Salon Seudun Sanomat: Timo Harakka: Muukalaiset ulos, mummot sisään 16.8.2010
Venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin käännytykset herättivät kansan myötätunnon. Mediamummojen kohtalo käynnisti lainmuutoksen, jonka avulla maahanmuuttajien iäkkäät sukulaiset saisivat jäädä Suomeen.
Asenteet heittävät nyt volttia. Minä, joka toivon lisää siirtolaisia, en halua tuontivanhuksia. Kun taas moni, joka sinänsä vastustaa maahanmuuttoa, suuttui ikäihmisten käännytyksistä.
Samat ihmiset, joiden mielestä maahanmuutto maksaa liikaa, haluavat nyt Suomeen lisää elätettäviä. Miksi?
Oma monikulttuurisuuteni on lähinnä itsekästä.
Suomeen on houkuteltava ulkomaisia osaajia ja korkeakouluihimme tulleet olisi saatava jäämään – jotta äly ja kipinä lisääntyvät liike-elämässä ja lapsillenikin riittää hyvinvointia. Tulokkaat eivät viihdy ympäristössä, joka ei hyväksy erilaisuutta.
Minulla on vahva taloudellinen intressi siinä, ettei valkoihoinen pitkäaikaistyötön lyö turpaan vääränväristä Nokian insinööriä.
SDP:n kantaa voi pitää kaikkein pähkähulluimpana. Eero Heinäluoma haluaa pitää työtä tekevät ulkomaalaiset pois Suomesta; Tarja Halonen haluaa pitää työtä tekemättömät mummot Suomessa.
Ristiriita on kuitenkin näennäinen. Fadayelin ja Antonovan herättämä myötätunto todistaa, että mielikuvat määräävät maahanmuuttokeskustelua.
Heistä puhutaan järjestelmällisesti ”mummoina” – joka on juuri sama lämpöisenpehmeä käsite, jolla teollisuus myy meille ”mummon muusit” ja ”mummon lihapullat”.
”Maahanmuuttaja” on taas käsitteenä täysi vastakohta. Se on pelottava musta mies, joka vetelehtii kaltaistensa kanssa, mielessä vain raiskaukset, ryöstöt ja rikokset yleensä.
Luonnollisesti haluamme pitää ensimmäiset, häätää jälkimmäiset. Tätä järkeilyä ilmentää Helsingin Sanomien nettikeskustelun nimimerkki Äiti: ”Varmaan löytyisi kiireellisempiäkin karkotettavia kuin iäkkäät lapsiensa läheisyyttä kaipaavat isoäidit, joiden terveyskin on jo heikentynyt!”
Siis: muukalaiset ulos ja mummoja tilalle.
Ensi kertaa yli 65-vuotiaita on enemmän kuin alle 14-vuotiaita. Vanheneva Suomi peilaa ”mummoon” omaa ihannekuvaansa: olen viisas, kokenut, hoivaava – ja lapsilleni tärkeä. Vastaavasti nuoret ovat aina vaarallisia.
Poliitikot lietsovat pää-äänestäjäkuntansa asenteita ja ennakkoluuloja.
Perussuomalaisten menestyksen salaisuus on yksinkertainen: vanheneva, pelokas Suomi.
n n
”Mummolain” luonnos edellyttää, että maahan tulleet lapset sitoutuvat elättämään vanhat vanhempansa. Tätä on ansaitusti arvosteltu, sillä eihän Suomessa syntyneitäkään vaadita huolehtimaan äitinsä ja isänsä taloudesta.
Vaihtoehdot näyttävät huonoilta. Joko epäoikeudenmukainen ja luultavasti perustuslain vastainen ratkaisu. Tai sitten kaiken maailman vanhusten vapaalippu Suomen sosiaaliturvaan.
Ehdotukseni onkin, että tasa-arvon vuoksi myös kantasuomalaiset velvoitettaisiin perustuslaissa elättämään isänsä ja äitinsä. Ovathan vanhemmat aikanaan huolehtineet lapsistansa. Ja on suuri yhteiskunnallinen ongelma, että kylmästi hylkäämme vanhukset.
Jos kerran pidämme tärkeänä ulkomaalaisten vanhusten oikeutta olla lastensa ja lastenlastensa kanssa, niin tarjotkaamme sama oikeus myös omille vanhuksillemme.
Kirjoittaja on Yleisradion toimittaja ja kirjailija.
Timo Harakka