keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Helsingin Uutiset: Suomesta saatava houkuttelevampi maahanmuuttajille

Helsingin Uutiset: Suomesta saatava houkuttelevampi maahanmuuttajille 18.2.2015

Siirtolaisuusinstituutin johtajan Ismo Söderlingin mielestä maahanmuutto-keskustelu on vielä sangen vaatimatonta.

Maahanmuuttajien määrä Suomessa pitäisi kaksinkertaistaa. Näin julisti Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) raportissaan. Sosiaalisessa mediassa on hämmästelty, että miksi väkeä on saatava tänne lisää, kun nykyisillekään ei riitä työpaikkoja.

Myös Siirtolaisuusinstituutin johtajan Ismo Söderlingin mielestä raportti herättää kysymyksiä:

– Selkeydestään huolimatta näkökulma on suhteellisen kapea: raportissa maahanmuuttoa kaivataan lisää, vaikka nykyistenkin maahanmuuttajien työllisyysaste on alhainen, noin 50 prosenttia. Kannattaisi ensin pohtia, miten saamme maahanmuuttajat yleensäkin nopeammin ja pysyvämmin työmarkkinoille.

– Pelkkien toivelukujen ohella olisi syytä myös pohtia, millaista maahanmuuttoa Suomi tarvitsee. Tässä suhteessa yleensäkin Suomessa käyty maahanmuuttopoliittinen keskustelu on vielä sangen vaatimatonta.

Söderlingin mielestä EVA ei ole kuitenkaan päätynyt väärään lopputulokseen.

– Toisaalta kantaväestön oma muuttotase on negatiivinen – se kannattaa huomioida. Myös syntyvyys on laskenut huolestuttavasti. Pitkällä juoksulla alentunut syntyvyys merkitsee vuodessa 5 000 henkeä vähemmän tulijoita työmarkkinoille vuotta kohden.

Siirtolaisuusinstituutin johtajan mielestä Suomessa pitäisi keskustella paitsi maahanmuuttajien tavoitemäärästä myös siitä, miten Suomesta saisi houkuttelevamman maahanmuuttomaan.

– Olemme aika lailla sivuraiteella kansainvälisessä väestökilvoittelussa. Hallittu maahanmuutto on aina lisäresurssi.

Lisäksi suomalaisten omaa muuttoliikettä pitäisi hänen mielestään pohtia.

– Suomen viranomaiset ovat aika lailla aktiivisesti ilmoitelleet ulkomaisista työpaikoista, jolloin naisia on muuttanut paljon ulkomaille muun muassa hoitoalan töihin. Varmaan riittäisi vähäisempi julkisen sektorin aktiivisuus tässä suhteessa, Söderling pohtii. Hän muistuttaa, että naiset vievät mukanaan syntymättömät lapset, jotka myös ovat pois tulevaisuuden työmarkkinoilta.

Ismo Söderling
- VTT, työskennellyt muuttoliiketutkijana Turun yliopistossa.
- Tutkijana Michiganin yliopistossa.
- Sosiaalipolitiikan vs. apulaisprofessorina Turun yliopistossa.
- Sosiaalityön vanhempana lehtorina Turun yliopistossa.
- Väestönliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja.
- Siirtolaisuusinstituutin johtaja vuodesta 2010.