keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Tori-lehti: Hei, ne yrittää puhua

Tori-lehti, pääkirjoitus: Hei, ne yrittää puhua 28.4.2010

On merkki vaalien lähestymisestä, kun mainostoimiston suunnittelema pahvinen korva lähtee kiertämään Suomea.

Kokoomuksessa on huomattu, että Suomessa puhutaan maahanmuutosta ja ollaan usein vaihtelevan tyytymättömiä vallitsevaan tilanteeseen. Myös puolueen sisällä on tyytymättömyyttä hallituksen linjaan.

Hei, me kaikki puhutaan maahanmuutosta -kiertue ei jostakin syystä koske Tamperetta, mutta ehkäpä Tampere saa vielä osansa vaalien vuoksi ilmastoiduista kabineteista rahvaan pariin vääntäytyvistä kokoomusministereistä. Kokoomuksessa halutaan yhä lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Samaan aikaan moni jo maahan tulleista on työllistämättä.

Suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit on harjoitellut viime aikoina kansanomaisuutta, mutta pieleen on mennyt. Jutta Urpilaisen Maassa maan tavalla -puhe ja Eero Heinäluoman Ne vie meidän työpaikat -avaus on tyrmätty sekä omien että toisten taholta. Sosiaalidemokraatit ovat Länsi-Euroopassa voimakkaimpia avoimen maahanmuuton puolestapuhujia. Ovatko Suomen demarit muka oikeasti tekemässä pesäeroa sisarpuolueisiinsa?

Merkittävä syy suurten puolueiden äkilliselle innostukselle keskustella maahanmuutosta on Timo Soini puolueineen, vaikka samalla perussuomalaiset on yritetty leimata merkityksettömäksi pienpuolueeksi.

Muiden puolueiden pelkona on, että Soini onnistuu herättämään merkittävän joukon nukkuvia ja liikkuvia äänestäjiä ja keikauttaa Suomen poikkeuksellisen vakiintuneita valtarakenteita.

Pienenä kivenä Soinin kengässä on Tampereella puuhattava uusi puolue Muutos 2011. Nettiyhteisöstä versova ryhmä on tosin jäämässä marginaaliseksi, kun maahanmuuttokriittisten liki messiaan asemaan nostama helsinkiläinen Jussi Halla-aho ilmoitti lähtevänsä perussuomalaisten ehdokkaaksi ja vaati ”maahanmuuttokriittisten rivien” pitämistä yhtenäisinä.

Sasu Karjalainen
Torin päätoimittaja