torstai 19. helmikuuta 2015

HS: Keskustan ehdokkaaksi ilmoittautunut Hussein: Kepu kotoutti minut

Helsingin Sanomat: Keskustan ehdokkaaksi ilmoittautunut Hussein: Kepu kotoutti minut 19.2.2015
Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 (pdf)

Hussein pitää perussuomalaisten ohjelmaa rasistisena

Keskustalainen Abdirahim "Husu" Hussein asettuu ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Husu kertoi ehdokkuudestaan torstaina puoliltapäivin suorassa HSTV:n Studio Kulmapöydän lähetyksessä.

HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Marko Junkkari tiedusteli lähetyksen aluksi tuoreelta ehdokkaalta, miltä tuntuu olla pienen vähemmistön edustaja, siis kepulainen Helsingissä?

"Tuntuu hyvältä. Olen aina rakastanut haasteita."

Jos Lordi pystyi voittamaan Euroviisut, miksen minäkin voisi päästä eduskuntaan Helsingin vaalipiirissä keskustan listalta, Husu pohti mahdollisuuksiaan.

Hussein tutustui politiikkaa keskustan kautta. Puolueeseen liittyminen auttoi myös sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Kun Hussein muutti Suomeen Somaliasta, kotoutuminen oli hänen mukaansa aluksi vaikeaa.

"Voisiko sanoa, että keskusta kotouttaa."

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini korosti perjantaiaamuna rasismikeskustelulle omistetussa tiedotustilaisuudessa, ettei perussuomalaiset ole rasistinen puolue eikä hän itse "flirttaile" rasismin kanssa. Soinin mukaan uhkailun ja törkypostin määrä on siitä huolimatta lisääntynyt.

"Minun mielestäni marttyyrilinjalle meneminen on vähättelyä", Hussein sanoo.

Hussein tuomitsee perussuomalaisten puoluetoimistoon kohdistuneen ilkivallan. Samalla hän muistutti, että monet vähemmistöryhmät joutuvat Suomessa kokemaan samaa.

"Meidän pitäisi keskittyä yhden Suomen rakentamiseen me-hengen muodossa. Soinin pitäisi vastata kritiikkiin. Hän tällä hetkellä keskittyy enemmän uhrin asemaan."

Hussein on tullut tunnetuksi Yle Puheen Ali ja Husu -ohjelmasta. Hän on arvostellut kovin sanoin perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa. Hänen mukaansa se on rasistinen, ja siksi Soinin pitäisi irtisanoutua siitä. "Seison sanojeni takana."

Vaikka Husseinin mukaan asiakirja täyttää rasismin kriteerit, hän ei suoraan syytä perussuomalaisia rasisteiksi.

Husseinin mukaan ohjelman toimeenpano edellyttäisi muutoksia perustuslakiin.

"Ihmisiä ei voi luokitella, meillä ei voi olla eri luokkia tässä maassa."

Mikä on kansanedustajan tehtävä? kysyi perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo puolueen tiedotustilaisuudessa.

"Lainsäädäntötyö ja lakien muuttaminen. Maahanmuuttopoliittisen ohjelmamme markkinointi tällä tavalla käy kyllä meille", Slunga-Poutsalo kertoi.

Ohjelmassa vaaditaan muun muassa, että tulonsiirtojen varassa elävien maahanmuuttajien määrää vähennetään, jotta yhteiskunta pystyy hoitamaan kotouttamisen kohtuullisilla resursseilla.

"Lisäksi tällaiset maahanmuuttajat tulee hajasijoittaa eri puolille Suomea sinne, missä heidän asumisensa voidaan edullisimmin järjestää. Tällainen asutuspolitiikka ehkäisee tulijoiden kasautumista ja siten edistää heidän integroitumistaan", asiakirjassa todetaan.