keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ilta-Sanomat: ”Sirkushahmo, koriste, toteemiolento...” - maahanmuuttajia haukkunut Halla-aho torjui väittelyhaasteen

Ilta-Sanomat: ”Sirkushahmo, koriste, toteemiolento...” - maahanmuuttajia haukkunut Halla-aho torjui väittelyhaasteen 25.2.2015
Suomenmaa: Saarikko pitää Halla-ahon puheita vastenmielisinä – ”Leimaamista ei pidä hyväksyä”

Väittelyhaasteen saanut perussuomalaisten Jussi-Halla-aho vetoaa aikataulusyihin.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ei aio ottaa vastaan vihreiden eduskuntavaaliehdokas Ozan Yanarin esittämää haastetta julkisesta väittelystä yleisön edessä.

– Juttelin Jussin kanssa äsken puhelimessa, ja hän sanoi, ettei hänelle sovi aikataulusyistä. Viikonloput ovat kuullemma täynnä, Yanar sanoo IS:lle.

Vihreiden nuorten puheenjohtajana toimiva Yanar esitti haasteen eilen blogissaan. Taustalla oli Halla-ahon samana päivänä Facebook-sivullaan julkaisema kirjoitus, jossa hän antaa ymmärtää eduskuntavaaleissa eri puolueiden listoilla olevien maahanmuuttajataustaisten ehdokkaiden olevan epäpäteviä ”koristeita” ja ehdolla vain taustansa vuoksi.

– Suvaitsevaisellakin ihmisellä on intressejä, joita hän haluaa edustajansa eduskunnassa ajavan. Hän ymmärtää vähintään alitajuisesti, että joku lähinnä itsestään kiinnostunut sirkushahmo ei niitä intressejä edistä, Halla-aho kirjoittaa.

– Ehdokkaiden heikkolaatuisuus taas johtuu vain siitä, että mamuihin suhtaudutaan edelleen toteemiolentoina, joilta ei odoteta eikä edellytetä sitä mitä kaikilta muilta, hän jatkaa.

Erityisesti Halla-ahon kritiikin kohteeksi joutui keskustan listoilta eduskuntaan pyrkivä mediapersoona Abdirahim "Husu" Hussein.

– Veikkaan perstuntumalla, että Husu saa 700-900 ääntä. Tämä johtuu siitä, että vaikka tummaihoiset ihmiset, etenkin somalit, aiheuttavat innostusta suvaitsevaisissa ihmisissä, sellaisia ihmisiä, jotka oikeasti äänestäisivät ö-luokan ehdokkaita pelkästään heidän ihonvärinsä takia, on hyvin rajallinen määrä, Halla-aho analysoi.

Halla-ahon puheista suivaantunut turkkilaistaustainen Yanar huomautti edustavansa esimerkiksi itse vaaleissa vankkaa talousosaamista.

– Haastan Halla-ahon julkiseen väittelyyn ihan mistä vain politiikan lohkosta. Saat valita aiheenkin. Haluaisin nähdä, onko Halla-aholla muuta annettavaa poliittiseen keskusteluun kuin maahanmuuttopoliittiset aivopierut. Katsotaan, kumpi meistä on toteemiolento, Yanar kirjoitti.

Hän sanoo IS:lle pettyneensä Halla-ahon vastaukseen.

– Yritin ehdottaa, että pystyisikö hän edes tunniksi tulemaan, kun molemmilla on selvästi paljon sanottavaa, ja kiinnostuneita olisi paljon. Harmittaa suoraan sanottuna, Yanar sanoo.

Tarjous on edelleen voimassa.

– Jos hän yllättäen löytääkin aikaa, niin voin hoitaa järjestelyt tiimini kanssa.

Yanarin mielestä Suomalaisessa yhteiskunnassa ei voida jatkaa niin, että maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita nimitellään sirkushahmoiksi.

– Mitä tämä oikein on? Onko tämä sitä keskustelua, jota haluamme käydä, ja saadaanko tällaisella ratkaistua mitään ongelmia?, hän kyselee.

Johannes Kotkavirta

__________________________________________

Suomenmaa: Saarikko pitää Halla-ahon puheita vastenmielisinä – ”Leimaamista ei pidä hyväksyä”

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko pitää europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) lausuntoja vastenmielisinä. Halla-aho kutsui Facebookissa keskustan maahanmuuttajataustaista Abdirahim ”Husu” Husseinia ö-luokan ehdokkaaksi.

– Halla-ahon lausuntoja ei voi hyväksyä. Pelkän ihonvärin tai etnisen taustan perusteella ehdokkaiden leimaaminen ei mielestäni saa olla edes hiljaisesti hyväksytty asia suomalaisessa politiikassa, tai minkään puolueen sisällä, Saarikko sanoo.

Saarikon mielestä on kansanvallan etu, että näissäkin vaaleissa noin kaksi tuhatta erilaista ihmistä on asettunut ehdolle ja että heidän joukossaan on useita maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita.

SAARIKON mukaan Suomessa pitäisi tavoitella politiikan toimintakulttuurin muutosta.

– Tahallisen väärinymmärtämisen, leimaamisen ja ohipuhumisen ajasta olisi hyvä päästä yhteistyöhön ja ratkaisuhakuisuuteen.

Hänen mielestään vaalikeskustelua voidaan käydä tiukastikin, mutta se on syytä käydä asioista.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini äskettäin vetosi vaalirauhan, ehdokkaiden leimaamisen lopettamisen ja henkisen toleranssin puolesta.