maanantai 9. helmikuuta 2015

HS: Suomi ottaa tänä vuonna 300 pakolaista enemmän kuin oli tarkoitus

Helsingin Sanomat: Suomi ottaa tänä vuonna 300 pakolaista enemmän kuin oli tarkoitus 9.2.2015
Verkkouutiset: RKP tyytyväinen pakolaiskiintiön nostoon

Suomi nostaa pakolaiskiintiötään.

Hallitus päätti maanantaina, että Suomi ottaa tänä vuonna 300 pakolaista enemmän kuin oli tarkoitus. Tähän asti Suomen kiintiö on ollut 750 pakolaista, mutta myös viime vuonna vakiokiintiötä nostettiin väliaikaisesti 300:lla.

"Kansainvälinen tilanne on erittäin huono, etenkin Syyriassa tilanne on inhimillisesti kestämätön. Suomen pakolaiskiintiö on kansainvälisesti erittäin matalalla tasolla. Tämä on ollut Suomen häpeäpilkku" sanoo puolustusministeri Carl Haglund (r) Helsingin Sanomille.

Pakolaiskiintiön nosto maksaa noin kaksi miljoonaa euroa tänä vuonna.

"Se, kuinka paljon tämä maksaa tulevaisuudessa, riippuu siitä, kuinka moni pakolainen palaa takaisin kotimaahansa ja miten he kykenevät elättämään itsensä Suomessa. Luultavasti kustannuksia tulee myös tulevaisuudessa", Haglund sanoo.

Haglund arvelee, että pääasiassa pakolaiset tulevat Syyriasta.

"Tätä ei hallitus päätä, vaan Suomen viranomaiset yhdessä YK:n pakolaisjärjestön kanssa."

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoi jo viime vuoden lokakuussa, että Suomessa on valmius ottaa vastaan nykyistä enemmän Syyriasta tulevia pakolaisia, mutta poliittiset päätökset puuttuvat.

Hallitus julkaisee tänään maanantai-iltapäivällä poikkeuksellisen suuren, noin 300 miljoonan euron lisätalousarvion.


______________________________

Verkkouutiset: RKP tyytyväinen pakolaiskiintiön nostoon

Hallituksen päätös nostaa pakolaiskiintiö on inhimillisen ja vastuullisen politiikan voitto, toteaa RKP.

Suomelle on kunnia-asia avustaa kansainvälisten kriisien yhteydessä vastaanottamalla pakolaisia, sanoo RKP:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund hallituksen sovittua ensimmäisestä lisätalousarviosta vuodelle 2015.

Hallituksen päätös kiintiön nostamisesta tarkoittaa, että Suomi vastaanottaa tänä vuonna 300 pakolaista enemmän kun alkujaan oli suunniteltu.

- Tilanne muun maussa Syyriassa on äärimmäisen vaikea ja YK:n pakolaisjärjestö UNCHR on useaan otteeseen kehottanut Suomea nostamaan pakolaiskiintiötään. On korkea aika reagoida. Tämä päätös on todella tärkeä, mutta pitkällä aikavälillä meidän on nostettava pakolaiskiintiötä tuntuvasti ja pysyvästi, Haglund linjaa.

Hän kiittelee myös hallituksen lisätalousarvioon kuuluvia panostuksia yrittäjyyteen, muun muassa yritysten arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nostoa sekä sukupolvenvaihdoksien helpottamiseksi tarkoitettua perintöveron maksuajan pidnnystä viidestä seitsemään vuoteen.