Yle: Maahanmuuttovirasto: Turvapaikkahakemusten jono puretaan elokuun loppuun mennessä 17.1.2016
Turvapaikkahakemuksia käsittelevien työntekijöiden määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden lopusta ja helmikuussa päätöksiä tehdään jo tuhat viikossa.
Maahanmuuttovirastoon on rekrytoitu kiireen vilkkaa lisää väkeä ja sen myötä myös turvapaikkahakemusten käsittelyyn saadaan vauhtia. Viime vuonna turvapaikkahakemuksista tehtiin 7 500 päätöstä. Joulukuun viimeisinä viikkoina tehtiin jo enemmän päätöksiä kuin oli tulijoita.
Päätöksiä tuhannen viikkotahdilla
Turvapaikkayksikössä oli vuoden lopussa hakemuksia käsittelemässä 220 henkilöä ja helmikuussa samoissa töissä turvapaikanhakijoita puhuttamassa on jo 510 henkilöä. Yli kaksinkertaisella väkimäärällä päätöksiä tehdään jo tuhannen viikkotahtia.
– Jono, joka meille viime vuoden aikana syntyi, kyllä se tuolla elokuun aikana pitäisi tulla tehdyksi, sanoo maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.
Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ministeriö on edellyttänyt, että suma saadaan purettua kevään aikana. Nerg myöntää, että se on kova tavoite, kun tulijoita oli viime vuonna kaikkiaan lähes 32 500 ja turvapaikanhakijoita tulee hieman lisää koko ajan.
– Tavoite on ollut, että se tapahtuisi ennen kesälomia. Kyllä se tällä resurssilla pitäisi saada tehtyä ja prosesseja nopeuttaen. Poliisi ja maahanmuuttovirasto siinä ovat kovimman työpaineen alla, Nerg sanoo.
Kolmen tunnin puhuttelu
– Lähtökohtaisesti pyritään kolmen tunnin puhuttelussa tämä asia selvittämään, mutta voi olla, että tarvitaan lisäselvityksiä, turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.
Hakijan puhuttelussa selvitetään vainon perusteet. Käsittelijä katsoo kyseisen valtion viimeisimmän turvallisuustiedon ja turvapaikan perusteita käsitellään hyvinkin yksilöllisesti.
– Samastakin valtioista tulevilla voi olla hyvin erilaisia kertomuksia. Asiaa on riittävästi selvitettävä ennen kuin tehdään päätös, Repo sanoo.
Valitusten käsittelyajat yli puoli vuotta
Isompi lähtijöiden määrä on tiedossa vasta tämän vuoden lopulla tai alkuvuodesta 2017. Aikataulu johtuu siitä, että maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksien tiedonantoon menee tietty aika ja hakijalla on lisäksi mahdollisuus valittaa muutoksenhakutuomioistuimeen.
Ensimmäinen valitusaste on Helsingin hallinto-oikeus, jossa valituksen käsittely kesti vuonna 2015 keskimäärin noin puoli vuotta. Toisessa valitusasteessa eli korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsittelyn kesto oli keskimäärin kahdeksan-yhdeksän kuukautta.
Käsittelyaikoja on tarkoitus lyhentää, sillä molempiin hallinto-oikeuksiin on saatu lisää rahaa.
Poliisilla palautuksissa iso savotta loppuvuonna
Helsingin ulkomaalaispoliisi hoitaa palautuksia lähtömaihin ja tarvittaessa saattaa palaajan perille. Suuren turvapaikanhakijakriisin alkamisen jälkeen saatettuja ei ole esimerkiksi Irakiin ollut ainoatakaan, mutta vapaaehtoisia kylläkin.
Ylikomisario Kaj Wahlman sanoo, että jo yli kaksi tuhatta irakilaista on palannut omatoimisesti. Afganistaniin on vapaaehtoisesti palannut vajaa kymmenen henkilöä.
– Kyllä siinä pari-kolme henkilöä tarvitaan saattajaksi sitten per lähtijä, sanoo Kaj Wahlman ulkomaalaispoliisista.
Jos henkilöllä ei ole passia, tarvitaan kotimatkatodistus esimerkiksi suurlähetystöstä ja matkalippu.
– Suurin osa vapaaehtoisesti lähteneistä irakilaisista maksoi matkansa itse, osa matkusti viranomaisten ostamana tai kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n avustamana, Wahlman sanoo.