tiistai 6. lokakuuta 2009
MTV3: Tutkija: Keskustelu ei ole rasistinen, vaan tervetullut
Filosofi ei pidä eilen virinnyttä keskustelua maahanmuuttopolitiikasta rasistisena. Filosofian tohtori ja politiikan tutkija Jukka Hankamäki pitää keskustelua erittäin tervetulleena.
Keskustelu alkoi, kun professori Timo Vihavainen esitteli Helsingin Sanomissa näkemyksiään islaminuskoisista maahanmuuttajista. Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorin mukaan on naiivisti ajateltu, että maahanmuuttajista olisi apua uhkaavaan työvoimapulaan. Hän ennustaa, että Suomessa eletään pian yhä enemmän islamismin ehdoilla:
- Kaikkein aktiivisin porukka sanelee ehtonsa muillekin. Meillä on vastaavanlaisia kokemuksia taistolaisuuden ajoilta.
Sittemmin näkemystä on kommentoinut MTV:n uutissivuilla muun muassa Somaliliiton puheenjohtaja, joka pitää professoritason näkemyksiä arveluttavina. MTV:n nettikyselyn mukaan puolestaan yli 90 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että islaminuskoisten maahanmuuttoa tulisi rajoittaa.
"Ei saa ajatella virallista kantaa vastaan"
Tutkija Hankamäen mukaan keskustelu ei ole lainkaan rasistinen, vaan kulttuuri- ja talouspolitiikkaa koskeva.
- Täytyy muistaa, että rasismi tarkoittaa rotusortoa. Suomen maahanmuuttokeskustelu on ihan vastuullisella pohjalla. Ei siinä ole mitään epäterveellistä, että ollaan terveellä tavalla kriittisiä, Hankamäki sanoo.
Hankamäki itse on sitä mieltä, että laaja maahanmuutto ei ole Suomen tai muiden Euroopan maiden edun mukaista. Hän kannattaa sitä, että maahanmuuttoa lisättäisiin saman kulttuuripiirin alueilta – länsimaista länsimaihin.
Tutkija myös ihmettelee, kuinka jonkun ihmisen täysin perusteltukin mielipide saa rajun vastaanoton:
- Jonkun ihmisen yksityisajattelu saa bumerangina vastaanoton jostain täysin organisoidulta taholta, kuten vähemmistövaltuutetulta tai liitolta. Ei sovi, että joku niin sanottu fiksu ihminen ajattelee eri tavalla, kuin mikä on virallinen poliittinen kanta.
Hankamäen mielestä maahanmuuttopolitiikasta pitäisi voida keskustella yhtä neutraalisti kuin esimerkiksi energiapolitiikasta – loukkaantumatta ja rehellisesti.