Verkkouutiset: Irakilaisten seksuaalirikosten taustalla "30 vuotta väkivaltaa ja poikkeustilaa" 12.1.2016
Ilta-Sanomat: Pääkirjoitus: Naisia ahdistelevat miesjoukot ongelma
Tampereen yliopiston tutkija Marko Juntunen sanoo, että kun tutkitaan turvapaikanhakijamiesten seksuaalirikollisuutta, on muistettava, että he tulevat väkivaltaisesta ympäristöstä.
– Kaikki seksuaalirikoksiin syyllistyneet ihmiset on asetettava vastuuseen teoistaan. On kuitenkin huomioitava, että väkivalta kaikissa muodoissaan on kontekstisidonnaista toimintaa. Irakilaismiesten taustalla on kolme vuosikymmentä väkivaltaa ja poikkeustilaa. Kaikki eivät selviä siitä oirehtimatta, Juntunen kirjoittaa.
Hänen mielestään eurooppalainen keskustelu seksuaalisesta häirinnästä sivuuttaa olennaisia tekijöitä.
– Julkinen keskustelu on taipuvainen tukeutumaan banaaleihin selitysmalleihin arabi- tai islamilaisesta kulttuurista ja sen tuottaman naisvihan muodoista. Pikemminkin kuin kulttuurista kyse on anti-kulttuurista; yhteiskunnan romahtamisesta, arjen ja traditioiden jatkuvuuden katkeamisesta ja yhteiskunnallisten tukirakenteiden murtumisesta turvapaikanhakijoiden kotimaissa.
Arabimaailmaan pitkään perehtynyt Juntunen sanoo, että vielä 1980-luvulla bagdadilaiset nuoret naiset pukeutuivat hameisiin ja housuihin eivätkä peittäneet hiuksiaan. Sodat ja taloussaarrot 1990- ja 2000-luvuilla kuitenkin militarisoivat yhteiskunnan nopeasti.
– Joka ikisellä Suomessa haastattelemallani irakilaismiehellä oli Irakin kodissaan aseita; miltei kaikilla jopa sarjatuliaseita ja he osaavat käyttää niitä, Juntunen sanoo.
Väkivallan lisääntymisestä seurasi naisten aseman heikkeneminen ja sukupuolimoraalin jyrkkä tiukentuminen. Naiset alkoivat pukeutua kaapuun. Kaikenlainen vapaamielisyys tuomittiin, mistä äärimmäinen esimerkki oli, että tomaatit ja kurkut eivät saaneet olla torilla vierekkäin, koska ne ovat kuin mies ja nainen.
– Olen viimeisten vuosien aikana tavannut Suomessa kymmeniä irakilaisnaisia jotka joutuivat uhkailun väkivallan ja raiskausten kohteiksi ainoastaan siitä syystä että he olivat liian ”liberaaleja”.
Kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin vuonna 2003, yksi osa jälleenrakennusohjelmaa oli naisten aseman kohentaminen. Kävi kuitenkin päinvastoin: uskonnolliset konservatiivit saivat ohjelmasta aseen länttä vastaan.
Naisten lisäksi myös vähemmistöt on ajettu ahtaalle, Juntunen muistuttaa. Irakin shia-muslimien korkein auktoriteetti Ali al-Sistani julkisti vuonna 2005 fatwan eli uskonnollisen lausuman, joka salli homoseksuaalimiesten tappamisen. Fatwa kumottiin vuotta myöhemmin, mutta homomiehiä murhataan edelleen.
– Olen juuri tänään menossa tapaamaan Keski-Irakista syksyllä 2015 Turkuun saapunutta homomiestä, jonka ystävän miliisiryhmät murhasivat tiputtamalla betonilohkareen tämän päälle kesällä 2014, Juntunen sanoo.
__________________________________
Ilta-Sanomat: Pääkirjoitus: Naisia ahdistelevat miesjoukot ongelma
Helsingin poliisin johto, päällikkö Lasse Aapio ja apulaispäällikkö Ilkka Koskimäki, ovat viime päivinä olleet huolissaan uudesta ilmiöstä: ulkomaalaiset miesryhmät ovat lähestyneet aggressiivisesti nuoria naisia. Poliisin näkemyksiä tukevat myös katutyötä tekevät ammattilaiset. Naisten ahdistelutapaukset ovat lisääntyneet (IS 11.1.).
Koskimäki totesi sekä Helsingin Sanomien että brittilehti Telegraphin haastattelussa, että Helsingin Senaatintorilla olisi ollut uudenvuodenyönä laajaa ulkomaalaisten miesten naisiin kohdistamaa seksuaalista häirintää. Saksan Kölnissä ulkomaalaistaustainen miesjoukko ahdisteli naisia vuodenvaihteen juhlinnassa. Ilmiö on otettu Saksassa vakavasti: tapauksen tiedottamisen kanssa vitkastellut poliisipäällikkö Wolfgang Albers passitettiin ennenaikaiselle eläkkeelle, ja liittokansleri Angela Merkel on vaatinut perusteellista selvitystä. Jos kyse on organisoidusta toiminnasta, Merkel lupaa tiukennuksia Saksan turvapaikkapolitiikkaan. Saksa on Euroopan maista suhtautunut pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin muuta Eurooppaa suvaitsevaisemmin – natsi-Saksan historiallisen painolastin takia. Kölnin yö voi kääntää Saksan tiukemmalle linjalle. Myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vaatii selvitystä naisten massa-ahdistelusta.
Ahdistelu ja lääppiminen ovat monelle tytölle ja naiselle arkipäivää Suomessa, ja sen kohteeksi voi joutua yllättävissä paikoissa ja tekijä voi tulla yllättävältä taholta. Sosiaalisessa mediassa käynnistyi lääppijäkampanja, jossa voi kertoa kokemuksistaan. Hyvä, että nämä yksiselitteisesti tuomittavat törkeydet nousevat kansakunnan puheenaiheeksi. Sitä ei kuitenkaan voi käyttää selityksenä meillä ja muualla Euroopassa liikkuvien miesjoukkojen, olivat ne sitten turvapaikanhakijoita tai kantaväestöä, oudolle toiminnalle. Onko kyse organisoidusta liikehdinnästä? Ilmiön taustat pitää selvittää juurta jaksain eikä sulkea silmiä ongelmalta, jolle ei selvästikään ole kenelläkään selkeää selitystä. Saksassa ja Ruotsissa asiaan suhtaudutaan vakavasti – pääministereitä myöten.
Toivottavasti näin tapahtuu myös meillä.