maanantai 9. helmikuuta 2015

HS: Abdirahim Husu Hussein sai Suomen Pen-keskuksen sananvapauspalkinnon

Helsingin Sanomat: Abdirahim Husu Hussein sai Suomen Pen-keskuksen sananvapauspalkinnon 9.2.2015

Yksi palkinto, monta roolia. Tasa-arvo- ja monikulttuurisuusaktiivi, yrittäjä, radiopersoona ja poliitikko Abdirahim "Husu" Hussein (s. 1978) on saanut Suomen Pen-keskuksen tämänvuotisen sananvapauspalkinnon.

"Olen muslimi, mies, kepun jäsen, hetero, lihansyöjä ja mitä niitä nyt onkaan. Kun menen moskeijaan, olen muslimi. Kun tapaan afrikkalaisia, olen afrikkalainen. Yksi identiteetti ei sulje toista pois", Somaliassa syntynyt Hussein totesi viime vuonna Helsingin Sanomien haastattelussa.

Monet muistavat hänet parhaiten yhdessä Ali Jahangirin kanssa toimittamasta Yle Puheen Ali ja Husu -ohjelmasta.

Suomen Pen-keskus myönsi palkinnon nyt neljättä kertaa. Aiemmin palkinnon ovat saanet HS:n toimittaja Kimmo Oksanen, teatterituottaja Eva Neklyaeva ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Abdirahim Hussein on maahanmuuttaja, joka ei ole suostunut asettumaan maahanmuuttajille valittuun ahtaaseen rooliin, ei syrjittynä tai päähän potkittuna eikä uhrina. Hussein on korostanut eri yhteyksissä ja eri kanavissa, että maahanmuuttajia tai kantasuomalaisia, somaleita tai suomenruotsalaisia ei voi pitää yhtenä jakamattomana ryhmänä.

Hän on tähdentänyt, että ihmisiin pitää suhtautua nimenomaan yksilöinä – iästä, synnyinmaasta, uskonnosta, äidinkielestä tai ammatista riippumatta.

Yle Puheen Ali ja Husu -ohjelma on myös laajentanut keskusteluilmapiiriä Suomessa venyttämällä skaalaa kantasuomalaisten poliittisesti korrektista tasapainoilusta aina rasistiseen vihapuheeseen.

Rajustakin huumoristaan tunnettu Hussein kertoo oppineensa myös sen, että "uskonnolliset fundamentalistit täällä Suomessa ovat yhtä kiihkeitä kuin muuallakin maailmalla. Erona vain se, että täällä laki suojaa yksilön vapautta ja fyysistä koskemattomuutta. Tiedän myös, että mikäli vaikenemme näiden fundamentalistien edessä, tämä suoja murtuu ja suistumme väkivallan katkeralle tielle."

Abdirahim Hussein on toiminut myös tulkkina ja taksikuskina.