lauantai 1. toukokuuta 2010

Kansan Uutiset: Ulkomaalaisia sorretaan

Kansan Uutiset: Ulkomaalaisia sorretaan 1.5.2010
Kansan Uutiset: Uotila vaati harmaan talouden riskin kymmenkertaistamista
Verkkouutiset: "Työnantajilla on pula halpatyövoimasta"

JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen (vas.) arvioi Oulussa erityisesti ulkomaisen työvoiman altistuvan työnantajan väärinkäytöksille.

– Työnantajan väärinkäytöksille erityisen altista on ulkomainen työvoima. On työnantajia, joita houkuttaa halpatyövoima ja sitä kautta kaikkien palkansaajien aseman heikentäminen.

– Liian usein ulkomaiset työntekijät pakotetaan tekemään töitä kokonaan ilman työehtosopimusten suojaa. Nälkäpalkka ja parakkimajoitus eivät ole tuntematonta Suomessakaan. Työsuojelumääräyksiä rikotaan törkeästi.

– Halpamaisimmat työnantajat eivät tunne mitään yhteiskuntavastuuta. Ne teetättävät töitä pimeästi. Koko hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja kärsii, kun veroja ja maksuja jää saamatta. Tällainen toiminta on väärin paitsi palkansaajien, myös rehellisten yritysten ja hyvien työnantajien kannalta.

Nyt tarvitaan Asara-Laaksonen mukaan tiukkaa lainsäädäntöä ja tehokasta valvontaa.

– Maan hallitus näyttää seisovan tumput suorina. Sen täytyy huolehtia lainsäädännön ja valvonnan tehostamisen keinoin kaikkien Suomessa työtä tekevien ihmisarvoisista työoloista ja lakien noudattamisesta. Ihmisarvo ei saa olla kaupan. Työnantajat, jotka tekevät väärin, pitää panna vastuuseen.

– Ammattiyhdistysliikkeen on määrätietoisesti tuomittava työnantajan laittomuudet ja työehtosopimusten kiertämiset. Hallituksen on valmisteltava pikaisesti asiaan korjaus lainsäädännön keinoin. Työsuojelun valvontaresursseja on lisättävä. Minkäänlaiselle rasismille ei saa olla sijaa Suomessa, Asara-Laaksonen painotti.

__________________________________

Kansan Uutiset: Uotila vaati harmaan talouden riskin kymmenkertaistamista

Vasemmistoliiton espoolainen kansanedustaja Kari Uotila arvioi, että talousrikollisuus käyttää hyväkseen maahanmuuttajia. Hän vaatii lisätoimia harmaan talouden torjuntaan.

Uotila puhui vappupäivänä sekä Kirkkonummella että Espoossa.

– Hallituksen päätös avata EU:n ulkopuoleltakin tulevalle työvoimalle vapaa pääsy maahan myöntämällä työlupa ilman työvoiman saatavuusharkintaa lisää suuresti maahanmuuttajien hyväksikäytön riskiä, Uotila sanoi.

– Valvonta ei toimi, lainsäädännössä on aukkoja, oikeuslaitos tukkeutunut talousrikoksista ja väärinkäytökset jokapäiväisiä.

Hän totesi, että poliisin tietoon tulee vuosittain noin 1 600 merkittävää talousrikosjuttua, joista suuri osa on jo järjestäytyneen rikollisuuden tekemiä.

– Työlupamenettelyn muutos heikentää entisestään valvonta- ja puuttumismahdollisuuksia ja tekee tilaa väärinkäytöksille.

Kohtuutonta syyttää rasismista

Uotila huomautti, että viime päivien keskustelussa on sekoitettu maahanmuuttokriittisyys ja talousrikollisuuden torjunta.

– On kohtuutonta, että suomalaisten työntekijöiden työehtojen heikentämiseen puuttuminen on tulkittu jopa rasismiksi, hän sanoi.

– Talousrikolliset ja harmaan talouden toimijat käyttävät härskisti hyväkseen ulkomaista työvoimaa omaa etua ajaessaan ja suomalaisten työehtoja ja työllistymismahdollisuuksia heikentäessään. Hyväksikäytetyt työntekijät eivät ole syyllisiä vaan usein he ovat uhreja yhä häikäilemättömämmäksi käyvien talousrikollisten armoilla.

Uotila peräsi kiinnijäämisriskin vahvistamista ja riittäviä sanktioita.

– Muun muassa tilaajavastuulain laiminlyöntien sakot on kymmenkertaistettava.

___________________________________________

Verkkouutiset: "Työnantajilla on pula halpatyövoimasta"

Rakennusliiton II puheenjohtajan Kyösti Suokkaan mukaan suomalaisilla työnantajilla on pula halpatyövoimasta.

- Vientiteollisuus on siirtänyt tuotantoaan halpojen työvoimakustannusten maihin. Ne alat, jotka eivät pysty siirtämään tuotantoaan pois Suomesta, yrittävät nyt tuoda halpatyön Suomeen, Suokas sanoi vappuna Raumalla.

Hän muistutti, että Suomessa asuvista maahanmuuttajista reilusti yli puolet on työttöminä, nuorista yli neljännes ja vammaisten ja osittain työkykyään menettäneiden on likimain mahdoton löytää töitä.

- Töitä ei löydy, koska työtä ei ole tai työstä pitäisi maksaa Suomen lainsäädäntöön perustuva korvaus. Suorastaan naurettavalta tuntuu tässä yhteydessä Elinkeinoelämän keskusliiton nokkamiehen äskettäinen uhkaus, että työurien on pidennyttävä tai sitten työvoimaa tuodaan ulkomailta. Jos työntekijöistä on puutetta, miksi meillä on niin paljon työttömiä, kysyi Suokas.

Suokas yhtyi myös siihen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoman toiveeseen, ettei suurtyöttömyyden oloissa pyrittäisi edistämään työperäistä maahanmuuttoa.