maanantai 3. toukokuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajista apua maaseudulle ja työelämään

YLE Kainuu: Maahanmuuttajista apua maaseudulle ja työelämään 3.5.2010

Maahanmuuttajista toivotaan apua Suomea uhkaavaan työvoimapulaan. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors sanoo, ettei pakolaisia vastaanoteta Suomeen jatkossakaan koulutuspohjan mukaan.

Hän kuitenkin uskoo, että maahanmuuttajilla on suomalaisessa yhteiskunnassa jatkossa oma roolinsa.

- Nykyään Suomessa monessa sosiaalialan laitoksissa näemme uutta kulttuuria, lämpöä, jonka sinne tuovat maahanmuuttajat. Nimenomaan pitää nähdä, että nuorissa pakolaisissa on suuri voimavara. Monihan heistä tulee myöskin maaseutumaisista oloista, joten sopeutuminen tähän osaan suomalaista yhteiskuntaa pitäisi olla mahdollista.

Thorsin mukaan yksi ehdoton tekijä sille, että maahanmuuttajat viihtyvät maaseudulla, on työ. Thors uskoo, että mahdollisuus kontaktien ylläpitoon omaan sukuun ja kulttuuriin on tärkeässä asemassa.

- Tällä hetkellähän tällainen yhteydenpiton on helpottunut entisajoista.

Maahanmuuttaja ei korpeen muuttaisi

Maaseudulla tarvitaankin jatkossa uutta työvoimaa, mutta maallemuuton esteet ovat ulkomaalaistaustaisilla samat kuin suomalaisilla.

- En osaa kuvitella, että asuisin ihan jossakin korvessa. Jos tulee lapsia, niin pitää olla lähellä päiväkoteja ja kouluja. Tämä on tärkeää, Kovin kaukana palveluista en pystyisi asumaan, kertoo Unkarista Suomeen muuttanut Mónika Zajácz.

Suomeen kotiutuneella Mónika Zajáczille muutto Suomeen tapahtui niin parisuhteen kuin työpaikan perässä. Reilut kolme vuotta Kajaanissa asuneelle unkarilaiselle kieli ei ole ollut suurin kotoutumisen ongelma.

- Silloin kun hankkeeni päättyi ja jouduin vähäksi aikaa työttömäksi, niin viranomaispaikoissa asioiminen oli yllättävän vaikeaa. Vähitellen pääsin hyvään koulutukseen ja sen jälkeen taas hyvään työhön.

Nyt ongelmat on voitettu, ihasteltavaa sen sijaan riittää edelleen.

- Hienointa, no se sauna. Neljä kertaa viikossa käyn saunassa itsekin, enkä osaa kuvitella, että pystyisin ilman saunaa enää elämään. Sitten totta kai hienoa ovat talvi, talvimaisemat ja järvimaisemat. Niihin ei voi tottua ikinä - sydän pomppii aina kun näkee järvimaisemia.