YLE Turku: Koulunkäyntiavustajia on aina liian vähän 15.5.2010
Koulunkäyntiavustajan ammatti koetaan tärkeäksi ja koulut haluaisivat niitä enemmän. Kunnilla ei ole kuitenkaan varaa avustajiin, vaikka keskipalkka on noin 1 600 euroa kuussa. Kaiken lisäksi moni koulunkäyntiavustaja lomautetaan kesäksi.
Lapsi opiskelee tavallisessa luokassa, mutta tarvitsee apua. Siinä on yleisin koulunkäyntiavustajan toimenkuva.
- Minun tehtävänäni on auttaa oppilasta pysymään joukon mukana. Istun hänen vieressään ja annan henkilökohtaista apua opettajan ohjaamisen lisäksi, kertoo Merimaskussa kouluavustajana oppisopimuksella toimiva Eeva Ståhle työstään.
Turun aikuiskoulutuskeskuksen pääopettajan Osku Laukkasen mukaan pahimmassa tapauksessa kaikki luokan oppilaat kärsivät, mikäli erityistarvetta vaativilla oppilailla ei ole avustajaa luokassa. Yhdellä opettajalla voi olla luokassa liki kolmekymmentä oppilasta, joista jopa viisi voi tarvita koulunkäyntiapua.
- Tutkimustulokset kertovat, että lapsilla on entistä enemmän käyttäymis- ja keskittymishäiriöitä, Laukkanen toteaa.
Koulunkäyntiavustaja sekoitetaan usein kouluavustajaan. Kun koulunkäyntiavustajaksi pitää opiskella, kouluavustajaksi pääsee usein juuri lukion päättänyt nuori tai työllistetty, jolle annetaan helppoja välituntivalvonta- ja avustustehtäviä.
Palkka on kehno ja lomautukset rassaavat
Koulunkäyntiavustajat koetaan tarpeelliseksi ja koulut anovat niitä hanakasti.
Esimerkiksi Turussa koulunkäyntiavustajien tarve on noussut maahanmuuttajien kasvaneen määrän takia. Lisäksi kaupungin kouluissa on integroitu paljon erityisoppilaita yleisopetukseen kahden viime vuoden ajan. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että erityisoppilaita siirretään tavallisiin luokkiin. Turun aikuiskoulutuskeskuksen pääopettaja Osku Laukkanen ei ymmärrä, miksi koulunkäyntiavustajien määrää ei lisätä.
- Jos koulunkäyntiavustajan peruspalkka on noin 1 600 euroa kuussa, niin onko se kohta, josta säästetään?
Porin koulutoimenjohtaja Jari Leinonen sanoo, että moni kaupunki ottaisi mielellään lisää koulunkäyntiavustajia, mutta raha tulee silti vastaan. Koulunkäyntiavustajien palkka menee samasta pussista kuin opettajien. Lisäksi jotkut kunnat lomauttavat osan avustajistaan kesän ajaksi, kun opettajilla on pitkät kesälomat.
- Jos pitää valita siitä, ottaako kolme koulunkäyntiavustajaa vai kaksi opettajaa, niin valinta kääntyy opettajiin. Opetusta ei voi vähentää, Leinonen toteaa.
Koulunkäyntiavustaja Eeva Ståhle kehottaa vanhempia vaatimaan lapsilleen tukea, jos lapsi sitä tarvitsee.
- Jos huomaa, että oma lapsi ei pysy perässä, niin silloin pitää pyytää apua. Siihen on kunnalla velvollisuus.