maanantai 2. helmikuuta 2015

Helsingin Uutiset: Turvapaikanhakijalle jättilasku – hajotti paikkoja Metsälässä

Helsingin Uutiset: Turvapaikanhakijalle jättilasku – hajotti paikkoja Metsälässä 2.2.2015

Turvapaikkaa Suomesta hakenut mies joutuu korvaamaan liki 10 000 euron vahingot riehuttuaan Metsälän vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

Vuonna 1986 syntynyt mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä vahingonteosta. Helsingin hovioikeus ei muuttanut tuomiota.

Mies rikkoi toukokuussa 2012 Metsälän vastaanottokeskuksessa kolme erikoislasilla varustettua sisäikkunaa, yhden ikkunaruudun, karkkiautomaatin, kattovalaisimia, neljä tuolia sekä kaksi lastulevypöytää paiskomalla ja heittelemällä huonekaluja sekä hakkaamalla esineitä kepillä.

Lasien uusimisesta aiheutui kaupungille yhteensä 8756,96 euron kustannukset.

Mies myönsi syytteen, mutta kertoi oikeudessa, ettei muista tapahtumista paljoakaan. Mies oli juuri ennen tapahtumahetkeä saanut kuulla, että hänen äitinsä oli kuollut.

Oikeuden mukaan vahingonteolla aiheutettiin erittäin suurta taloudellista vahinkoa. Oikeudessa käytettävissä ollut valvontakameran kuva osoitti, että mies aiheutti käytöksellään muille vastaanottokeskuksessa olleille suurta vaaraa. Osa paikallaolijoista joutui väistämään riehuvaa miestä.

Oikeuden mukaan myöskään se, että vastaaja oli turvapaikanhakija ja vähävarainen, ei ole syy, miksi korvauksia pitäisi sovitella. Mies määrättiin maksamaan Helsingin kaupungille korvaukseksi rikkoutuneista ikkunoista 8756,96 euroa.

Vahingonteon törkeyteen vaikutti se, että miehellä ei tekohetkellä ollut masennusdiagnoosia. Kyseessä on ollut tahallinen teko, linjasi oikeus.

Mies sijoitettiin tapahtumien jälkeen reiluksi kuukaudeksi Pasilan poliisivankilaan.