sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Iltalehti: Venäläismedia uutisoi Soinin puheista: "Suomi valmiina pistämään rajat kiinni"

Iltalehti: Venäläismedia uutisoi Soinin puheista: "Suomi valmiina pistämään rajat kiinni" 24.1.2016

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) kommentit Venäjän rajan sulkemismahdollisuudesta on noteerattu laajasti venäläismediassa.

Esimerkiksi Kommersant-lehti kertoo verkkosivuillaan, kuinka Suomi on valmis sulkemaan rajansa "päättymättömän Lähi-idän pakolaisvirran vuoksi".

Vaikka Tornion rajaylitysasemalta Suomeen tuli viime vuonna pääosin irakilaisia turvapaikanhakijoita, Venäjältä Suomeen on tullut tänä vuonna 32:n eri maan kansalaisia turvapaikanhakijoiksi. Suurin osa heistä on afganistanilaisia, nepalilaisia, irakilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia.

Kommersantin lisäksi myös rajan takana Murmanskissa julkaistava Komsomolskaja Pravda kirjoittaa Soinin lausunnoista. Komsomolskaja Pravdan uutisessa eritellään myös Soinin mainitsemia syitä Venäjältä tulleen pakolaismäärän kasvuun.

- Hänen (Soinin) mukaansa turvapaikanhakijoiden määrän kasvu Suomen ja Venäjän rajalla näyttää, että Venäjällä toimii järjestäytyneitä rikollisryhmiä, ihmiskauppiaita ja salakuljettajia, lehti kirjoittaa.

Muista poiketen uutistoimisto Tass mainitsee uutisessaan myös Suomen rajavartioiden tuskan siitä, että suurimmalla osalla Suomeen tulijoista ei ole Schengen-viisumia.

- Suomen rajaviranomaisten mukaan suurimmassa osassa tapauksia maahantulijoilla ei ole tarvittavia dokumentteja - kuten Schengen-viisumia - maahanpääsyyn. Siitä huolimatta Venäjän rajaviranomaiset päästävat heidät Suomeen, Tass kirjoittaa.

Venäläismedian uutisoinnista kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.