perjantai 27. helmikuuta 2015

Suomenmaa: Törkeä puheenvuoro

Suomenmaa, pääkirjoitus: Törkeä puheenvuoro 27.2.2015
Helsingin Sanomat: Kreikan matalaotsainen peruslisko
Länsiväylä: Halla-ahoa verrataan ”lapsensa syövään liskoon” – vaaliloka lentää nyt joka suunnasta

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on kirjoittanut facebook-sivuilleen törkykirjoituksen, jossa hän hyökkää halveksivin sanankääntein eduskuntavaaleissa ehdolla olevia maahanmuuttajataustaisia suomalaisia kohtaan.
Länsiväylä: Halla-ahoa verrataan ”lapsensa syövään liskoon” – vaaliloka lentää nyt joka suunnasta

Erityisesti Halla-aho solvaa keskustan helsinkiläistä ehdokasta Abdirahim ”Husu” Husseinia, mutta kirjoittaa, että ”lähes jokaisella puolueella on ’nevöhööd-somaleja listansa koristuksena’.”

”Näiden mamuehdokkaiden ainoa ominaisuus on mamuus ja ainoa asia rasismikitinä”, Halla-aho sanoo.

Surullinen puheenvuoro, joka ei ansaitsisi huomiota – ellei sen esittäjä olisi Euroopan parlamentin jäsen, ja joka valittiin viime vaaleissa Suomen eduskuntaan.

Vaikka jokaisella onkin oikeus mielipiteisiin, jotain sivistystä on lupa Euroopan parlamentin jäseneltä vaatia. Halla-aho on julkisessa luottamustehtävässä, jossa hän edustaa paitsi puoluettaan, myös Suomea. Hänen asemassaan oleva ei voi oksentaa mitä tahansa.

Kilpailevien puolueiden ehdokkaiden solvaaminen ja nimittely on sopimatonta ja suorastaan vastenmielistä. Timo Soinin on viimeinkin uskallettava puuttua jyrkästi Halla-ahon touhuihin. Halla-ahohan vaarantaa koko puolueensa tulevat yhteistyömahdollisuudet rasistisilla puheillaan.

________________________________


Helsingin Sanomat: Kreikan matalaotsainen peruslisko

Tällä viikolla Jussi Halla-aho avautui eduskuntavaalien "heikkolaatuisis­ta mamuehdokkaista". Hänestä listat ovat täynnä "ö-luokan nevöhööd-somaleita", joita äänestetään lähinnä ihonvärin takia.

Halla-aho samaistunee Kreikan kaukaisella Diavates-saarella elävien Po­darcis gaigeae -sisiliskojen osapopulaation kuningasyksilöön. Nämä pe­ruskreikkalaiset liskot saavat elää lammikossaan täysin muusta todelli­suudesta erillään.

Pikku saarella ei juuri ole vieraslajeja, joten siellä on helppo päteä. Dia­vates ei houkuttele edes turisteja, joten nämä itsestään kiinnostuneet sir­kushahmot saavat viettää päivänsä syömällä kalanraatoja, linnunulostet­ta ja heikompiaan.

Vailla ulkoisia uhkia saaren populaatio on kasvanut niin suureksi, että si­siliskot syövät toisiaan, poikasiaankin. Se on poikkeuksellista. Viereisel­lä lajistoltaan monimuotoisemmalla Skyroksen saarella liskot jättävät toisensa rauhaan.

Tutkijoillekin on epäselvää, miten tämä nokittelu edistää sisilisko­jen selviytymistä.

Ne pärjäävät omassa ekolokerossaan tasan niin kauan kun kaikki saata­villa oleva ruoka on kerätty.

___________________________________

Länsiväylä: Halla-ahoa verrataan ”lapsensa syövään liskoon” – vaaliloka lentää nyt joka suunnasta

Tuleeko tämän kevään eduskuntavaaleista ensimmäiset merkittävät "lokakampanjavaalit" vuosikymmeniin?

Verkossa ja perinteisessä mediassakin lokakampanjointi käy jo kuumana, vaikka vaaleihin on vielä kuukausia. Erikoiseksi asian tekee se, että sanasodan keskiössä on perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka ei ole vaaleissa ehdolla.

Perjantaina retoriseen tulitukseen otti osaa Helsingin Sanomat, jonka tiedesivujen poikkeuksellisen rajussa artikkelissa Halla-aho rinnastettiin lapsensa syövään liskoon.

HS:n jutun mukaan ”Halla-aho samaistunee Kreikan kaukaisella Diavates-saarella elävien Podarcis gaigeae -sisiliskojen osapopulaation kuningasyksilöön”.

– Nämä peruskreikkalaiset liskot saavat elää lammikossaan täysin muusta todellisuudesta erillään. [...] Vailla ulkoisia uhkia saaren populaatio on kasvanut niin suureksi, että sisiliskot syövät toisiaan, poikasiaankin.

Juttu viittaa Halla-ahon tiistaina julkaisemaan Facebook-viestiin, jossa hän lyttäsi maahanmuuttajaehdokkaiden mahdollisuudet pärjätä vaaleissa hyvin kärjekkäin sanavalinnoin.

Erityisesti Halla-aho otti esille Ylen kanavilta tutun keskustan helsinkiläisehdokkaan Abdirahim Husu Husseinin , jolle hän ennusti vain 700–900 ääntä.

Halla-aho puhui maahanmuuttajaehdokkaista ”ö-luokan ehdokkaina”, ”sirkushahmoina” sekä ”toteemiolentoina”, joiden osaaminen ei hänen mielestään riitä vakuuttamaan äänestäjiä.

– Ehdokkaiden heikkolaatuisuus taas johtuu vain siitä, että mamuihin suhtaudutaan edelleen toteemiolentoina, joilta ei odoteta eikä edellytetä sitä mitä kaikilta muilta, Halla-aho väitti.

Halla-ahon kirjoitus nostatti heti kovan arvosteluryöpyn. Vihreiden helsinkiläisehdokas Ozan Yanar piti Halla-ahon näkemyksiä ”puhtaan rasistisina”.

– Itse ainakin koen asettuneeni ehdolle, sillä uskon, että eduskunnassa tarvitaan talousosaamista. Olen vasta 27-vuotias, mutta ehtinyt tehdä taloustutkimusta työ- ja elinkeinoministeriössä, Palkansaajien tutkimuslaitoksella, SAK:ssa ja Helsingin kaupungilla, Yanar muistutti ja haastoi Halla-ahon julkiseen väittelyyn.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko totesi puolestaan maltillisesti, ettei Halla-ahon näkemyksiä voida hyväksyä.

– Pelkän ihonvärin tai etnisen taustan perusteella ehdokkaiden leimaaminen ei mielestäni saa olla edes hiljaisesti hyväksytty asia suomalaisessa politiikassa, tai minkään puolueen sisällä, Saarikko kirjoitti blogissaan.

Toisaalta Halla-ahon kirjoitus on saanut myös värikkäitä puolustajia maahanmuuttajataustaisten poliitikkojen joukosta.

Uran Lohjan kunnallispolitiikassa tehnyt Ana María Gutiérrez Sorainen kirjoitti blogissaan, että esimerkiksi Halla-ahoa arvostellut vihreiden Osmo Soininvaara ymmärtää asian tahallaan väärin.

Gutiérrez Soraisen mukaan Halla-ahon kirjoitus on leimaava, mutta väitteille maahanmuuttajista ”täyte-ehdokkaina” on myös pohjaa. Hän syyttää tilanteista suomalaisia puolueita.

– Itse olen sanonut sen toisin usein. Maahanmuuttajiin suhtaudutaan lukutaidottomina reppanoina, joita pitää paimentaa.