Helsingin Uutiset: Säästöpakko ei koske päättäjien omia palkkioita 15.5.2010
Säästötalkoot eivät ulotu Helsingin päättäjien palkkioihin. Tänä vuonna yksin valtuusto on jo käyttänyt kokouksiinsa yli neljännesmiljoonan. Kymmenet kunnat ovat jo päättäneet leikata luottamusmiestensä kokouspalkkioita, mutta Helsingin valtuusto ei Jussi Halla-ahon (perus) ja Tuomo Valokaisen (sd) säästöehdotuksille lämmennyt.
Luottamustehtävän hoitoa varten jokainen valtuutettu ja joukko varavaltuutettuja saa kannettavan tietokoneen ja joukkoliikenteen vapaakortin. Yli kello 23:n jatkuvista kokouksista päättäjät voivat hurauttaa kotiin taksilla kaupungin piikkiin.
Rahaa palaa Helsingissä luottamusmiespäätöksentekoon selvästi enemmän kuin naapurikunnissa. Kokouspalkkiot ovat korkeampia ja päättäjiä on enemmän.
Palkkio on porrastettu kokouksen keston mukaan. Valtuutettu kuittaa kokouksesta 295 euroa tai yli kolmituntisista kokouksista 345 euroa. Puheenjohtaja saa 390 tai 585 euroa kokoukselta. Vuosipalkkiona puheenjohtajalle maksetaan lisäksi 8710 ja varapuheenjohtajille 5810 euroa.
Halla-aho esitti, että kaikkia kokouspalkkioita leikataan 10 prosentilla ja pitkän kokouksen korotuksesta luovutaan.
–Voisimme näyttää esimerkkiä ja osoittaa solidaarisuutta. Ehkä korotuksesta luopuminen myös kannustaisi valtuutettuja tiivistämään ilmaisuaan ja pysymään asiassa, Halla-aho totesi.
–Kukin voi tehdä vapaaehtoisesti omia ratkaisujaan sen mukaan, miten on varaa. Palkkioiden pitää olla sellaisia, että köyhätkin voivat osallistua kokouksiin, Thomas Wallgren (sd) vastusti.
Ehdotus kaatui äänin 7–74.
Kokouspalkkioiden leikkaus panisi myös puolueet säästökuurille. Valtuutetut maksavat puolueveroa 10–20 prosenttia palkkioistaan. Helsinki tukee suoraan kunkin valtuustoryhmän toimintaa 1000 eurolla vuodessa.
Valtuustolle on tämän vuoden budjetissa varattu rahaa 824000 euroa, missä on korotusta viime vuodesta 172000 euroa. Tälle vuodelle kalenteriin on varattu yhteensä 21 kokousta, joten käytettävissä on yli 39000 euroa kokousta kohti.
Tänä vuonna kokouksia on ollut kahdeksan. Vain kolme sujui kolmessa tunnissa. Kun käsiteltiin tasa-arvosuunnitelmaa, romanikerjäläisten kohtelua, maahanmuuttoasioiden organisointia, kasvisruokapäivää, vuoden 2011 budjettia, Katajanokan hotellia sekä Maankäytön ja asumisen toteutusohjelmaa, kokous venyi.
Kaupungin rahakirstua pelkät 85 valtuutetun kokouspalkkiot verottavat vähintään 25000 euroa per kokous. Päälle tulevat vielä ansionmenetys- ja lastenhoitokorvaukset sekä virkamiehille maksettavat ilta- ja ylityökorvaukset. Osa valtuutetuista tulee myöhässä tai poistuu kesken ja tilalle tarvitaan varavaltuutettuja, joille maksetaan myös palkkioita ja korvauksia.
Helsingin tarkastuslautakunta, jonka tehtävänä on valvoa kaupungin taloudenpidon kaikinpuolista asianmukaisuutta, moittii Helsinkiä tylysti löysästä taloudenpidosta. Viime vuoden tarkastuskertomuksessa lautakunta motkotti tuhlailusta ja tehottomuudesta sekä ilmoitti talouden olevan huonossa kunnossa.
Luottamusmiehille maksettaviin palkkioihin ja matkoihin lautakunta ei puuttunut. Helsinkiläiset reissaavat entiseen malliin, vaikka moni kunta on lopettanut luottamusmiesten ulkomaille suuntautuvat tutustumismatkat säästösyistä kokonaan. Tarkastuslautakunta on itsekin lähdössä Edinburghiin ja Glasgowhun 26.–29. syyskuuta Skotlannin paikallishallinnon tilintarkastuksen ja tuloksellisuusarvioinnin järjestelmiin tutustumista varten. 8 hengen matka maksaa 7600 euroa.
Teknisen palvelun lautakunta menee virkamatkalle Ranskaan. 16 hengen matka maksaa yli 30000 euroa. Asuntolautakunnan ja asuntotuotantotoimikunnan yhteinen Saksan ja Sveitsin matka maksaa yli 22000 euroa. Matkalaisia on kymmenkunta.