torstai 12. helmikuuta 2015

Yle: Vastarintaliike pelottelee monikulttuurisuudella

Yle: Vastarintaliike pelottelee monikulttuurisuudella 12.2.2015
Kansan Uutiset: Uusnatsien salainen keskustelufoorumi leviää sosiaalisessa mediassa

Äärioikeistolainen Vastarintaliike jakaa propagandistisia mainoslehtisiä kotitalouksiin Jyväskylässä. Liike luonnehtii lehtisissään monikulttuurisuutta "haitalliseksi". Vastaavaa liikehdintää ja mainontaa on Jyväskylässä tehty ajoittain aiemminkin. Poliisin mukaan lappuset voivat olla harmillisia, mutta eivät laittomia.

Monikulttuurisuudesta varoittavia lehtisiä on jaettu kotitalouksien postilaatikoihin ainakin Köhniöllä ja Kypärämäessä.

Rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen Poliisilaitokselta Jyväskylästä sanoo, että vastaavanlaista liikendintää on ollut Jyväskylässä aiemminkin.

- Näitä lehtisiä on jaettu muutamia kertoja vuosien aikana eri alueille, että kyllä tämä on tuttu ilmiö.

Porvalin mukaan Kansallinen Vastarinta on lisäksi järjestänyt muutamia kertoja erilaisia mielenilmauksia.

- Esimerkiksi rallien aikaan on keskustassa ja keskustan liepeillä ollut pienimuotoisia mielenosoituksia.

Lehtisiä levittävä porukkaa Porvali luonnehtii ideologiseksi ääriryhmäksi.

- Näiden ääriliikkeiden toiminta Suomessa on kaiken kaikkiaan aika vähäistä kansainvälisesti vertaillen ja myös tämä Vastarintaliike on järjestönä melko pieni eikä se ideologia, mitä järjestö ajaa, ole toistaiseksi näyttänyt saavuttavan Suomessa mitenkään merkittävää kannatusta. Aktiivijäseniä koko maassa on muutamia kymmeniä, arvioi Porvali.

Sanavalinnat tarkkaan harkittuja

Porvalin mukaan suomalaisen sananvapauden piiri on aika laaja.

- Ainakin sanamuodon mukaan tuossa arvostellaan monikulttuurisuutta, mikä on eräs aatesuunta muiden joukossa. Sitä on sinänsä oikeutettua arvostella.

Porvali pitää arkielämän kannalta kiusallisimmalta tai hankalana sitä, että minkä tahansa aatteen tuputtaminen, jos sitä jaetaan postilaatikoihin, voi olla kiusallista tai sosiaalisesti harmittavaa.

- Mutta kyllä tuo ilmaisu, mitä on käytetty, kuuluu meillä sananvapauden piiriin ja varmaan se on levittäjien toimesta aika tarkkaan harkittukin, sanoo Porvali.

Ääriliikkeitä seurataan

Poliisi seuraa Porvalin mukaan Keski-Suomessakin kaikkia yhteiskunnallisia ääri-iilmiöitä.

- Ei tämä tapaus ole tietenkään sellainen, että sitä rikoksena tutkittaisiin tai siihen käytettäisiin päivittäin työaikaa. Kaikkia yhteiskunnallisia ääri-ilmiöitä, olivatpa ne sitten miltä laidalta eri näkemyksiä tahansa, niin niistä pyritään keräämään tietoa, sanoo rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen Poliisilaitokselta.

______________________________________________

Kansan Uutiset: Uusnatsien salainen keskustelufoorumi leviää sosiaalisessa mediassa

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen salainen keskustelufoorumi yksityisviesteineen on vuodettu nettiin.

Helsingin Sanomat paljasti sunnuntaina, että kansallissosialistisella Pohjoismaisella Vastarintaliikkeellä on salainen keskustelufoorumi, jossa muun muassa Suomen vastarintaliikkeen uusnatsit suunnittelevat toimintaansa. Nyt foorumi yksityisviesteineen on vuodettu nettiin.

Sosiaalisessa mediassa alkoi torstaiaamupäivällä levitä Natsifoorumi-twittertunnuksen linkkaama sivusto, jossa linkataan foorumin ja sen käyttäjien yksityisviestejä sisältäviin paketteihin. Materiaali vaikuttaa aidolta: foorumipaketti koostuu yli kymmenestä tuhannesta html-tiedostosta, ja yksityisviestejä sekä kokousmuistiinpanoja on yli tuhat sivua.

Vuotolinkkien lisäksi sivustolla analysoidaan laajasti Suomen Vastarintaliikkeen poliittista ajattelua, järjestörakennetta, toimintakulttuuria, viestintää, turvallisuuskäytäntöjä sekä kansainvälistä verkostoitumista.

Sivustolla siteerataan foorumin keskustelutyyliä: ”Rodunsekoitus, epäterveet ja kaupunkilaiset elämäntavat, ydinperheiden alennustila sekä homoseksuaalisuus ovat suurimmat uhat pohjoismaiselle rodulle. Kuinka kauan valkoinen rotu sinnittelee hengissä, mikäli nykyinen trendi pysyy tulevaisuudessakin?”

Nettisotureita ja veitsitaisteluharjoituksia

Sivuston mukaan Vastarintaliikettä määrittää erityisesti neljä piirrettä: väkivaltaisuus, kansallissosialistinen ideologia, voimakas kansainvälinen verkostoituminen sekä jäsenten määrätietoisuus ja omistautuneisuus toiminnalle.

Sivustolla esitellään myös uusnatsien ”nettisoturitaktiikoita”, käyttäytymisohjeita ja veitsitaisteluharjoituksia. Sivuston mukaan Vastarintaliike on tiiviisti yhteyksissä Serbian, Kosovon, Saksan, Italian ja Yhdysvaltojen uusnatsiliikkeiden kanssa.

Lisäksi sivustolla esitetään mittava lista liikkeen jäsenten väkivaltaisia iskuja, kuten kaasuisku Pride-kulkueeseen 2010, kokoomuksen järjestösihteerin pahoinpitely 2011 ja Jyväskylän kirjastopuukotus 2013.

Kansan Uutiset kertoi uusnatsien käytössä olevasta aktivistipistejärjestelmästä jo vuosi sitten.