Ilta-Sanomat: EU romuttamassa Dublinin sopimuksen – sisäministeri Orpo: Suomi kantanut osansa pakolaiskriisissä, myös muiden pitäisi 20.1.2016
Iltalehti: Sisäministeri Orpo IL:lle: Dublin-järjestelmä kaatuu, jos mitään ei tehdä
MTV: Orpo FT:n huhuista: Komissio tähtää pikemminkin Dublinin sopimuksen pelastamiseen
Yle: Orpolle ei käy Dublin-sopimuksen hylkääminen: "EU:n ulkorajojen valvonta ratkaistava ensin"
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, ettei Dublinin sopimuksen uudistamisesta ole apua, ellei ulkorajojen valvontaa saada toimimaan.
Euroopan unioni suunnittelee niin sanotun Dublinin sopimuksen romuttamista siltä osin, ettei turvapaikanhakijoita enää palauteta unionissa siihen maahan, jonne he ovat ensimmäisellä kerralla rekisteröityneet.
Asiasta uutisoi Financial Times ja Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Dublinin sopimus aiotaan FT:n tietojen mukaan haudata maaliskuussa annettavassa esityksessä. Tieto ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä sopimusta on moukaroitu puolelta jos toiselta.
Muun muassa ruotsalaismeppi Cecilia Wikström vaati viime joulukuussa sopimuksen totaalista uudistamista kuvaten sitä epärealistiseksi ja vanhentuneeksi ”reikäjuustoksi”.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, ettei sen paremmin Dublinin sopimus kuin Schengen ole toiminut viimeisen vuoden aikana.
– Se on fakta, jota Suomi on tuonut esille Euroopan foorumeilla syksyn aikana. Dublin-sopimusta pitää uudistaa, mutten usko, että sitä lähdetään neuvottelemaan uudelleen.
”Haluamme nähdä muiden tekevän osansa”
Orpon mukaan Euroopan maat ovat olleet täysin kyvyttömiä pitämään kiinni yhteisistä säännöistä.
– Kaikkien pitää ryhtyä noudattamaan sopimusta ja kaikki Schengen-alueelle tulevat on rekisteröitävä siinä maassa, mihin he tulevat ensin. Se on ainoa tapa, jolla Schengen voidaan pelastaa ja kontrolloimaton liike loppumaan. Vasta sitten voidaan tehdä suunnitelmallista maahanmuuttopolitiikkaa.
Mitä suunnitelmalliseen maahanmuuttopolitiikkaan tulee, EU-maat sopivat jo viime syyskuussa siirtävänsä 160 000 turvapaikanhakijaa kuormittuneista maista toisiin. Tähän mennessä uudelleensijoituksia on tehty vasta noin 300 ja sovittu tuhat.
– Se on surkea saldo ja Suomi on tuosta ottanut itseasiassa 150 turvapaikanhakijaa. Se pysäytettiin toistaiseksi, koska haluamme nähdä myös muiden tekevän osansa.
Kaksi kuukautta aikaa
Orpo sanoo, että väkilukuun suhteutettuna Suomeen on tullut Euroopan maista neljänneksi eniten pakolaisia.
– Se on osoitus siitä, että tehdyt päätökset eivät toimi. Jos taakanjako on solidaarisuutta, jota Suomikin on halunnut osoittaa, niin se ei onnistu jos Italia ja Kreikka eivät kanna vastuutaan Schengenin ulkorajasta ja Dublinin noudattamisesta.
Orpo katsoo, että asiaan on saatava muutos kahden kuukauden sisällä. Dublinin sopimusta ei ehditä siinä ajassa mitenkään uudistaa, vaan ulkorajat ja taakanjako on saatava kontrolliin nyt jo olemassa olevilla keinoilla.
– Muutoin tullaan jälleen kevääseen ja maahanmuuttopaine Välimeren suunnasta Eurooppaan kasvaa. Jos mennään uudestaan tällaiseen kontrolloimattomaan vyöryyn, niin sitä ei Eurooppa enää kestä.
__________________________________________
Iltalehti: Sisäministeri Orpo IL:lle: Dublin-järjestelmä kaatuu, jos mitään ei tehdä
Talouslehti Financial Timesin mukaan EU:ssa kaavailtaisiin Dublinin sopimuksen kuoppaamista.
Dublinin sopimuksen mukaan sen EU-maan, johon turvapaikanhakija ensimmäisenä saapuu, on käsiteltävä turvapaikanhakijan asiat. FT:n mukaan uusien suunnitelmien perusteella turvapaikanhakijaa ei siis jatkossa palautettaisi maahan, jossa hän on alun perin rekisteröitynyt.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) epäilee, että Financial Timesin uutisessa - tai ainakin sen otsikoinnissa - on virhe.
- Minun tietojeni mukaan Dublin-järjestelmää ei olla kuoppaamassa, vaan komissio valmistelee järjestelmän uudistamista. On selvää, ettei se vastaa nykyistä, muuttunutta tilannetta.
- Tämä uudistaminen on käsitykseni mukaan se, mitä komissio valmistelee, ja se on meilläkin tiedossa, Orpo sanoo Iltalehdelle.
Tarkemmista suunnitelmista hän arvelee kuulevansa ensi viikolla, kun komissio esittää sisäministereille ehdotuksiaan niin Dublin-järjestelmän, Schengen-alueen kuin EU:n ulkorajavalvonnankin kehittämiseksi.
"Mahdoton ajatus"
Orpon mukaan Dublin-järjestelmä on yhä puolustamisen arvoinen.
Euroopan pitäisi kuitenkin pystyä parempaan, sisäministeri sanoo. Ulkorajavalvonta pitäisi saada kuntoon, Turkin kanssa olisi tehtävä toimiva, ihmisvirtaa hillitsevä sopimus ja kaikki EU:n alueelle tulevat turvapaikanhakijat olisi rekisteröitävä viipymättä.
- Muutoin ollaan ensi keväänä tilanteessa, jossa Dublin-järjestelmä kaatuu, eikä sitä tarvitse kenenkään kuopata.
- Tähän viittasi myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk eilisessä puheessaan, jossa hän sanoi, että EU:lla on enintään kaksi kuukautta aikaa saada asiat hallintaansa.
Jos Dublin-järjestelmä kuopattaisiin, eikä tilalle tulisi mitään korvaajaa, vapaan liikkuvuuden periaate ennen pitkää romuttuisi, Orpo näkee. Hänen mukaansa sen maan on kannettava vastuu, johon turvapaikanhakijoita saapuu.
- Ratkaisuksi on myös väläytelty pysyvää taakanjakomekanismia. Minusta se on mahdoton ajatus, jos samalla ei hoideta ulkorajavalvontaa kuntoon.
- Jos tilanne olisi se, että rajan yli pääsee tulemaan vapaasti, ja ihmiset sitten jaettaisiin eri maihin, tulisi mekanismista liian iso houkutustekijä.
Orpo itse toivoisi, että Eurooppaan suuntaavien turvapaikanhakijoiden määrä saataisiin hallintaa, jotta voimavaroja voitaisiin suunnata kiintiöpakolaisiin.
- Näin päästäisiin auttamaan heitä, jotka ovat suurimmassa hädässä. Apu kohdistuisi oikeisiin ihmisiin.
Uusia reittejä?
Hallitus linjasi joulukuisessa turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa valmistautuvansa "poikkeuksellisiin kansallisiin toimiin", mikäli Dublin-järjestelmää ei saada toimimaan.
Varsinaiset toimet ovat edelleen suunnitteluasteella, sisäministeri sanoo. Hän huomauttaa EU:n alueelta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrän vähentyneen viime aikoina huomattavasti.
Tästä on Orpon mukaan kiittäminen paitsi Suomen omia toimia, myös etenkin Ruotsin ja Saksan tiukempia käytäntöjä.
- Melkein uuteenvuoteen asti Travemündestä tuli lautalla Suomeen kymmeniä turvapaikanhakijoita päivässä. Viranomaisten ja varustamoiden päättäväisellä yhteistyöllä reitti saatiin katkeamaan.
Toisaalta turvapaikanhakijoiden määrään on voinut vaikuttaa myös syksyn taittuminen talveksi. Säiden lämmetessä tilanne saattaa taas muuttua.
- Jos Eurooppaan suuntaavien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa kevään myötä, on vaara, että syntyy ihan uusia reittejä, Orpo varoittelee.
__________________________________________
MTV: Orpo FT:n huhuista: Komissio tähtää pikemminkin Dublinin sopimuksen pelastamiseen
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei näe Dublinin säännön purkamista ratkaisuna akuuttiinpakolaiskriisiin. Sanomalehti Financial Times uutisoi tänään, että EU-komissio aikoo esittää Dublin-asetusta purettavaksi.
– Minusta se on lyhytjänteinen ratkaisu, jos ei ole tilalle tarjota uutta järjestelmää, Orpo sanoo.
Lehden mukaan esillä on ollut yksi niin sanottu pysyvä paikanjakojärjestelmä, jossa turvapaikanhakijoita jaettaisiin EU-maihin asetettujen perusteiden mukaisesti.
– Me emme kannata pysyvää mekanismia, ainakaan tässä vaiheessa. Ensisijaisesti meidän täytyy saada ulkorajavalvonta ja rekisteröinti kuntoon, koska ilman sitä EU-alueelle saapuu jatkuvasti lisää väkeä, Orpo sanoo.
– Yksittäisenä ratkaisuna pysyvä mekanismi ilman ulkorajakontrollia johtaa ainoastaan Euroopan vetovoiman lisääntymiseen ja minusta suurempiin ongelmiin, ministeri jatkaa.
Ministeri arvioi, että motivaatio asetuksen purkamiseen tulee niiltä mailta, jotka ovat turhautuneita siihen, että Dublinin asetusta ei noudateta.
Dublin-asetutuksen mukaan turvapaikanhakijan hakemuksesta vastaa ensimmäinen EU-maa, jonne henkilö saapuu. Syynä toimimattomuuteen on ollut suuri turvapaikanhakijoiden määrä.
Komission uudistusesitys maaliskuussa
Ministeri Orpon pöydälle Financial Timesin kuvaamaa komission esitystä ei ole tullut ja hän suhtautuu siihen tietyllä varauksella. Sisäministeriö kuitenkin vahvistaa, että EU-komissio antaa Dublin-järjestelmää koskevan uudistusesityksen maaliskuussa.
Ministeri kannattaa järjestelmän uudistamista.
– Dublin-järjestelmä ja Schengen-sopimus on luotu erilaiseen aikaan ennen tätä isoa maahanmuuttopainetta ja tämän kriisin myötä on ilmentynyt selkeitä uudistamistarpeita, Orpo sanoo.
Orpon mukaan komissio tähtää pikemminkin siihen, että Dublin-järjestelmä tulisi pelastaa.
– Ei ole mitään muuta tietä kuin se, että ulkorajavalvonta toimii. Toinen polku on se, että Dublin- ja Schengen-sopimus kaatuvat ja Euroopassa siirrytään valtioiden itsekkäisiin ratkaisuihin. En usko, että se on eurooppalainen tahto ja että siihen halutaan mennä, ministeri Orpo sanoo.
Euroopan rajoilla tarvitaan Orpon mukaan vahvempaa otetta.
– Rajoja ei voida pistää kiinni. Se voidaan tehdä, että rajat ovat niin kontrolloidut, että niiden yli ei voi vapaasti kulkea, vaan Eurooppaan tulo tapahtuu laillisien reittien ja kanavien kautta.
__________________________________________
Yle: Orpolle ei käy Dublin-sopimuksen hylkääminen: "EU:n ulkorajojen valvonta ratkaistava ensin"
Sisäministeri peräänkuuluttaa EU:n ulkorajoille tehokkaampaa valvontaa ja jo sovittujen päätösten pikaista täytäntöönpanoa. Hänestä Dublin-asetuksesta luopuminen olisi virhe.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei lämpene Dublin-järjestelmästä luopumiselle.
– Näen sen erittäin ongelmallisena. Pitäisi ainakin olla jotain vastaavaa tilalle. Silloin kun se toimi, se oli eurooppalaisen vapaan liikkuvuuden keskeinen elementti.
Financial Times uutisoi keskiviikkona, että EU-komissio kaavailee Dublin-asetuksesta luopumista. Sen säännösten mukaan turvapaikanhakija voidaan palauttaa EU-maahan, johon hän on saapunut ensimmäisenä. Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista noin viidennes on palautettu maihin, joissa he ovat rekisteröityneet ensin.
Orpo myöntää, että "ensimmäisen maan säännössä" on korjattavaa, koska järjestelmä ei toimi tällä hetkellä.
– Se ei toimi, koska erityisesti Kreikan ulkorajavalvonta ei toimi, ja Schengen-alueelle tulevia ei rekisteröidä. Tämä vie pohjan pois siltä. Koko järjestelmän kaataminen olisi minusta kuitenkin erittäin suuri riski.
Vuotava ulkoraja tukittava, ennen ei neuvotella taakanjaosta
Sisäministeristä Euroopan ulkorajavalvonta pitää ensin saada toimimaan nykyistä paremmin. Orpo myös hoputtaa Turkin ja EU:n sopimusta, jolla vähennetään laitonta maahantuloa Eurooppaan.
– Kun kontrolloimaton tulo saadaan järjestykseen, niin silloin on mahdollista saada Dublin toimimaan. Se olisi minusta ehdottomasti Suomen ja Euroopan etu.
Myöskään turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU:ssa eivät näytä toimivan odotetusti. Julkisuudessa on liikkunut tietoja EU:n pysyvästä taakanjakojärjestelmästä, jossa turvanhakijat jaettaisiin jäsenmaiden kantokyvyn mukaan.
Orpon mielestä uudesta järjestelmästä ei kannata puhua ennenkuin vuotavat ulkorajat on ratkaistu.
– Siitä syntyisi automaatti, jos emme kontrolloi Euroopan alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden määrää ja luomme jakojärjestelmän. Se kasvattaisi entisestään vain määrää. Mikään jakojärjestelmä ei myöskään korvaa Dublin-sopimusta.
Ministeri muistuttaa, että Suomeen on tullut väestöön suhteutettuna neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa.
– Suuressa osassa Euroopan maita nämä määrät ovat erittäin pieniä. Tämä todellinen vastuunkanto pitää ottaa huomioon tulevissa päätöksissä.
Dublin-ja Schengen-sopimukset vaarassa
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi tiistaina, että EU-mailla on noin kaksi kuukautta aikaa saada asiat järjestykseen.
Orpo varoittaa, että jos tilannetta ei ratkaista, suurimman muuttoliikkeen kohteeksi joutuneet maat alkavat tehdä itsekkäitä ratkaisuja.
– Kun sääolosuhteet Välimerellä paranevat, niin sieltä on tulossa uusi muuttopaine Eurooppaan. Jos tehtyä päätöksiä ei saada vietyä täytäntöön kevättalvella, niin Dublin-sopimus ja vapaan liikkuvuuden takaava Schengen-sopimus ovat erittäin suuressa vaarassa, Orpo toteaa.