keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Karjalainen: Pitsahäiriköinti paisui, tuhopoltto tärveli ravintolaa - nyt riesana nuorisojoukko

Karjalainen: Pitsahäiriköinti paisui, tuhopoltto tärveli ravintolaa - nyt riesana nuorisojoukko 11.2.2015

Häiriköintimielessä tilatusta pitsasta voi kehkeytyä vyyhti, joka päättyy pitserian vaurioitumiseen tulipalossa, joensuulaisen Pizza Master -ketjun perustajan Ali Girayn, 31, puheista selviää.

Turkin kurdi Giray työskenteli perheen pitseriassa Imatralla vuosituhannen alussa. Hänen isänsä oli matkoilla, ja poika tuurasi ravintolassa.

-  Iltapäivällä asiakas soitti ja tilasi kuusi tai kahdeksan pitsaa. Pitsat olivat suhteellisen kalliita.

Giray otti muistiin osoitteen ja tilaajan puhelinnumeron. Hän aavisti kuitenkin pahaa, sillä tilaus esitettiin käskymuodossa. Girayn mukaan Imatra oli tuona vuonna Suomen rasistisin kaupunki.

-  Emme lähettäneet paikalle maahanmuuttajataustaista viejää. Lähetimme matkaan suomalaisen kaverin.

Suomalainen ystävä vie pitsat osoitteeseen. Juopunut asiakas hakkuu pitsan tuojan pystyyn.

-  Hänelle sanottiin "painu helvettiin täältä, neekerien ystävä", eikä pitsoja maksettu.

Pitsalähetti palaa ravintolaan tyhjin käsin. Hyvä, ettei suomalaista hakattu paikan päälle, Giray tuumii. Soittajan numero oli kuitenkin muistissa.

- Soitin asiakkaille ja kysyin, mikä on homman nimi. Aluksi puhelimeen ei vastattu, ja jatkoin soittamista.

Selvisi, ettei tilausta soitettu solvaajan puhelimesta. Emme ole tilanneet mitään, ravintolan väelle jankattiin.

-  "Emme maksa mitään, tämä on meidän maatamme, v**** neekeri!" Turkissa syntynyt mutta Suomessa kasvanut ja opiskellut Giray kertaa miehen puheita. Seuraavaksi Giray uhkasi ilmoittaa tapauksesta viranomaisille, jos pitsoja ei makseta.

Haistattelu jatkuu, ja Girayn isoveli tempaisee puhelimen kouraansa.

-  Veljeni vastasi haukkuihin. Kuulin puhelusta lauseen "me poltetaan se teidän putiikki". Sellaiset uhkaukset olivat meille tuttuja, niitä tuli joka perjantai.

Ravintola suljettiin illalla, ja Giray, tämän veli ja heidän kaverinsa lähtevät katsomaan kaupungin yöelämää. Aamukolmelta Giray saa tekstiviestin koulukaveriltaan, joka asuu ravintolan lähellä.

"Hei, teidän ravintolanne on tulessa", viesti kuuluu. Ei voi olla totta, Giray ällistelee.

Girayn mukaan miesjoukko oli kaatanut polttoainetta ravintolan postilaatikosta sisään ja sytyttänyt palon. Tulipalosta aiheutuu mittavat vahingot.

Tapausta puidaan käräjillä. Päätekijä saa yli vuoden vankeutta. Tekijät joutuvat maksumiehiksi ravintolan vaurioihin.

-  Porukassa oli yksi nuori mies, jolla oli ylioppilaskirjoitukset edessään. Hänen vanhempansa pyysivät minun vanhempiani toimimaan niin, ettei nuoren miehen elämä mene pilalle yhden virheen vuoksi.

-  Vanhempani suostuivat pyyntöön, vaikka itse olin aluksi toista mieltä. Oikeus kuitenkin toteutui ja syyttäjä toimi asianmukaisesti, Giray jatkaa.

Tapauksesta jäi arpia, Giray paljastaa. Yritys kuitenkin jatkoi tarinaansa vielä vuosia Imatralla.

-  Asiakkaat kiittelivät meitä siitä, ettemme luovuttaneet. Tapaus muutti paikallisesti asenteita jonkin verran. Jos olisimme joutuneet lopettamaan, tapaus olisi jättänyt varmasti meihin negatiivisia ajatuksia suomalaisia kohtaan. Kiitos ymmärtäväisten ja kannustavien suomalaisten koko perheemme suhtautuu hyvin positiivisesti suomalaisiin, Joensuun tulkkikeskuksen yrittäjä Giray sanoo.

Girayn tarina on Suomessa tuttu, mies pohtii.

-  Kaikkein pahinta oli, kun viranomaiset eivät kiinnittäneet huomiota rasistiseen toimintaan 2000-luvun alkupuolella. Jos viranomainen sanoo, että "itse valitsitte alanne", maahanmuuttajallekin syntyy ennakkoluuloja.

Girayn mukaan tulipalossa vaurioituneen ravintolan paikalla on nykyäänkin ravintola, jota nuorisojoukko piinaa pilapuheluillaan.

-  Kuulin viime viikolla, että jokin ryhmä soittelee ravintolaan lähes päivittäin. Puhelimeen soitetaan jotain ihmeellistä musiikkia tai aikuisviihteen ääniä. Kukaan ei puhu mitään puhelimeen. Ravintolaan soitetaan myös "häläreitä" jatkuvasti.

-  Aluksi kyseinen ryhmä tilasi pitsan, mutta se ei tullut hakemaan tilaustaan. Nyt kun ravintola ei ota enää vastaan tilauksia ryhmältä, häirikkösoitot ovat alkaneet, Giray jatkaa.

Girayn mielestä maahanmuuttajataustaisiin pitserioihin kohdistuu yhä ennakkoluuloja maassamme.

-  Ennakkoluulo aiheuttaa epätasapainoa ravintolaan. Minusta pitserioissa on potentiaalisia työpaikkoja työelämäänsä aloittaville nuorille. Nuori saa pitseriassa kokemuksia eri kulttuureista tulevaisuutta varten.