keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Karjalainen: Puutteellinen kielitaito jarruttaa maahanmuuttajien urahaaveita

Karjalainen: Puutteellinen kielitaito jarruttaa maahanmuuttajien urahaaveita 25.2.2015

- Minulla oli Somaliassa kanoja ja lehmiä. Maapalstalla oli maissia, sipulia ja tomaattia.

Kolme vuotta Lieksassa asunut Siyad Sadiya opiskelee ammatilliseen koulutukseen valmistavassa koulutuksessa ja haaveilee lähihoitajan opinnoista.

Kaksikolla on sama ongelma kuin monella muullakin maahanmuuttajalla: kielitaito ei vielä riitä alan suomalaisiin opintoihin ja sitä kautta työpaikkaan.

Lieksassa on käynnissä ensimmäinen laajempi, vuoden mittainen ammatilliseen koulutukseen valmistava koulutus.Opettaja Olga Keränen arvioi, että noin puolella opiskelijoista rahkeet riittävät ammatillisiin jatko-opintoihin.

- Ongelmana ei aina ole kielitaito, vaan heikot oppimisvalmiudet ja hahmottamisvaikeudet. Sosiaali- ja terveysalalle pyrkijöillä esteeksi voi tulla uskonto. Opiskelijan pitää pystyä hoitamaan sekä miehiä että naisia ja syöttämään asiakkaille sianlihaa, Keränen erittelee.

Pohjois-Karjalan ammattiopiston Lieksan yksikkö on saanut osakseen arvostelua siitä, että sen muuta maata tiukemmat kielitestit sorsisivat maahanmuuttajia. Rehtori Jari Jolkkonen kumoaa väitteen, ja korostaa että kielitesti on ammatilliseen perustutkintokoulutukseen hakeville sama koko maassa.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.