maanantai 3. toukokuuta 2010

YLE: Lukiolaiset torjuvat rasismia

YLE Pohjois-Karjala: Lukiolaiset torjuvat rasismia 3.5.2010
YLE Pohjois-Karjala: Kohti suvaitsevaisuutta pitkin pakolaispolkua

Lukiolaiset lähtevät mukaan rasismin vastaiseen kampanjaan Joensuussa. Joensuun yhteiskoulun lukiossa järjestetään tänään monikulttuurisuuspäivä teemalla Moku ei mokaa. Vierailijoiden ja työpisteiden avulla nuoret saavat tietoa rasismista, syrjinnästä ja vieraista kulttuureista.

Vieraina ovat muun muassa romanikansan edustaja, maahanmuuttajia ja kuuro rap-artisti Signmark alias Marko Vuoriheimo. Lisäksi poliisi kertoo rasistisista rikoksista ja SPR on rakentanut lukiolaisille pakolaisen elämyspolun.

Itä-Suomen yliopiston sosiologian opiskelijat Joensuussa ovat haastaneet yksityisiä ja yhteisöjä mukaan rasismin vastaiseen toimintaan. Toukokuun kestävän kampanjan teema on Meille saa tulla.

---

YLE Pohjois-Karjala: Kohti suvaitsevaisuutta pitkin pakolaispolkua

Joensuun yhteiskoululla oli tänään erilainen koulupäivä. Päivän tarkoituksena oli tuoda monikulttuurisuutta esille useilla eri keinoilla. Päivää oli toteuttamassa mm. rap-artisti Signmark.

Viittoen räppäävä Signmark aloitti Joensuun yhteiskoulun lukion monikulttuurisuuspäivän. Signmark eli Marko Vuoriheimo on innostava esimerkki siitä, että vähemmistötaustasta huolimatta voi elämässään edetä korkealle. Syntymästä saakka kuurona elänyt Vuoriheimo kertoo olevansa vähemmistökielen edustaja, ei vammainen.

Vuoriheimo ajattelee asian näin:

- Jos matkustan ulkomaille, en tarvitse mukaan rullatuolia tai opaskoiraa. Se mitä tarvitsen on tulkki ja tulkkia tarvitsee ulkomailla moni kuulevakin. Ja jos kuulevat osaisivat viittomia, en tarvitsisi tulkkiakaan.

Signmarkin tarina on kiinnostavaa kuunneltavaa, myös lukiolaisten mielestä. Kuurojen asema Suomessa ja maailmassa on uutta lukion 2. luokkaa käyvälle Iina Lievoselle.

- Kuurojen asema maailmassa on huono verrattuna kuuleviin ja he elävät Suomessa vähemmistönä, muistelee Lievonen luennon jälkeen.

Suomessa elää 5000 viittomia äidinkielenään käyttävää. Maailmassa viittomakielen käyttäjiä on noin 70 miljoonaa. Viittomakieli ei ole kansainvälinen kieli, vaan joka maassa on omat viittomansa. Toki tuttujakin viittomia löytyy. Esimerkiksi kansainvälisen käsimerkin eli keskisormen heristelyn ymmärtävät kaikki, mutta esimerkiksi Japanissa keskisormen näyttäminen tarkoittaa viittomilla veljeä, selventää Marko Vuoriheimo alias Signmark.

Signmark on tuttu nimi Kristiina Härköselle viime vuoden euroviisukarsinnoista. Hänen mielestään Vuoriheimo onnistui luennossaan hyvin.

- Oli erittäin hyvä ja erittäin hauska luento, Härkönen naureskelee.

Iina Lievosen ja Kristiina Härkösen mielestä monikulttuurisuuspäivä on hyödyllinen. He uskovat, että joidenkin asenne saattaa jopa muuttua päivän ansiosta.

Pakolaisen elämyspolku hämmensi

Joensuun yhteiskoulun lukiolaiset pääsivät paneutumaan turvapaikan hakijoiden haasteisiin SPR:n järjestämällä pakolaisen elämyspolulla. Elämyspolulla pyritään roolipelin avulla samaistumaan pakolaisen rooliin.

- Odottelua ja hämmenystä on luvassa ennenkuin opiskelijat pääsevät pakolaisten tavoin turvanpaikkahaastatteluun, missä heidän pakolaisstatus määritellään, selventää polun vaiheita SPR:n Savo-Karjalan piirin monikulttuurisuuspiirin kehittäjä Suvi Hirvonen.

Henna Hakulinen ja Tuomas Kinnunen myöntävät, että polun etapit herättivät hämmenystä.

- Meidän piti täyttää kiinankielisiä papereita ja jutella espanjaksi. Mutta eipä se oikein sujunut, kun ei ymmärtänyt mitä tapahtui, kertoo Hakulinen elämyspolun varrelta.

- Aika vaikea paikka, kun ei ymmärrä mistään mitään, jatkaa Kinnunen.

Molempien mielestä tämä kokemus auttaa ymmärtämään niitä pakolaisia, jotka saapuvat Suomeen ja yrittävät ymmärtää täysin vierasta kieltä.