keskiviikko 11. marraskuuta 2009

YLE: Muslimit ja kristityt tiivistävät yhteistyötään Vantaalla

YLE Uutiset: Muslimit ja kristityt tiivistävät yhteistyötään Vantaalla 11.11.2009

Parhaillaan meneillä olevan ystävyysviikon tavoitteena on juuria ennakkoluuloja ja tutustua toisten uskontoon. Syynä rivien tiivistämiseen on myös jaettu huoli tunnustuksellisen uskonnonopetuksen asemasta.

Korson seurakunta on tehnyt vuosikaudet yhteistyötä eri uskontokuntiin kuuluvien maahanmuuttajien kanssa. Reilu vuosi sitten kirkon piirissä alettiin viritellä yhteyttä myös muslimien paikallisiin johtohahmoihin.

Yhteistyön tuloksena syntyi päätös kristillisten ja muslimien ystävyysviikosta. Sen kohokohta oli imaamien tiistai-iltainen vierailu Korson kirkossa. Seurakunnan ydinjoukon vastavierailu Koivukylän moskeijaan on vuorossa ensi viikolla.

Illan mittaan ryöpsähdellyt keskustelu osoitti, että näkemysten kuiluissa on vielä kiinnikurottavaa. Jakolinjat eivät kuitenkaan noudatelleet uskontokuntien rajoja, vaan mielipiteet menivät ristiin myös sukupolvien ja entisten kotimaiden perusteella.

Kriittisistäkin kannanotoista huolimatta yhtä mieltä oltiin siitä, ettei yksittäisten fanaatikkojen perusteella pidä leimata kaikkia uskonnon harjoittajia - oli uskonto sitten mikä hyvänsä.


"Uskovat ateisteja moraalisempia"

Korson kirkkoherra Kari Pekka Kinnunen painottaa, että muslimeilla, juutalaisilla ja kristityillä on enemmän yhteisiä kuin erottavia tekijöitä. Kinnusen mielestä "Abrahamin perillisillä" on edellytykset ymmärtää toisiaan ja he ovat moraalisempia kuin ne, jotka ovat hylänneet uskon.

Keskinäistä ymmärrystä ja yhteistyön arvoa vakuuttelivat myös imaamit. Koivukylän moskeijan imaamin, Mohamed Salanin mielestä uskonryhmien välistä vihanpitoa ei Vantaalla ole.

- Voi olla, että joillain ihmisillä on ennakkoluuloja, mutta me näytämme yhteistyöllämme, ettei uskonnollisten ryhmien välillä ole mitään ongelmia.

Imaami Mostafa Hossein arvelee, että kouluikäisten lasten keskuudessa kaveruus yrittää luontevasti uskontojen ja kulttuurien raja-aidat - aikuisten on syytä seurata perässä.

- Yhteistyöllä on hyvä tulevaisuus. Lapsemme ovat syntyneet täällä, oppineet suomalaista ajattelutapaa, rituaaleja ja kulttuuria. Se on kuin naimisiinmeno; lapset saavat molemmista yhteisöstä rikkautta.

Yhteinen huoli

Muslimit ja kristityt jakavat huolen vantaalaisnuorten lisääntyvästä joutilaisuudesta ja juomisesta. Muutenkin yhteiskunnan maallistuminen huolestuttaa molempien uskonnollisten ryhmien nokkamiehiä.

Lääkkeeksi perätään yhteisellä kannanotolla uskonnollisten juhlapyhien rauhoittamista ja tunnustuksellisen uskonnonopetuksen turvaamista. Korson kirkkoherran Kari Pekka Kinnusen mielestä on huolestuttavaa, että uskon asemaa yhteiskunnassa horjutetaan.

- Jos me haluamme, että meidän lapsemme, kristittyjen lapset saavat uskonnonopetusta, niin meidän täytyy yhtä hyvin sanoa, että muslimien lapsien täytyy saada omaa uskonnonopetustaan omalla kielellään.