Iltalehti: Turvallisuushallinnossa työskentelevä Venäjä-tutkija paljastaa Iltalehdelle: Hallitus harkitsee keväällä rajavartiolain kiristämistä 25.1.2016
Suomen turvallisuushallinnossa työskentelevä Venäjä-tutkija paljastaa Iltalehdelle, että hallituksessa pohditaan parhaillaan rajavartiolain osittaista muuttamista. Tutkijan mukaan kaikki Venäjän-rajalla tapahtuva on tarkoituksellista.
Suomen turvallisuushallinnossa työskentelevä Venäjä-tutkija paljastaa Iltalehdelle, että hallitus todennäköisesti harkitsee keväällä äärimmäisenä ratkaisuna rajavartiolain tietyn pykälän kirjoittamista uuteen muotoon.
Hän ei halunnut antaa haastattelua nimellään, koska ei ole saanut ministeritasolta virallista lupaa kommentoida arkaluontoista poliittista asetelmaa.
Tutkija muistuttaa hallituksen turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman kohdasta, jossa todetaan Suomen olevan "valmis poikkeukselliseen toimiin".
- Suomen tulisi muuttaa rajavartiolain pykälää sillä tavalla, että emme katso suojelun tarpeessa oleviksi heitä, jotka tulevat jo turvallisesta maasta eli Ruotsista ja Venäjältä. Pykälä pitäisi kirjoittaa auki uudestaan ja / tai tulkita siten, että kun ihmiset tulevat turvallisesta maasta, he eivät ole suojelun tarpeessa, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija selvittää.
- Tämä olisi äärimmäinen ratkaisu, joka ei vielä tällä hetkellä ole konkreettisesti suunnitelmissa. Nyt ollaan miettimässä, voidaanko rajavartiolakia muuttaa, hän täsmentää.
Uskotko ratkaisun olevan myöhemmin keväällä mahdollinen?
- Uskon, että se on hallituksen keskustelussa keväällä. Eri asia on, meneekö se läpi. Keväällä muuttovirta jatkuu yhä. Tilanne tulee Suomelle kaiken kaikkiaan kestämättömäksi.
- Nyt olemme nähneet vasta alkusoiton maahanmuutosta. Pohjois-Afrikasta on tulossa iso muuttoaalto Eurooppaan, jos taloustilanne ei parane.
Asemia kiinni?
Laki ei salli Venäjän-rajan sulkemista kokonaan.
- Määräajaksi joitakin Suomen ja Venäjän raja-asemia voitaisiin sulkea henkilöliikenteeltä. Rajan pitää kuitenkin toimia, mutta mitkä asemat ovat auki, ja ovatko ne auki henkilöille ja tavaroille, voidaan päättää kahdenvälisten sopimusten kautta, asiantuntija selvittää.
Hänen mukaansa Suomen raja voidaan sulkea vain, jos kyseessä on uhka Suomen sisäiselle turvallisuudelle tai uhka epidemiasta.
- Silti Suomen kansalaiset ja suojelun tarpeessa olevat täytyy päästää läpi.
Infosotaa
STT:n haastattelema venäläinen rajavartija kertoi lauantaina, että turvallisuuspalvelu FSB organisoi, ketkä turvapaikanhakijat saavat tulla Suomen rajalle.
- Tässä on kaksi vaihtoehtoa. Tämä tosiaan voi pitää paikkansa. Toisaalta rajavartijat voivat ajatella, että "kun huhut jo liikkuvat, annetaan niiden luulla Venäjän olevan valmis tällaiseen toimintaan". Koska ei ole enempää lähteitä, se voi olla kumminkin päin.
Kyseessä on asiantuntijan mielestä osittain infosota.
- Venäläiset, jotka ovat olleet pakotteiden alla, ovat närkästyneitä. Keskiluokka on jo nyt kurjistunut. Venäjä ei anna periksi Krimin ja Ukrainan tapauksessa, jolloin EU:n pakotteet pysyvät. Maalla ei ole juuri mitään positiivista näkymää.
"Aikamoinen poikkeama"
Suomella ja Venäjällä on pitkään ollut hyvin toimiva rajavartioyhteistyö. Rajaviranomaiset ovat tavanneet toisiaan melkein viikoittain, lähes kuukausittain.
- Tämä on aikamoinen poikkeama normaalista tilanteesta. Suomen ja Venäjän raja on ollut niin suojattu, koska venäläiset ovat vartioineet sitä. Venäjän puoli ei toimi enää yhtä aktiivisesti kuin ennen, tutkija analysoi.
- On selvää, että Venäjän rajalla ei liiku kukaan Venäjän viranomaisten tietämättä. Sinne ei päädy kukaan vahingossa. En näkisi tätä Venäjän viranomaisten "lepsuiluna" tai välinpitämättömyytenä, vaan aktiivisena toimintana.
- Pidän todennäköisenä, että tässä kokeillaan, millä tavalla tämäntyyppinen toiminta olisi mahdollista toisissa olosuhteissa.
"Tietoisesti tapahtunut"
Tutkija nostaa esimerkiksi sen, että yhden ihmisen on ollut mahdollista paleltua kuoliaaksi autossaan Venäjän ja Suomen rajalla.
- Tällaista ei tapahdu vahingossa Venäjän puolella. Venäjän rajaviranomaiset tai turvallisuuspalvelu ovat hyväksyneet sen - elleivät peräti organisoineet ihmisten liikkumista rajalle, tutkija uskoo.
- Tämä on selkeästi tapahtunut viranomaisten tietoisuudessa, ja he eivät ole sitä estäneet. Sen on annettu tietoisesti tapahtua.
Tutkija nostaa esille, että Venäjä on pitänyt länsimaita heikkona, koska Euroopan unionin maat ottavat "itsetuhoisesti" niin paljon turvapaikanhakijoita.
"Vielä mietoa"
Nimettömänä pysyttelevä asiantuntija arvioi Venäjän-rajan tapahtumiin liittyneen monenlaisia motiiveja.
- Selitys ei välttämättä ole niin rationaalinen. Venäjä ajattelee eri tavalla: ihmeelliseltä kuulostavat selitykset voivat hyvin pitää paikkansa.
- Venäjällä öljyn hinta on laskenut ja pakotteet ovat tulleet kaupan päälle. Venäjän talous ei ole mennyt siihen suuntaan kuin maa olisi halunnut. Tässä on näpäytys: he voisivat estää rajalle tulon, mutta eivät estä. Jatkossa voidaan sitten ruveta keskustelemaan pakotteista.
Tutkijan mukaan Venäjä pyrkii kahdenvälisiin suhteisiin naapureidensa kanssa, koska ei halua EU:n olevan liian yhtenäinen suhteessa Venäjään.
- Venäjä haluaa kertoa, että pakotteet eivät ole hyvä suhteellemme. "Kuten näette, mekin voimme tehdä kaikenlaista ja vahingoittaa naapurimaitamme". "Voimme jättää suojelematta rajaamme, koska se on teille tärkeä juttu".
Tutkija arvioi, että kyseessä on näyttämisenhalu, joka pakottaa Suomen myös keskustelemaan Venäjän kanssa keskinäisistä suhteista.
- Tämä on loppujen lopuksi mietoa Venäjän toiminnan huomioon ottaen. Ei tämä ole edes vielä kovin härskiä heille.
Asiantuntija sanoo, että Suomen ja Venäjän korkean tason viranomaisten on pian neuvoteltava rajatilanteen ratkaisemisesta.
- Mikään muu ei auta kuin keskustelu. Venäjä pystyy lopettamaan tämän, jos haluaa. Mutta miksi he tekisivät sen?