Ilta-Sanomat: Vappupuheissa ruodittiin ulkomaisen työvoiman tilannetta 1.5.2010
Verkkouutiset: SAK:n Huutola: Ammattiyhdistysliike ei hyväksy rasismia missään muodossa
Etelä-Saimaa: Ari Korhonen haluaa jatkaa maahanmuuttokeskustelua
Keskisuomalainen/STT: Metallin Aalto: Ulkomaista työvoimaa tarvitaan jatkossakin
Taloussanomat: Vappupuheissa korostui työnteon tasa-arvoisuus
Verkkouutiset: SAK:n Tukiainen: Harmaa talous saatava kuriin
Vappupäivän poliittisissa puheissa on ruodittu ulkomaisen työvoiman tilannetta Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman viikko sitten esittämien näkemysten innoittamana.
Ammattiyhdistysliikkeen puhujat ovat syyttäneet työnantajia muun muassa pyrkimyksestä luoda Suomeen kahdet työmarkkinat. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto korosti Raumalla, että Suomessa tarvitaan ulkomaista työvoimaa jatkossakin. Aallon mielestä selvä lähtökohta kuitenkin on, että tänne tullaan töihin suomalaisilla työehdoilla.
Aalto piti surkuhupaisana EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin vaatimusta, että ay-liikkeen olisi valittava työurien pidentämisen ja työperäisen maahanmuuton välillä.
SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa korosti Joensuussa, että SAK ei vastusta työvoiman maahanmuuttoa. Ulkomainen työvoima ei kuitenkaan saa olla halpatyövoimaa, jota voidaan kohdella eri säännöin kuin suomalaista työvoimaa.
- Ammattiliitoille on annettava valvonta- ja kanneoikeus sitä varten, että yhdenvertainen kohtelu työpaikoilla voi säilyä. Suomea ei nosteta nousuun harmaalla taloudella, Elomaa vaati.
Keskustan johtoon pyrkivä hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi esitti Hyvinkäällä, että uusien ydinvoimaloiden rakennuslupiin liitettäisiin ehdoksi suomalaisen työlainsäädännön noudattaminen ja sen valvonta.
Kiviniemi haluaa, että velvoitteiden noudattamisesta vastaisi ensisijaisesti ydinvoimalan rakennuttaja. Hänen mielestään suomalaisen työntekijän vihollinen ei ole esimerkiksi puolalainen työntekijä, vaan epärehellinen työnantaja.
Sdp:n kolmas varapuheenjohtaja Pia Viitanen syytti Jyväskylässä hallitusta työsuojelun ja valvonnan resurssien alasajamisesta. Viranomaisten mahdollisuudet valvoa oikeudenmukaisia ja turvallisia työehtoja ovat näin heikentyneet olennaisesti.
Viitasen mukaan on tilanteita, joissa esimerkiksi kieltä ja työehtoja tuntematonta työntekijää käytetään hyväksi. Osa työntekijöistä työskentelee harmaana työvoimana tai halpatyövoimana ilman työlainsäädännön ja työehtosopimusten turvaa.
___________________________________________
Verkkouutiset: SAK:n Huutola: Ammattiyhdistysliike ei hyväksy rasismia missään muodossa
SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Huutola käsittelu vappupuheessaan hallituksen työvoimapolitiikkaa, ulkomaalaisten työntekijöiden asemaa sekä harmaan talouden kitkemistä.
- Hallitus leikkasi vielä viime vuoden budjetissa työvoimapolitiikan voimavaroja, vaikka vuodesta 2009 muodostui yksi Suomen taloushistorian synkimmistä. OECD:n mukaan Suomi on ollut kaikkein haluttomin rikkaista maista lisäämään työllisyyspolitiikan voimavaroja, Huutola sanoi.
Hänen mielestään työllisyyspolitiikassa ei pitäisi tehdä samoja virheitä kuin 90-luvulla.
Huutola muistutti, että työttömyys johtuu työpaikkojen puutteesta.
- Työttömyysongelma ei siis ratkea työttömiä syyllistämällä ja kurittamalla, vaan luomalla työpaikkoja. Toiseksi on pidettävä huoli, ettei työttömäksi jäävä putoa köyhyyteen ja toivottomuuteen, Huutola sanoi.
Huutola otti puheessaan kantaa myös eläkeikä- ja työurakeskusteluun. Hän korosti, että SAK ei tule neuvottelemaan eläkeiän nostamisesta 65 ikävuoteen eikä hyväksy eläkeputken poistamista.
- Toivon nyt yksinkertaisten asioiden ymmärtämistä. Työttömyys ja työkyvyttömyys ovat ne todelliset ongelmat, jotka lyhentävät ihmisten työuria. Keskustelu muusta on näpertelyä, Huutola sanoi.
Työelämän kansainvälistymisen ja ulkomaalaisten työntekijöiden asemasta Huutola painotti sitä, että työelämän kansainvälistymisen pitää perustua oikeuksistaan tietoisten työntekijöiden vapaisiin valintoihin ja rehellisten työnantajien aitoon työvoiman tarpeeseen.
Hän korosti, että ammattiyhdistyliike ei hyväksy rasismia missään muodossa ja että se tekee parhaansa sen eteen, että kaikki työntekijät kansalaisuudesta, syntyperästä ja kulttuurisesta taustasta riippumatta toimivat ammattiliitoissa yhdessä oikeuksiensa turvaamiseksi.
Harmaan talouden kitkemiseksi Huutola esitti neljää toimenpidettä. Hänen mukaansa palkka- ja pääomaveroja pitäisi verotuksessa kohdella samanarvoisesti, viranomaisille pitäisi antaa lisää toimintavaltuuksia verolakien tehokkaan valvonnan toteuttamiseksi, työsuojelupiireille ja poliiseille olisi tarpeen antaa lisäresursseja sekä ammattiliitoille olisi annettava oikeus nostaa kanne työehtoja polkevia työnantajia vastaan.
__________________________________________
Etelä-Saimaa: Ari Korhonen haluaa jatkaa maahanmuuttokeskustelua
Lappeenrannassa puhunut SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen haluaa jatkaa keskustelua työperäisen maahanmuuton ongelmista.
— Niistä puhuminen ei millään tavoin ole ristiriidassa SDP:n perusarvojen, solidaarisuuden ja tasa-arvon kanssa. Mitä enemmän näistä asioista puhumista vältellään ja lietsotaan tunnetasoa, sitä enemmän luomme maaperää rasismille, Korhonen painotti.
Korhonen piti kestämättömänä, että Suomessa on 300 000 työtöntä samalla, kun toiset kärsivät liiasta työstä. Hän uskoi, että taantuma on mahdollista selättää ja samalla turvata hyvinvointipalvelut. Veronalennuksin se ei hänen mielestään ainakaan onnistu.
— Veronalennuspolitiikka on ideologinen pyrkimys purkaa verorahoitteinen hyvinvointivaltio markkinoiden hyväksi. Kun valtion kassa supistuu, on ennemmin tai myöhemmin leikattava palveluita. Kysyntä ei kuitenkaan lakkaa, jolloin markkinat täyttävät vajeen, pahimmissa oikeistolaisissa visioissa vieläpä verorahoitteisen järjestelmän tukemana.
_________________________________________________
Keskisuomalainen/STT: Metallin Aalto: Ulkomaista työvoimaa tarvitaan jatkossakin
Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan Suomessa tarvitaan ulkomaista työvoimaa jatkossakin. Raumalla puhuneen Aallon mielestä selvä lähtökohta kuitenkin on, että tänne tullaan töihin suomalaisilla työehdoilla.
Aalto epäili työnantajien haluavan synnyttää hallituksen avulla Suomeen kahdet erilliset työmarkkinat. Hän piti surkuhupaisena EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin vaatimusta, että ay-liikkeen olisi valittava työurien pidentämisen ja työperäisen maahanmuuton välillä.
______________________________________________
Taloussanomat: Vappupuheissa korostui työnteon tasa-arvoisuus
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi puolueensa sitoutuvan työeläkkeiden pitämiseen nykytasolla seuraavalla vaalikaudella. Hän haastoi muut puolueet antamaan saman lupauksen.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puolusti lakko-oikeutta ja vaati siihen laajennuksia. Arhinmäen mukaan laillisen lakon ilmoitusaikaa voisi lyhentää ja ulkopuolinen työvoima pitäisi kieltää lakon aikana.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi vappupuheessaan, että Suomeen tarvitaan jatkossakin ulkomaista työvoimaa. Aalto, työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) ja SDP:n kolmas varapuheenjohtaja Pia Viitanen painottivat, että ulkomaisen työvoiman on työskenneltävä samoilla työehdoilla kuin suomalaistenkin. Viitanen peräänkuulutti nykyistä tiukempaa työsuojelua tämän varmistamiseksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan Suomessa ei ole pulaa työvoimasta, vaan työnantajista. Työn kilpailuttamisessa Soini vaati ottamaan nykyistä tarkemmin huomioon laatukriteerit, ettei kilpailuttaminen johtaisi työn valumiseen ulkomaille.
Kokoomuksen Jyri Häkämies peräsi vappupuheessaan palkkakattoa yksityisten yritysten johdolle. Valtionyhtiöissä katto on jo käytössä. Häkämies ei kannattanut lakko-oikeuden rajoittamista, mutta peräänkuulutti nykyisenkaltaisen lakkoilun haittaavan yhteiskunnan toimintaa.
Häkämies korosti lakkoasioissa yhteistyötä ay-liikkeen kanssa. Myös pääministeri Matti Vanhanen painotti kolmikantaisen päätöksenteon merkitystä. Vanhasen mukaan kasvun eteen on nyt ponnisteltava kovemmin kuin 90-luvulla.
___________________________________________
Verkkouutiset: SAK:n Tukiainen: Harmaa talous saatava kuriin
SAK:n järjestöjohtaja Matti Tukiainen (sd.) varoitti vappupuheessaan kaksien työmarkkinoiden syntymisestä Suomeen.
- Suomi on sitoutunut työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen EU:n alueella. Ulkomailta voi tulla Suomeen töihin samalla tavalla, kuin suomalaisillakin on oikeus mennä töihin muualle. SAK ei hyväksy ulkomaisen työvoiman syrjintää ja on vakaasti sitä mieltä, että kaikkia maassamme työtä tekeviä ihmisiä on kohdeltava yhdenvertaisesti, Tukiainen korosti.
SAK onkin huolissaan kahden tason työmarkkinoista. Sellaiset uhkaavat Tukiaisen mukaan syntyä niiden työnantajien toiminnan seurauksena, jotka eivät piittaa työehtosopimuksista ja Suomen laista.
Hänen mukaansa on tärkeää muistaa, että syyllinen kaksien työmarkkinoiden syntymiseen ei ole muualta tullut työntekijä, vaan laittomuuksiin syyllistyvä työnantaja ja sellaisten toimintaan lepsusti puutuva hallitus.
- Sosiaalinen polkumyynti, työehtojen rikkominen, palkkasyrjintä ja jopa ihmiskauppa on saatava aisoihin. Aivan liian usein ulkomaalainen työntekijä saa heikompaa palkkaa kuin suomalainen. Tärkeintä on saada ulkomaalaisen työvoiman valvonta kuntoon ja varmistaa näin kaikille Suomessa työskenteleville Suomen työehtosopimusten mukainen palkka ja työehdot, Tukiainen painotti.
Tukiainen sanoi, että SAK esittää kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman valmistelun yhteydessä konkreettisia ehdotuksia harmaan talouden leviämisen torjumiseksi. Keinoiksi hän luetteli mm. työsuojelupiirien resurssien turvaamisen, tilaajavastuulain syventämisen todelliseksi tilaajan vastuuksi ja ammattiliiton kanneoikeuden toteuttamisen.