tiistai 17. helmikuuta 2015

HS: Äärioikeistolaiselta vaaditaan 50 000 euron korvauksia – syytetään satojen ihmisten tietojen keräämisestä

Helsingin Sanomat: Äärioikeistolaiselta vaaditaan 50 000 euron korvauksia – syytetään satojen ihmisten tietojen keräämisestä 17.2.2015

Äärioikeistolaisen Suomen vastarintaliikkeen aktiiville on luettu syytteet henkilörekisteririkoksesta. Oikeudenkäynti alkoi tiistaiaamuna Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä. Syyttäjä vaatii 29-vuotiaalle miehelle tuntuvaa sakkorangaistusta.

Syytteen mukaan mies oli kerännyt, ryhmitellyt ja tallentanut muistitikulleen yli 300 henkilön valokuvat ja arkaluonteisina pidettäviä tietoja heidän yhteiskunnallisesta, poliittisesta ja uskonnollisesta vakaumuksestaan.
Henkilötiedot oli jaettu noin kymmeneen pääryhmään, jotka oli nimetty muun muassa oikeistoksi, vasemmistoksi, juutalaisiksi, rotupettureiksi ja eliittiseuroiksi.

Syyttäjän mukaan 279 ihmistä oli tietojen perusteella tunnistettavissa.
Useat listatuista ovat alaikäisiä ja käräjäoikeus määräsi heidän nimensä salassapidettäviksi. Lukuisat asianomistajat vaativat miehelle rangaistusta ja monet myös vahingonkorvauksia. Korvausvaatimukset nousevat yhteensä noin 50 000 euroon.

Monia asianomistajia edustavan asianajajan mukaan rekisterin paljastuminen on aiheuttanut pelkoa, kun otetaan huomioon miehen kuuluminen äärioikeistolaiseen ryhmään ja Jyväskylässä tapahtunut kirjastopuukotus, jossa syytetty on ollut osallisena.

Asianajaja huomautti myös, että merkittävä osa hänen asiakkaistaan on alaikäisiä, eikä millään tavalla vaikutusvaltaisia toisin kuin syytetty väittää.

Syytetty on kertonut keränneensä tietoja yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisista tahoista. Hän myöntää luoneensa tiedoston ja pitäneensä sitä halussaan, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Puolustuksen mukaan tietojen käsittely on ollut perusteltua ja tiedot oli tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, muun muassa blogikirjoituksia varten.

Puolustuksen mukaan tiedot oli kerätty julkisista lähteistä, eikä niitä ole hankittu laittomiin tarkoituksiin tai levitetty eteenpäin. Puolustus vetosi myös siihen, että mies ei itse syyllistynyt kirjastopuukotustapauksessa väkivaltaan.

Jyväskyläläismies on toiminut Suomen vastarintaliikkeeksi kutsutussa uusnatsiporukassa. Sen nettisivustolla hänet on nimetty ryhmänjohtajaksi.
Mies on julkaissut samoilla nettisivuilla useita kirjoituksia Suomen vastarintaliikkeen aktiivien toiminnasta. Hän on kirjoittanut muun muassa osallistumisestaan äärioikeiston vappumarssille Saksassa.

Mies oli osallisena myös Jyväskylän kahden vuoden takaisessa kirjastopuukotustapauksessa. Satojen ihmisten tietoja sisältänyt muistitikku löytyi juuri kirjastopuukotuksen poliisitutkinnan yhteydessä.

Käräjäoikeus tuomitsi kuukausi sitten hänet kirjastopuukotustapauksesta sakkoihin muun muassa avunannosta kokouksen estämisen yritykseen ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Mies joutui ensimmäisen kerran käräjille jo alaikäisenä, kun hän pahoinpiteli kaverinsa kanssa heille tuntematonta polkupyöräilijää ja yritti vapautua vartijan ja poliisin otteesta rimpuilemalla. Hän sai tuolloin sakkorangaistuksen.

Suomen vastarintaliike on uusnatsiliike, jonka jotkut jäsenet ovat syyllistyneet väkivaltaan. Sisäministeriö on luokitellut ”organisoidun, demokratianvastaisen ja militantin” Suomen vastarintaliikkeen ”potentiaalisesti vaaralliseksi”.

Liikkeessä on arvioitu olevan muutamia kymmeniä jäseniä. Ryhmän aktiivit ovat muun muassa jakaneet lentolehtisiä ja liimanneet julkisille paikoille tarroja.

Suomen vastarintaliike on verkostoitunut veljesjärjestöihin muissa Pohjoismaissa. Liikkeen päämäärä on yhteispohjoismainen kansallissosialistinen tasavalta, joka ei kuuluisi Euroopan unioniin.

Vastarintaliikkeen jäsen kiistää syytteen
Äärioikeistolaistaustainen 29-vuotias jyväskyläläismies oli kerännyt muistitikulle tietoja yli 300 ihmisen yhteiskunnallisesta, poliittisesta ja uskonnollisesta vakaumuksesta.

Häntä vastaan on nostettu syyte henkilörekisteririkoksesta. Oikeudenkäynti alkoi tiistaiaamuna Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä. Mies kiistää syytteen.

Jyväskyläläismies on toiminut Suomen vastarintaliikkeeksi kutsutussa uusnatsiporukassa.