torstai 12. helmikuuta 2015

Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma kuohuttaa – halla-aholaiset ja vasemmistolaiset ottavat yhteen Facebookissa

Ilta-Sanomat: Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma kuohuttaa – halla-aholaiset ja vasemmistolaiset ottavat yhteen Facebookissa 12.2.2015
Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 (pdf)

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Helsinkiläinen poliitikko ja vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Veronika Honkasalo kommentoi maanantaina kovin sanoin Facebook-sivuillaan perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa. Hän väittää, että ohjelma sotii perustuslaillisia oikeuksia ja ihmisoikeuksia vastaan ja ettei ihmisten tule olla sen mukaan lain edessä yhdenvertaisia.

Honkasalon mukaan ohjelma pohjautuu rasistiselle ideologialla ja hän kehotti mahdollisimman monen eri puolueen edustajan ja ehdokkaan sanoutuvan ”fasistisesta ohjelmapaperista” irti.

Honkasalo kuvailee IS:lle, että ohjelma on oppikirjaesimerkki rasistisesta ideologiasta. Honkasalon mukaan ohjelma vilisee rasistisia ilmauksia ja perustuu ajatukselle, että ihmisen kulttuurinen tausta määrittelee sen, miten hän pärjää tai käyttäytyy yhteiskunnassa.

– Se luo ikään kuin hierarkian ihmisistä, jossa suomalaiset ja suomenkieliset ovat ylimpänä. Ohjelmassa puhutaan maahanmuuttajista hyvin halventavasti, eikä se perustu edes faktoihin. Siinä puhutaan ennennäkemättömästä siirtolaispaineesta. Suurimmat pakolaisvirrat katastrofialueilta kohdistuvat naapurimaihin, ei Eurooppaan.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko ja ohjelman laatimiseen osallistunut Jussi Halla-aho, kommentoi IS:lle, että Honkasalon päivityksessä ja sen keskustelussa vilisivät sanat ”rasismi” ja ”fasismi” niin moneen kertaan, että hänen teki mieli kommentoida päivitystä leikkimielisesti. Halla-aho ”muistutti” ihmisiä ”irtisanoutumaan” Honkasalon seinällä.

Vastapäivitys kummaltakin

Kehotuksen jälkeen Honkasalon seinälle ilmestyi kymmenittäin kommentteja ja hän sai yksityisviestejä. Honkasalo kertoo, että viestejä ja yhteydenottoja tulee edelleen. Osa niistä on hyvin alatyylisiä.

– Ihmiset toivovat, että joku raiskaisi minut tai saisin HIV:n tai jotain. Siellä on ollut jopa uhkaavia sävyjä. Esimerkiksi tämmöinen kommentti on tullut, että minun kannattaa olla turvallisuuteni suhteen varovainen.

Honkasalo on huolissaan siitä, ettei poliittista keskustelua voi käydä. Hänen mukaan lähtökohtana tilanteessa on se, että hän on kritisoinut perussuomalaisten ohjelmaa, joka on johtanut agitaatioon ja lietsomiseen.

– Tapa, jolla Halla-aho on vastannut, ei täytä mielestäni hyvän maun rajoja. Toivon, että keskustelussa keskityttäisi perussuomalaisten maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan ja sen rasistisuuteen, eikä tähän.

Honkasalo julkaisi Halla-ahon päivityksen jälkeen toisen päivityksen: ”Halla-aho kehottaa kannattajiaan trollaamaan sivuillani. Laitoin tämän näkyväksi tähän, jotta näette millä tavalla maahanmuuttovastaisten voimien some-agitointi toimii. Halla-aho, et saa minua vaikenemaan vastasuudessakaan!”

Halla-aho vastasi tyylilleen uskollisena toiseenkin päivitykseen: ”Täytyy varmaan tunnustaa kirvelevä tappio. En saanut Veronikaa vaikenemaan. Trolli-botit ja maahanmuuttovastaiset voimat, komento takaisin!”

– Pitää olla aika tyhmä ihminen, jos ei ymmärrä, että sekin oli huumoria, Halla-aho kommentoi vastapäivitystään IS:lle.

Halla-aho: ”emme ole vastuussa ihmisten kommenteista”

Jussi Halla-aho puolestaan sanoo, että myös vasemmistolaiset esittivät törkeitä ja asiattomia kommentteja. Hän kertoo huvittuneensa eniten siitä, että Honkasalo kumppaneineen kiihottaa toisiaan ”ihmeelliseen vimmaan”.

– Rasisteja ja fasisteja löytyy vähän jokaisen kiven alta. Honkasalon kaverit käyttivät varsin värikästä kieltä. Siellä muun muassa sanottiin, että rasistit eivät ansaitse sääliä eivätkä armoa. Sillä varmaan viitattiin minuun tai johonkuhun muuhun.

Halla-aho ei koe olevansa vastuussa ihmisten kommenteista Honkasalon seinällä sen enempää kuin Honkasalo on omien ”kavereidensa törkeyksistä.”

– Eivät ne minua heilauta millään tavalla. Hänellä on avoin seinä Facebookissa kuten minullakin. Siinä on riski, että joku tulee sinne semmoisia kirjoittamaan. Itse poistan seinältäni säännöllisesti ihmisiä sen takia.

Honkasalon väitteitä ohjelman perustuslain vastaisuudesta Halla-aho pitää naurettavina. Vertaukseksi hän antaa sen, että perustuslaissa lukee, että Suomi on Euroopan unionin jäsen.

– Honkasalon logiikalla olisi perustuslain vastaista vaatia Suomen eroa Euroopan unionista. Eduskunta on lakia säätävä elin ja se voi muuttaa tarvittaessa perustuslakiakin. Ei minulle yllätyksenä tullut, että punakaarti saa kohtauksen tästä ohjelmasta. He varmasti yrittävät provosoida riitaa minun kanssani saadakseen näkyvyyttä eduskuntavaaleissa.