Yle: Poliisi varautuu turvapaikanhakijoiden palautuksiin Itä-Suomessa: "Suuri osa lähtee suosiolla, mutta osa ei niin vain lähde" 19.1.2016
Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Taisto Huokko kaipaa päivitystä Suomen palautussopimuksiin esimerkiksi Irakin, Syyrian ja Somalian kanssa.
Itä-Suomen poliisi varautuu kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautuksiin. Itä-Suomeen on saapunut noin 2350 turvapaikanhakijaa kymmeneen vastaanottokeskukseen.
Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa poliisin suorittamat turvapaikkakuulustelut on tehty. Pohjois-Savossa kuulusteluja vielä jatketaan. Itä-Suomen aluetta koskien maahanmuuttovirasto tekee päätöksiä turvapaikkahakemuksista kevään aikana.
Itä-Suomessa poliisi varautuu päätösten jälkeiseen aikaan.
– Yleensä noin yksi kolmasosa hakijoista saa turvapaikan. Nyt tilanne on uusi, sillä Itä-Suomessa on kymmenkertainen määrä turvapaikanhakijoita aiempaan verrattuna. Myös palautusprosessi on erilainen kuin ennen, sillä se sitoo aiempaa enemmän poliisin resursseja. Kyllä tähän varmaan liittyy monenlaisia ongelmia kielteisten päätösten osalta. Suuri osa lähtee ihan suosiolla, mutta osa ei niin vain lähde, vaan yrittävät esimerkiksi omatoimisesti siirtyä muihin maihin ja katoavat meiltä, arvioi Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Taisto Huokko.
Palautus alkaa loppupuhuttelulla
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö kutsutaan loppupuhutteluun, jossa selvitetään turvapaikanhakijan palautukseen liittyvät seikat kuten se, miten hän aikoo palata takaisin lähtömaahan.
Poliisi saattaa takaisin lähtömaahan ne kielteisen turvapaikan saaneet henkilöt, jotka eivät halua poistua omatoimisesti.
– Silloin kaksi poliisia per turvapaikanhakija lähtee saattamaan lentokoneeseen mukaan aina lähtömaahan saakka, turvaamaan lentoturvallisuutta ja varmistetaan se, että henkilö palautuu turvallisesti lähtömaahansa, Huokko kertoo.
Huokko kaipaa palautusten helpottamiseksi päivitystä Suomen turvapaikanhakijoiden palautussopimuksiin. Huokko kertoo, että turvapaikanhakijoiden palautuksissa on ollut ongelmia esimerkiksi Irakin, Syyrian ja Somalian suhteen, sillä Suomella ei ole hyvin toimivaa palautussopimusta niiden maiden kanssa.
– Näihin valtiohin ei ole palautus mitenkään automaatio. Jos palautussopimuksia ei Suomen kanssa ole voimassa, niin se tuo lisävaikeutta tähän kokonaisuuteen, Huokko toteaa.