Etelä-Suomen Sanomat: Turvapaikanhakijoiden epäillyt pahoinpitelyt kasvoivat eniten - yleensä keskinäisiä juttuja 12.1.2016
Turvapaikanhakijoita on Hämeessä epäiltynä nyt 62 rikoksesta, kertoo poliisin tuorein tilasto. Siihen on koottu tiedot ilmi tulleista rikosepäilyistä neljältä kuukaudelta, 9. syyskuuta - 11. tammikuuta.
ESS kertoi tilastosta viimeksi kuukausi sitten, jolloin turvapaikanhakijoita epäiltiin 39 rikoksesta. Rikosepäilyjen määrä on kasvanut kuukaudessa 23 tapauksella eli kasvua on 59 prosenttia.
Tilasto kertoo koko Hämeen luvut. Poliisi ei ota kantaa, mitkä tapauksista ovat Päijät-Hämeestä. Joulukuussa Hämeessä oli noin 2 200 turvapaikanhakijaa.
- Rikoksia tulee tutkittaviksi, se on päivänselvää. Nämä muutosmäärät eivät yllätä. On tuttuja epäiltyjä ja tuttuja rikosnimikkeitä.Tarkasteluaika on niin lyhyt, että on vaikea tehdä johtopäätöksiä, sanoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista.
Hän muistuttaa, että rikoksista epäiltyinä ei ole 62:ta turvapaikanhakijaa, vaan yksi turvapaikanhakija voi olla epäiltynä useista rikoksista.
Pahoinpitelyepäilyt kasvaneet eniten
Eniten ovat lisääntyneet epäilyt pahoinpitelyistä, joiden määrä kasvoi kuukaudessa kuudella. Törkeän pahoinpitelyn yrityksiä on esitutkinnassa kaksi.
- Nämä ovat pääasiassa turvapaikanhakijoiden välisiä juttuja. Odottaminen ja epävarmuus päätöksestä kiristävät hermoja, Seppänen sanoo.
Raiskauksen yrityksiä tuli kuukauden aikana tutkintaan yksi lisää, joten epäiltyjä raiskauksen yrityksiä on nyt kolme. Muissa seksuaalirikosepäilyissä ei ollut kasvua.
- Nämä ovat meille ilmoitettuja. En tiedä, minkä verran tutkintakynnyksiä olisi ylittynyt, jos olisi tehty rikosilmoituksia esimerkiksi ahdistelusta.
Seppänen toteaa, että poliisin tiedossa on turvapaikanhakijoiden seksuaalissävytteistä huonoa käytöstä, mutta luotettavaa tietoa ei ole.
- On esimerkiksi naisten seurailua ja yrityksiä tehdä tuttavuutta. Nämä ovat hankalia kysymyksiä. On rohkeaa tuomita tietämättä tilannetta.
Uutena rikosnimikkeenä listalla on kunnianloukkaus, joita tuli esitutkintaan kaksi kuukauden aikana. Seppäsen mukaan esimerkiksi naisille huutelu saattaa olla kunnianloukkaus.
Myös yhtä perätöntä vaarailmoitusta tutkitaan. Ne liittyvät yleensä siihen, että poliisi tai pelastuslaitos on hälytetty turhaan.