Iltalehti: Enemmistö kansasta sallisi katupartiot 17.1.2016
Edes kokoomuslaiset eivät kannata katupartioiden kieltämistä, selviää Iltalehden kyselystä.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi keskiviikkona Ylelle, että hallitus voi kieltää katupartiot ja aikoo keskustella asiaan liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä.
Stubbin mukaan kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen ei voi tapahtua oman käden oikeudella.
- Kaikki rasistiset katupartiot on tuomittava ja kiellettävä. Meillä on viranomaiset, jotka pitävät huolen siitä, että vihapuhetta ei kerta kaikkiaan tässä maassa hyväksytä, Stubb sanoi Ylelle.
Suomalaiset eivät Stubbin ideasta innostu. Iltalehden Tietoykkösellä teettämän kyselyn mukaan vain viidennes suomalaisista haluaisi kieltää katupartiot. 57 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei katupartioita tule kieltää.
- Tavalliset tallaajat suhtautuvat negatiivisesti kieltoihin, eivätkä halua, että heidän vapauttaan liikkua rajoitetaan. Yhä useampi kokee Suomessa myös turvattomuutta, mikä voi vaikuttaa taustalla, Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen arvioi tulosta.
Kokkarit vastustavat
Stubbin näkemys katupartioiden kieltämisestä ei saa kannatusta kokoomuksenkaan kannattajilta. Itse asiassa kokoomuslaiset vastustavat katupartioiden kieltämistä hieman keskimääräistä enemmän: 60 prosenttia kokoomuslaisista vastaajista ei halua kieltää katupartioita ja vain 19 prosenttia kokoomuslaisista kannattaa niiden kieltämistä.
Eniten partioiden kieltämistä vastustavat perussuomalaiset, joista 71 prosenttia ei halua kieltää partioita. Keskustan kannattajista 58 prosenttia ja SDP:n kannattajista 52 prosenttia vastustaa katupartioiden kieltämistä. Sekä vasemmistoliittolaisista että vihreistä 49 prosenttia ei halua kieltää partioita.
Kiistaa hallituksessa
Päättäjätasolla suhtautuminen katupartioihin on jakanut hallituspuolueita. Stubbin tavoin pääministeri Juha Sipilä (kesk) on sanonut, ettei katupartioita tarvita, kun taas perussuomalaisten johdossa on esiintynyt erilaisia näkemyksiä katupartioinnista. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps) ovat todenneet, ettei katupartiointia voi vapaassa yhteiskunnassa rajoittaa. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström sanoi Ylelle, ettei pidä väkivaltarikoksista tuomittujen henkilöiden johtamia katupartioita ongelmana, kunhan kadulla liikkuvat noudattavat lakia.
Iltalehden teettämässä kyselyssä katupartioiden kieltämistä vastustaa enemmistö vastaajista puoluetaustasta riippumatta. Suhtautuminen partioihin kuitenkin muuttuu, jos kysytään erikseen mielipidettä katupartioon, johon kuuluu äärioikeistolaisia tai rikostaustaisia henkilöitä. Tällöin enemmistö ei hyväksy katupartiointia.
- Se, mitä ihmiset mieltävät katupartioilla, vaikuttaa huomattavasti asiaan. Ihmiset suhtautuvat katupartioihin positiivisesti, jos eivät miellä niihin liittyvän mitään rikollista, Määttänen sanoo.
Näin tutkimus tehtiin:
- Tietoykkönen Oy selvitti Iltalehdelle täysi-ikäisten suomalaisten mielipiteitä kansalaisten perustamista katupartioista puhelinhaastattelujen ja internet-kyselyn yhdistelmänä.
- Tutkimukseen osallistui 1 000 vastaajaa 12.-14. tammikuuta. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta. Tutkimustulokset painotettiin vastaamaan 18 vuotta täyttänyttä mannersuomalaista väestöä.
- Virhemarginaali on enimmillään noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.