maanantai 9. helmikuuta 2015

Savon Sanomat: Kuopioon on tulossa tänä vuonna lisää syyrialaisia ja Iisalmeen afgaaneja

Savon Sanomat: Kuopioon on tulossa tänä vuonna lisää syyrialaisia ja Iisalmeen afgaaneja 9.2.2015

Fatemeh Mohammadi ja Tahereh Qasemi käyvät suomen kielen kurssilla grillausaiheista keskustelua. Molemmat saavat muodostettua lauseita ja ymmärtävät, mitä toinen sanoo.

– Toivon, että opin suomea niin hyvin, että pystyn keskustelemaan suomalaisten kanssa, Mohammadi sanoo.

Hän on afgaani ja tuli pakolaisena Iisalmeen puolitoista vuotta sitten. Qasemi on asunut Iisalmessa kaksi vuotta ja osaa suomea niin hyvin, että on saanut työpaikan.

– Käyn iltapäivisin kielikurssin jälkeen kaksi tai kolme tuntia ompeluliikkeessä töissä.

Tahereh Qasemilla oli Iranissa oma ompelimo, jossa hän teki naisten vaatteita ja pukuja. Fatemeh Mohammadi oli ompelijana tehtaassa.

– Pidän koulusta, ja minua kiinnostaa tietotekniikan opiskelu, Mohammadi kertoo.

Mohammadi ja Qasemi pitävät siitä, heitä on kohdeltu samanarvoisia suomalaisten kanssa toisin kuin Iranissa, mistä he tulivat Suomeen.

– Iranissa iranilaiset ovat korkealla ja afganistanilaiset matalalla, Mohammadi kertoo.

Monet afgaanit ovat paenneet oman maansa levottomuuksia naapurimaahan Iraniin, joka Qasemin ja Mohammadin mukaan ei kohtele pakolaisia hyvin.

Pohjois-Savossa Kuopio ja Iisalmi ovat lupautuneet ottamaan vastaan pakolaisia tänä vuonna. Viime vuonna Kuopio päätti ottaa 80 pakolaista, joista 70 on syyrialaisia. Puolet heistä on tullut ja puolet tulee keväällä.

Ylä-Savon kuntiin Iisalmeen, Sonkajärvelle ja Lapinlahdelle on tullut 129 afgaanipakolaista vuodesta 2013, jolloin alueen kunnat aloittivat pakolaisten vastaanoton.

Iisalmi on päättänyt ottaa 20 afgaania vuodessa vuosina 2015–2017. Sonkajärvi ja Lapinlahti eivät ole tehneet päätöstä lisäpakolaisten ottamisesta.

Pielaveden kunnanhallitus päätti marraskuun alussa, että pakolaisasia käydään läpi poliittisten ryhmien neuvottelussa sekä johtoryhmässä.

– Kokouksessa oli varovaisen positiivista henkeä. Mietimme resurssien riittävyyttä, kunnanjohtaja Mika Sivula kertoo.

Rautalammin kunnanhallitus on päättänyt esittää valtuustolle, että kunta aloittaisi valmistelun maahanmuuttajien ottamiseksi. Valtuusto ei ole vielä päättänyt asiaa.