torstai 26. helmikuuta 2015

Demari: ”Häpeä Suomelle” – Rinne nostaisi kehitysapua

Demari: ”Häpeä Suomelle” – Rinne nostaisi kehitysapua 26.2.2015
MTV: Rinne kirkon arvoillassa: Häpeän kehitysavun tasoa

Kehitysavun nosto ja pakolaiskiintiöiden kasvattaminen saivat puolueilta laajaa kannatusta evankelis-luterilaisen kirkon arvoillassa.

Kokoomusta ja perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki kannattivat kehitysavun nostoa tavoitteeksi asetettuun 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi olevansa häpeissään siitä, ettei kehitysapu ole noussut tavoitteeseensa. Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mielestä lukujen sijasta pitää katsoa avun tuloksellisuutta.

Pakolaiskiintiön nostoa vastustivat vain perussuomalaiset.

_______________________________________

MTV: Rinne kirkon arvoillassa: Häpeän kehitysavun tasoa

Kehitysapu voi nousta ja pakolaiskiintiöt kasvaa, ainakin jos puolueiden evankelisluterilaisen kirkon arvoillassa ilmaisema lempeä tahtotila jatkuu vaalien yli.

Kaikki kokoomusta ja perussuomalaisia lukuun ottamatta ilmoittivat haluavansa nostaa kehitysavun tavoitteeksi asetettuun 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Olen häpeissäni siitä, ettei 0,7 prosenttia ole täyttynyt, sanoi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö puuskahti, ettei hän ole häpeissään siitä, ettei kehitysapua tehdä enempää velkarahalla. Nyt apu on 0,48 prosenttia BKT:sta.

Jussi Niinistö katsoi, että Suomen kannattaisi keskittyä kehitysavun sijasta kriisinhallintaan.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko kritisoi näkemystä siitä, että ennaltaehkäisyn sijasta oltaisiin valmiita auttamaan vasta, kun kriisi on jo puhjennut.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mielestä kehitysyhteistyössä ei pitäisi tarrautua lukuihin, vaan siihen, että se on tuloksellista.

Kirkko kannattaa kehitysyhteistyön määrärahojen nostamista 0,7 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Se on esittänyt myös pakolaiskiintiön nostamista.

Pakolaiskiintiön nostoa kannattivat arvoillassa myös kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Stubbilta ei hellinnyt fyrkkaa

Helsingin Tuomiokirkon kryptassa pidetty arvoilta oli useimpia vaalipaneeleita lempeämmän oloinen tilaisuus, mutta puolueiden ideologiset erot tulivat joka tapauksessa esiin.

Stubb korosti tiukkaa talouslinjaa muun muassa kysymyksessä siitä, sitoutuuko puolue turvaamaan vankilasielunhoidon resurssit nykyisellään.

– Jos menen jokaiseen paneeliin lupaamaan jokaiselle fyrkkaa, ei ole mitään jäljellä, Stubb huudahti.

Kaikki muut olivat valmiita sitoutumaan nykytilaan. Vankilapappeja on nyt 15 ja diakoneja 3.

Puolueiden ideologiset erot näkyivät myös vastauksessa siihen, kenen vastuulla yhteiskunnan jäsenistä huolehtiminen on. Oikeistopuolueet korostivat lähimmäisten ja yksilön omaa vastuuta.

Vasemmistopuolueet ja vihreät painottivat, että toisista välittäminen on myös yhteiskunnan tarjoamaa apua.

-Vahva valtio vahvistaa myös ihmisten lähimmäisenrakkautta, katsoi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.