lauantai 30. tammikuuta 2016

Etelä-Saimaa: Vihapuhe vaarantaa sananvapauden

Etelä-Saimaa, kolumni: Vihapuhe vaarantaa sananvapauden 30.1.2016

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka uskovat jakamattomaan ihmisarvoon, ja niitä, jotka eivät. Ihmisoikeuksissa ei ole mitään välimaastoa tai kultaista keskitietä. Ne joko tunnustetaan tai ei tunnusteta. Janan toisessa päässä on äärioikeisto ja ääri-islam. Toisessa päässä olemme me muut.

Ääripäiden tuottama vihapuhe lamauttaa. Se vaarantaa sananvapauden meiltä kaikilta. Dialogi fiksusti argumentoivien maahanmuuttokriitikoiden ja liberaalimpaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattavien välillä muuttuu vihapuheen ja feikkimedioiden myötävaikutuksesta eeppiseksi taisteluksi ”rasistien” ja ”suvakkien” välillä.

Sananvapaus mahdollistaa dialogin, jolla rakennetaan yhdessä keskustellen hyvinvointiyhteiskuntaa. Vihapuhe sen sijaan vääristää keskustelua, vie sen sivuraiteille ja provosoi ihmisiä toisiaan vastaan.

Vihapuhe on merkki pahoinvoinnista. On helppo osoittaa sormella jotakin itselle vierasta ja kertoa sen olevan syynä omaan kurjuuteen. On helpompi syyttää ahdingostaan pakolaista tai ”suvakkia” kuin esimerkiksi pankkeja. Pankkeja on myös epäkiitollisempaa uhata väkivallalla tai joukkoraiskauksilla.

Vihapuheen tarkoitus on järkyttää yhteiskuntarauhaa. Se siirtää fokuksen pois oikeista ongelmista ja saa ihmiset pelkäämään. Uskaltaisitko avata suusi ja kertoa mielipiteesi, jos tietäisit siitä varmasti seuraavan systemaattista häirintää, uhkailua ja pelottelua? Sananvapautesi on vaarannettu pelon ilmapiirillä.

Olit sitten maahanmuuttokriitikko tai monikulttuurisuuden puolustaja, älä sorru vihapuheeseen. Sillä vihapuhe vaarantaa sananvapautesi. Älä vihaa, niin olet vapaa.

Hanna Huumonen
Kirjoittaja on Sosialidemokraattiset Opiskelijat — SONK ry:n puheenjohtaja.