Iltalehti: Suvaitsevaisuutensa vuoksi vainottu: Tällä menolla joku kuolee 23.1.2016
Viisi näkyvää rasismin ja vihapuheen vastustajaa kertoo, millaista on elää keskellä solvausten ja tappouhkauksien vyöryä - siitä hyvästä, että puolustaa ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja hyviä käytöstapoja.
Pohjois-Karjalan Juuasta teräviä tekstejä verkkoon kirjoittava Saku Timonen on ollut monta kertaa vähällä lopettaa kirjoittamisen. Loanheitto, solvaukset ja tappouhkaukset eivät ole silti lannistaneet miestä.
Yleensä tappouhkaukset ilmestyvät Uuninpankkopojan blogin kommentteihin, ei sähköpostiin eikä puhelimeen. Timonen sanoo pelkäävänsä uhkauksia vain silloin kun ne tulevat maantieteellisesti läheltä.
- Uhkaajat pyrkivät vaientamaan, eivät ne käy kimppuun. Mutta jos uhkaus tulee läheltä, pitää olla varovainen. Tappouhkauksesta teen aina ilmoituksen poliisille, hän toteaa.
Timonen ymmärtää uusia ja usein nuoria kirjoittajia, jotka eivät kestä kiihkeää palautetta. Hän kannustaa kaikesta huolimatta jatkamaan sinnikkäästi painostuksen alla. Suurin osa meuhkaajista väsyy huomattuaan, ettei mölyllä ole vaikutusta.
- Monet aloittelevat kirjoittajat saavat heti ison ryöpyn lokaa. Se on terroria, josta ei saa lannistua. Tuuli ei mahda kivelle mitään, se on muistettava.
Juristin koulutus auttaa
Juristin koulutuksen saanut Timonen tietää tarkasti, mitä toiselle ihmiselle saa tehdä ja mitä ei. Säännöt pätevät myös netissä, vaikka viime kuukausien aikana niillä ei ole tuntunut olevan minkäänlaista arvoa.
- Anonymiteetti on vienyt ihmisiltä käytöstavat. Joudun poistamaan jopa 80 prosenttia blogiin tulevista kommenteista. Yhteiskunta muuttuu kokoa ajan pahempaan suuntaan. Oikeusvaltion periaatteilla pyyhitään kohta takamusta.
Timonen aloitti blogistina vuonna 2010. Lukijakunta on pysynyt lähestulkoon koko ajan samanlaisena. Turvapaikanhakijakeskustelu ryöpsähti valloilleen syksyllä 2015, juuri kun Timosen blogi siirtyi Image-lehteen.
Vuoden 2016 alusta Timonen on siivonnut bloginsa kommentteja entistä raskaammalla kädellä.
- Nyt annan kommentoida vain omalla nimellä. Jaksoin lapioida nimetöntä paskaa viisi ja puoli vuotta. Tunsin, että nyt riittää. Loanheittäjiä yrittää tulla nimimerkillä edelleen, mutta poistan heidät ilman selityksiä, suorasanainen mies toteaa.
Tukea omista someryhmistä
Timosen kirjoittamisen tavoitteena on herätellä ihmisiä huomaamaan yhteiskunnan nykytilanne. Jos kaiken toiminnan kulmakivenä on ihmisten tasa-arvoisuus lain edessä, Suomessa mennään lujaa vauhtia kohti metsikköä.
- Ihmisiä ollaan jakamassa eriarvoisiin oikeudellisiin ryhmiin. Alinta kastia ovat turvapaikanhakijat, joilla ei ole mitään oikeuksia. En tiedä olenko onnistunut herätystyössä, mutta parhaani yritän kuitenkin.
Sosiaalinen media on vienyt ihmisiltä tilannetajun, mutta jotain hyvääkin se on tuonut mukanaan. Timonen sanoo saavansa somen kautta tukea ja apua omalle työlleen.
- Saan uusia ideoita ja tukea omista sosiaalisen median ryhmistäni. Poistan kavereistani ne, jotka linkittävät roskalehtiä tai häiriköivät muuten.
Timonen näkee maahanmuuttokeskustelun ja turvapaikanhakijoiden tulevan tilanteen hyvin synkkänä. Hän arvioi, että suomalaisessa yhteiskunnassa saadaan muutoksia aikaan vasta, kun jotakin hirveää tapahtuu.
- Ikävä kyllä ajattelen, että tällä menolla joku kohta kuolee, ja vasta sen jälkeen ruvetaan puuhaamaan muutoksia. Nettikeskusteluun asetetaan rajoja ja saatetaan jopa mennä yksilönvapauden rajoittamiseen saakka, Timonen aprikoi.
Lue muiden rasismin ja vihapuheen vastustajien tarinat viikonvaihteen Iltalehdestä tai IL:n digilehdestä.