Yle: Pakolaisten perheenyhdistäminen tiukentuu – luvassa silti pettymys "maahanmuuttokriittisille"? 19.1.2016
Hallitus on ilmoittanut ottavansa käyttöön kaikki mahdolliset keinot vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämistä. Kohta lausuntokierrokselle lähtevä lakimuutos ei kuitenkaan toistaiseksi sisällä kuin yhden olennaisen muutoksen aiempaan linjaan. Sisäministeriöstä muistutetaan, että esitystä saatetaan vielä tiukentaa.
Hallitus julkisti joulukuussa 80 kohdan toimenpideohjelman, jonka tarkoituksena on hillitä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää.
Yksi keino koskee oleskeluluvan antamista Suomesta suojelua saaneiden lähiomaisille perheenyhdistämisprosessin kautta.
Uutena murheena perheenjäseniään kaipaaville pakolaisille tulee olemaan ainakin toimeentulovaatimus. Tämä tarkoittaa sitä, että aiemmin muita maahanmuuttajaryhmiä koskeva edellytys perheenkokoajan vähimmäistoimeentulosta laajennetaan koskemaan myös Suomesta kansainvälistä suojelua saaneita. Eli pakolaisia, tai niitä jotka saavat oleskeluluvan toissijaisen suojelun tai humanitäärisen suojelun perusteella.
Ehto ei kuitenkaan päde, mikäli perhesidehakemus tehdään kolmen kuukauden kuluessa pakolaisstatuksen antamisesta. Kolmen kuukauden määräajalle Suomi ei voi mitään, sillä ehto on määritelty samassa EU-direktiivissä, joka mahdollistaa ehtojen tiukentamisen.
Sisäministeriö antanut aiemmin ymmärtää, että toimeentulovaatimus jäisi todennäköisesti ainoaksi tiukennukseksi aiempaan linjaan. EU-direktiivi mahdollistaisi kuitenkin nipun keinoja, joita Suomi ei ole ottanut käyttöön.
Perheenkokoajalta voitaisiin esimerkiksi vaatia jonkinasteista Suomen kielen taitoa, asuntoa, tai Suomessa vietettyä vähimmäisaikaa.
Mikäli lakimuutosta tavoittelevan esityksen sisältö on tässä, muutos ei ole käänteentekevä. Tämä ei miellyttäisi etenkään perussuomalaisia, jotka vaativat turvapaikkapoliittisen linjan tiukennusta hallituksessa kovimpaan ääneen.
– Hallitus sopi perheenyhdistämisehtojen kriteerien tiukentamisesta täysimääräisesti. Itse lähden siitä, että kun näin on ohjelmaan kirjoitettu, niin se myös pitää, kommentoi kansanedustaja Juho Eerola (ps.).
Tavoite on kirkas: tehdä Suomesta vähemmän houkutteleva vaihtoehto Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden silmissä.
– Nyt on taas vaarassa käydä niin, että Suomi on jäämässä näistä verrokkimaista jälkeen. Muuallahan on tehty kiristyksiä tiukemman mukaan. Itse ainakin taistelen sen puolesta, että kaikki kiristykset mitkä ovat mahdollisia, tullaan toteuttamaan, Eerola sanoo.
Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio muistuttaa, että vaikka lakimuutoksen valmistelu on pitkällä, siihen voi vielä tulla muutoksia. Toimeentuloedellytyksen lisäksi pakolaisten perheenyhdistämistä saatetaan siis vielä tiukentaa muillakin keinoin.
– Muissa Pohjoismaissa linjaa kiristetään jatkuvasti. Pitää katsoa nyt vielä, mitä muualla tehdään ja lyödä tämä siltä pohjalta lukkoon, Vuorio sanoo.