitään työpaikkoja ei välitetä, mutta jos joku niitä kysyy, työntekijät ohjaavat työvoimahallinnon nettisivuille ja tarvittaessa auttavat tulkkaamalla, sanoo Diakonissalaitoksen palvelualajohtaja Pekka Tuomola.

Osa työntekijöiden ajasta menee edelleen katutyössä, joten neuvontapisteen on määrä olla auki muutamia tunteja iltapäivisin. Tilassa on myös mahdollisuus käydä suihkussa.

Vielä pari vuotta sitten Pääskylänrinne 5:ssä sijaitsi asunnottomien päihteiden käyttäjien päiväkeskus, joten Diakonissalaitoksella varaudutaan vanhan asiakaskunnan kiinnostukseen. Oven takana on jo liikkunut uteliaita.

– Päiväkeskuksen sulkemisesta on vain pari vuotta, joten päihteidenkäyttäjistä voi tulla ongelma. Meidän on vain heti alusta tehtävä selväksi, että paikka on tarkoitettu liikkuvalle väestönosalle, sanoo Tuomola.

Diakonissalaitos on hakenut neuvontapisteelle järjestöavustusta Helsingin kaupungilta ja neuvottelee Helsingin seurakuntayhtymän kanssa yhteistyöstä.

Majoitusta tuleva neuvontapiste ei tarjoa. Romanien asumisolot ovat seuraavan kerran esillä, kun kaupunginjohtaja Jussi Pajusen asettama työryhmä saa selvityksensä valmiiksi huhtikuussa. Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä sanoo, ettei romanien omalle leirintäalueelle ole löytynyt kannatusta.

– Me olemme työryhmässä olleet varsin yksimielisiä tästä linjauksesta. Jos tehtäisiin oma leirintäalue, olisi suuri vaara, että se slummiutuisi, sanoo Räihä.