maanantai 3. toukokuuta 2010

YLE: Professori Arajärvi uskoo työperäiseen maahanmuuttoon

YLE Pohjanmaa: Professori Arajärvi uskoo työperäiseen maahanmuuttoon 3.5.2010

Väestön ikääntyminen ja kasvava työvoiman tarve ovat saaneet Vaasan ja Mustasaaren keskustelemaan työperäisestä maahanmuutosta. Tänään asiaan paneuduttiin Vaasan seudun rekrytointitarpeet ja -haasteet -seminaarissa.

Vaikka työtilanne alueella ei ole hyvä, katsoo Vaasan seutu tulevaisuuteen. Ihmisten ikääntyessä tarvitaan alueelle työvoimaa, myös ulkomailta.

- Meillä on sekä alkutuotannossa, että kasvihuoneissa aika paljon maahanmuuttajia. Sitten myös Vaasan seudulla näissä teollisuuden yrityksissä, että kokemusta on jo jonkinverran. Ilmeisesti monet työnantajat ovat tulevaisuudessa kiinnostuneita tästä työvoimasta, Vaasan apulaiskaupunginjohtaja Kristina Stenman kertoo.

Professori Pentti Arajärven mukaan hukkaamme tällä hetkellä maahanmuuttajien potenttiaalista osaamista.

- Me emme hyödynnä kylliksi sitä koulutusta, joka maahanmuuttajilla jo on. Emme myöskään anna tehokkaasti sitä lisätarvetta, jota he tarvitsisivat voidakseen työllistyä suomalaisille työmarkkinoille, Arajärvi toteaa.

20-vuotta sitten Suomeen Unkarista saapuneella Laszlo Bodalla on pitkän linjan kokemus työperäisestä maahanmuutosta rekrytointiyrityksensä kautta.

-Tällä hetkellä täytyy myöntää, että on heikko tilanne, että se johtuu tästä lamasta. Mutta sitä edeltävästä ajasta on jäänyt hyvä ja positiivinen kokemus, Boda toteaa.

Työperäisten maahanmuuttajien saama vastaanotto on ollut positiivista, etenkin unkarilaisten kohdalla.

-Vastaanotto oli erittäin hyvä, varsinkin sen syystä, että he ovat unkarilaisia. Unkarilaiset ovat sukulaiskansaa, tai ainakin kielisukulaisia, että niitä kohtaan ennakkoluulo ovat paljon pienempi, yrittäjä Laszlo Boda kertoo.