Yle: Kova kohtelu näkyy nuorissa turvapaikanhakijoissa – matka Euroopan halki jättää jälkensä 21.1.2016
Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on paljon yksin tulleita alaikäisiä. Lahden Hennalan vastaanottokeskuksen johtajan mukaan nuorten matkalla kokema kova kohtelu näkyy turvapaikanhakijoissa. Nuoret ovat muun muassa kehittäneet kimppapuolustusjärjestelmän.
Lahden Hennalan vastaanottokeskuksessa on majoitettuna 48 alaikäistä turvapaikanhakijaa. He ovat 16 - 17 -vuotiaita afgaaninuorukaisia.
Hennalan vastaanottokeskuksessa on huomattu, että vaikea ja vaarallinen matka näkyy alaikäisten turvapaikanhakijoiden käyttäytymisessä.
– Olemme oppineet erottamaan selvästi tietynlaisen ryhmäkäyttäytymismallin. Näistä nuorista näkyy, että he ovat matkustaneet yhdessä pitkään, vastaanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä aloittaa.
– Matkalla he ovat saaneet osakseen kovaakin kohtelua. Jotta kaikesta on selvitty ehjin nahoin, he ovat kehittäneet tällaisen kimppapuolustautumisjärjestelmän. Jos yhtä uhataan, kaikki ovat mukana puolustamassa.
SPR:n ylläpitämässä Hennalassa nuorille on pyritty tekemään selväksi, että väkivalta ei ole hyväksyttävää, vaan ongelmat pitää ratkaista keskustelemalla ja sovittelemalla.
– Olemme lisäksi rakentaneet päivittäiset rutiinit siten, että nämä meidän nuoret eivät altistu riskille joutua konfliktiin tänne majoitetun aikuisväestön kanssa.
Suomeen tullut liki 3000 alaikäistä turvapaikanhakijaa
Suomessa on havahduttu, että turvapaikanhakijoiden joukossa on paljon alaikäisiä, jotka ovat lähteneet yksin vaeltamaan Euroopan läpi.
Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan Suomeen saapui viime vuonna 2770 yksintullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa. Eniten lapsia ja nuoria tuli Afganistanista, josta alaikäisiä turvapaikanhakijoita tuli 1725. Myös Irakista ja Somaliasta matkusti runsaasti alaikäisiä turvapaikanhakijoita Suomeen viime vuonna.
Markku Heikkilälle on pikkuhiljaa alkanut selvitä, miten Hennalaan majoitetut afgaaninuoret ovat tulleet Suomeen, kun tulijat ovat alkaneet kertoa tarinoitaan.
Heikkilän mukaan nuoret ovat matkustaneet pääosin Kreikasta Saksan kautta Ruotsiin. Lopuksi he ovat koukanneet pohjoisen kautta Suomen puolelle. Valtaosa väestä on tullut erilaisten välikäsien kautta ja he ovat maksaneet matkastaan. Euroopassa matka on taittunut suurelta osin kävellen jonkinlaisena joukkoliikkeenä.
"Tytöt jäävät hoitamaan kotitöitä niin pitkäksi aikaa kun henki pihisee"
Hennalassa on mietitty sitä, miksi yksin tulleet turvapaikanhakijanuoret ovat lähes poikkeuksetta poikia. Sosiaaliohjaaja Jaana Arpalahti-Kolu arvelee syiden johtuvan sikäläisestä kulttuurista.
– Tytöt eivät siellä noin vain lähde perhepiiristä mihinkään. Pojille se on helpompaa.
Heikkilä on samaa mieltä ja uskoo, että tyttöjen asema Afganistanissa on paikoin vähintään yhtä huono kuin naisten.
– Muutaman kuukauden aikana karttuneiden kokemusten perusteella sanoisin, että tyttöjä ei arvosteta samalla lailla kuin poikia. Tytöt jäävät hoitamaan kotitöitä niin pitkäksi aikaa kun henki pihisee. Pojat ovat niitä, jotka pelastetaan lähettämällä heidät matkaan, jos elinolot muuttuvat vaarallisiksi, Heikkilä toteaa.
Kaikki alaikäiset turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan tule yksin, eivätkä kaikki ole nuoria miehiä. Tallukan vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto muistuttaa siitä, että Suomeen saapuu myös kokonaisia perheitä lapset mukanaan.
– Meillä on majoitettuna nelisenkymmentä alaikäistä useista eri maista. He ovat tulleet perheiden mukana.
Suomesta annettu epärealistinen kuva
Miksi alaikäiset nuoret ovat lähteneet vaaralliselle vaellukselle nimenomaan kohti Suomea? Mitä tänne tulevat tietävät Suomesta, kun he tulevat?
– En usko, että nämä nuoret tietävät kovinkaan paljoa, paitsi mitä ovat kuulleet vanhemmilta turvapaikanhakiljoilta, kertoo Arpalahti-Kolu.
Heikkilän mukaan monia turvapaikanhakijoita on johdettu harhaan antamalla Suomesta epärealistinen kuva.
– Aikuisten tulijoiden kohdalla olemme huomanneet selvästi, että suurimmalla osalla on erittäin ruusuinen kuva siitä, mikä Suomessa odottaa. Ihmissalakuljettajat ovat esimerkiksi kertoneet tulijoille, että Suomessa saa heti asunnon, työpaikka järjestyy helposti ja, että täällä saa vaivattomasti hyvän toimeentulon.
Maahanmuuttovirastossa ollaan samoilla linjoilla.
– Jo syksyllä kävi ilmi, että moni on tullut tänne epärealistisin mielikuvin. Monelle tulijalle esimerkiksi turvapaikka-hakemusprosessin kesto on ollut pettymys, Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen kertoo.
– Näitä väärinkäsityksiä lähdetään sitten heti oikomaan, kun kotouttamisprosessi käynnistyy. Alaikäiset sekä aikuiset saavat heti tietoa, että ei se ihan sillä lailla mene, vakuuttaa Heikkilä.
Marko Lehdon mukaan turvapaikkaa todella tarvitsevat ovat kuitenkin iloisia pääsystään Suomeen.
– Ne, jotka ovat lähteneet todelllista uhkaa pakoon, ovat olleet hyvin kiitollisia kaikesta, mitä ovat saaneet.