lauantai 7. marraskuuta 2009

Demari: Uussuomalaisia turha syyttää työttömyydestä

Demari: Uussuomalaisia turha syyttää työttömyydestä 7.11.2009

Maahanmuuttajien taitoja ei osata hyödyntää Suomessa.

Kuka, mitä häh? -seminaari maahanmuutosta osui ajankohtaiseen saumaan. Pikkuparlamentin auditorio täyttyi aiheesta kiinnostuneista ääriään myöten lauantaina.

Eduskunnan sosialidemokraattisen ryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov muistutti, että suomalaisella maahanmuutolla on monet kasvot: pohjoiseen maahan tullaan pakolaisina, työn, opiskelun tai rakkauden perään. Välineet kotouttaa pitäisi räätälöidä tulijan mukaan.

– Työperäinen maahanmuutto lisääntyy koko ajan, mutta näille tulijoille ei automaattisesti järjestetä esimerkiksi kielikoulutusta. Järjestelmää on muutettava, Filatov totesi.

Hänen mielestään työsidonnaisen yhteiskunnan pitää tukea maahanmuuttajien pääsyä työhön. Toisaalta tulijan täytyy olla valmis tarttumaan työhön.
– Asenteissa on korjaamista työmarkkinoilla. Mitä tummempi iho, sitä vaikeampi on päästä työhön käsiksi, Filatov huomautti.

Yleisön joukossa istuva eläkeläisnainen vaati maahanmuutolle rajoja tilanteessa, jossa suomalaisillekaan ei ole työtä tarjolla. Intiasta kotoisin oleva vantaalainen ravintoloitsija Ranbir Sodhi huomautti, että maahanmuuttajataustainen yrittäjä voi hyvinkin luoda myös suomalaisille kaivattuja työpaikkoja.

Sodhia harmittaa, ettei maahanmuuttajien ennestään olevaa osaamista osata hyödyntää.

– Tarvittaisiin jonkinlainen sparraustoimisto, joka selvittäisi tarkoin maahanmuuttajan taidot. Sovittaisiin kielikoulutus ja päivitettäisiin ammattitaito Suomen tarpeisiin. Säästäisimme rahaa ja välttyisimme monilta ongelmilta.

Seminaarin järjestivät SDP:n valtuuskunta Euroopan parlamentissa ja SDP:n eduskuntaryhmä. Maahanmuutosta, sen vaikeudesta ja rikkaudesta puhuivat myös europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Mitro Repo, vähemmistöasioiden asiantuntija Risto Laakkonen sekä näyttelijä Tuija Piepponen.

Marja Luumi