Helsingin uutiset: Poliisi teinityttöjen ahdistelusta: Kyse voi olla rajusta Taharrush-pelistä 11.1.2016
Iltalehti: Tästäkö Kölnin tapahtumissa oli kyse? Taharrush-ahdisteluilmiö tunnettu jo pitkään arabimaissa
Nettipoliisi ja poliitikko Marko "Fobba" Forss uumoilee, että uudenvuodenyönä Saksan Kölnissä ja Helsingissä nähdyissä nuorten naisten ahdistelutapauksissa voi olla kyse rajun Taharrush-pelin rantautumisesta Eurooppaan.
Siinä suuri joukko miehiä käy uhrin kimppuun ja ahdistelee tätä seksuaalisesti. Pahimmillaan teot johtavat joukkoraiskaukseen.
Saksalaisissa tiedotusvälineissä esimerkkinä Taharrushista pidetään amerikkalaisen naistoimittajan joukkoraiskausta Kairon Tahririn-aukiolla 2011 arabikevään mellakoissa.
Arvostettu Welt am Songtag -lehti kertoi sunnuntaina, että Saksan keskusrikospoliisi tutkii pelin mahdollista vaikutusta uudenvuodenyön rikoksissa.
Helsingissä uutenavuotena koetut tapahtumat voivat olla osa tätä laajempaa ilmiötä, Marko Forss arvioi Facebook-sivuillaan.
Helsingissä tapahtumat eivät olleet kuitenkaan likikään samaa mittakaavaa kuin Saksassa, jossa rikosilmoituksia on tehty jo liki 500.
Helsingin poliisi on tarkentanut, että suuret miesryhmät ovat joka tapauksessa osa uutta ahdisteluilmiötä. Epäiltyjen joukko voi kattaa Helsingissä kymmeniä miehiä, arvioi poliisi.
Samalla Marko Forss puolustaa Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka on joutunut kovan arvosteluryöpyn kohteeksi kerrottuaan uudenvuoden yön tapahtumista.
– Myöhemmin samaa ilmiötä oli havaittu myös esimerkiksi nuorisotyön parissa. Ahdistelu tapahtuu ryhmissä ja voi mennä julkisilla paikoilla pidemmälle kuin yksittäinen lääppäisy. Toiminnalla Koskimäki viittaa mitä todennäköisimmin ns. Taharrush game -toimintaan, jossa suuri joukkio ahdistelee naisia. Termi on itsellenikin täysin uusi. Sama termi on noussut kuitenkin esille esim. Kölnin tapauksen yhteydessä, Marko Forss kirjoittaa Facebook-sivuillaan.
Taharrush-ilmiöön on viitannut myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), joka sanoi blogissaan viime viikolla, että "Suomen toreista ei saa tulla uusia Kairon Tahririn aukioita".
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta piti Niinistön lausuntoa osin yliampuvana Ylen haastattelussa, muttei aivan täysin tyrmännyt sitä.
Suomalainen Lähi-idän tutkija Susanne Dahlgren sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että hän ei usko Kölnissä uudenvuodenyönä tapahtuneiden rikosten taustalla olevan järjestäytynyttä toimintaa.
"Some-kommentointi MV-lehden tasoa"
Markko Forss ihmettelee Facebookissa Ilkka Koskimäen saamaan syytösryöppyä Helsingin uudenvuodenyön tapahtumien kommentoinnista.
Koskimäen antamien haastatteluiden perusteella tehtiin Fobban mukaan pikainen johtopäätös, ettei poliisin mukaan Helsingissä ole ennen turvapaikanhakijoita ahdisteltu naisia.
– Olisi melko epä-älyllistä väittää, ettei vuosikausia poliisin töitä tehnyt Koskimäki ymmärtäisi, että naisia on ahdisteltu seksuaalisesti jo iät ja ajat. Kuitenkin moni taho tarttui tähän kiinni ja irvaili asian suhteen pitkin somea. Mielestäni se oli MV-lehden tasoista väärinymmärtämistä, napauttaa Forss.
Forss sanoo, että poliisin tietojen kritisointi kuuluu asiaan, mutta kritiikki ja virhepäätelmien teko pitäisi pitää erillään.
_________________________________________
Iltalehti: Tästäkö Kölnin tapahtumissa oli kyse? Taharrush-ahdisteluilmiö tunnettu jo pitkään arabimaissa
Saksalaismedia on nostanut Kölnin uudenvuodenyön yhteydessä esille arabialaisen termin "taharrush". Sillä tarkoitetaan naisten julkista seksuaalista häirintää, jota nuorten miesten joukko tekee yhdessä.
Saksan liittovaltion sisäministeriön alainen rikospoliisiyksikkö Das Bundeskriminalamt BKA, jonka vastuualueena on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismi, on nostanut esille Saksaan rantautuneen "uuden ilmiön".
Arabimaissa rikollisuuden muoto on tunnettu jo pitkään. Arabiaksi sitä nimitetään sanalla "taharrush", joka tarkoittaa naisten seksuaalista joukkohäirintää julkisesti.
BKA kertoo muun muassa Die Welt -lehdelle suunnitelleensa uusia toimia naisten julkista joukkoahdistelua vastaan. BKA on sanonut sunnuntailehti Die Welt am Sonntagille, että se alkaa torjua naisten julkista yhteisahdistelua entistä aktiivisemmin.
- Otamme hyvin vakavasti kansalaisten keskuudessa levinneen epävarmuuden liittyen siihen, mitä tapahtui Kölnissä uudenvuoden yönä, kertoo BKA:n presidentti Holger Münch.
BKA:n mukaan tuona yönä uusi ilmiö tuli tutuksi monissa Saksan liitovaltioissa.
- Nuorten miesten ryhmien tekemät rikokset tapahtuvat yleensä mielenosoitusten yhteydessä, jolloin on koolla paljon ihmisiä. Hyökkäykset vaihtelevat seksuaalisesta häirinnästä raiskauksiin, BKA selvittää Die Welt-lehdelle.
BKA:n mukaan tekijät ovat Saksassa olleet pääosin nuoria pohjoisafrikkalaisia miehiä.
Vastaliikettä on jo
Myös Suomen Lähi-idän instituutin Kairon toimiston edustaja Said Sadek pitää Kölnissä uutenavuonna tapahtunutta "taharrushina".
- Sellaista on tapahtunut myös New Yorkin puistossa. Egyptissä seksuaalisesta häirinnästä oltiin liian pitkään hiljaa. Nyt julkinen mielipide on sitä vastaan, ja Egyptin tilanne on muuttumassa, Sadek kertoo.
Tästä yhtenä esimerkkinä on amerikkalaisen naistoimittajan joukkoraiskaus Kairon Tahririn-aukiolla 2011 arabikevään mellakoissa. Sadek huomauttaa, että samanlaista naisten julkista ahdistelua, jota miehet tekevät isoissa ryhmissä, on muun muassa Intiassa.
Sadek ei usko ilmiön voivan rantautua samalla tavalla Suomeen. Sadekin mukaan suomalaiset naiset ja maan hallitus eivät hiljenisi ilmiöstä niin kuin arabialaisnaiset. Lisäksi Suomessa on kameravalvontaa julkisilla paikoilla, toisin kuin Egyptissä.
Talvella 2012 Kairossa alkoi vastaliike seksuaalista häirintää ja naisten kohtaamaa sukupuolista väkivaltaa vastaan. Ihmiset halusivat asiasta yhä enemmän julkista keskustelua, ja monet projektit alkoivat puuttua ilman väkivaltaa naisten seksuaaliseen ahdisteluun kaduilla.
Sadek nostaa esille sen, miten väkijoukko kävi maaliskuussa Koraanin polttamisesta syytetyn 27-vuotiaan naisen kimppuun keskellä päivää Afganistanin pääkaupungin Kabulin keskustassa. Farkhunda piestiin kuoliaaksi, sytytettiin tuleen ja hänen ruumiinsa heitettiin jokeen.
Farkhundan murha johti useisiin mielenosoituksiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja uskonnollista fundamentalismia vastaan.
Helsingin poliisi ymmällään
Helsingin poliisi on melko ymmällään, mutta sen verran he ovat ymmärtäneet, että ahdisteluryhmät kuuluvat uuteen ilmiöön.
- Ahdistelu tapahtuu ryhmissä ja voi mennä julkisilla paikoilla pidemmälle kuin yksittäinen lääppäisy. Toiminnalla apulaispoliisipäällikkö Koskimäki viittaa mitä todennäköisimmin niin sanottuun Taharrush game -toimintaan, jossa suuri joukkio ahdistelee naisia. Termi on itsellenikin täysin uusi, kirjoittaa nettipoliisi Marko "Fobba" Forss Facebook-profiilissaan.
Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitokselta ei tunne ilmiötä juurikaan.
- Emme ole puhuneet siitä, että Suomessa olisi tällaista ilmiötä. Nyt olemme kuulleet siitä, ja pitää varmaan tarkastella tarkemmin, voisiko siitä olla kyse Suomessakin. Emme rinnasta emmekä ole yhdistäneet sitä Suomen puistoilmiöön, Taponen kertoo.
"Egyptissä katastrofaalista"
Syyriasta kotoisin oleva, Egyptissä ja Turkissa asunut Talal Al-Kharrat määrittelee "taharrushin" Iltalehdelle seuraavasti:
- Se on väkivaltaa naisia kohtaan ja voi johtaa lopulta raiskaukseen. Yhteiskunnassamme huonosti käyttäytyvät ihmiset tekevät näitä laittomia tekoja. Käyttäytymiseen on useita syitä. Muun muassa kulttuurissamme seksi on uskonnon mukaan kielletty ennen avioliittoa. Nuorille miehille avioliitto tulee kalliiksi, ja monilla ei ole varaa siihen, mitä tytön perhe häneltä vaatii.
- Seksuaalinen turhautuminen johtaa siihen, että hän tekee tällaisen rikoksen. Kaikki vihaavat tätä käyttäytymistä. Egyptissä siitä on tullut katastrofaalista, Al-Kharrat tuomitsee.
Hänen mukaansa Egyptissä on aktivistiryhmiä, jotka taistelevat naisten ahdistelua vastaan kaduilla. Jos he saavat nuoria miehiä kiinni ahdistelusta, he maalaavat spray-maalilla heidän selkäänsä: "Olen seksuaalinen häiritsijä".
- Egyptin hallitus ei aluksi tehnyt mitään vastustaakseen näitä ihmisiä. Tällainen rikollisuus pääsi nousemaan suureksi ilmiöksi ja seksuaalinen häirintä aiheutti vakavan turvallisuusuhan. Poliisi jopa pidätti niitä aktivisteja, jotka yrittivät estää seksuaalisia häiritsijöitä. Tämä oli hallitukselle häpeällistä toimintaa, kommentoi Al-Kharrat.
maanantai 11. tammikuuta 2016
Helsingin uutiset: Poliisi teinityttöjen ahdistelusta: Kyse voi olla rajusta Taharrush-pelistä
klo
17.37
Avainsanat:
Egypti,
Facebook,
Ilkka Koskimäki,
Jari Taponen,
Jussi Niinistö,
kulttuuri,
Marko Forss,
raiskaus,
rikollisuus,
Saksa,
Susanne Dahlgren,
Toni Alaranta,
turvallisuus,
turvapaikanhakijat